PVV opent de aanval op Kamervoorzitter Van Miltenburg

Van Miltenburg had de Koerdische kwestie niet op de agenda van de Tweede Kamer mogen zetten - Foto |  ANP

Van Miltenburg had de Koerdische kwestie niet op de agenda van de Tweede Kamer mogen zetten – Foto | ANP

Door de kwestie van de Koerdische betogers op de agenda van de Tweede Kamer te zetten, ging Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) niet alleen buiten haar boekje. Ze schept ook een gevaarlijk precedent, vindt de PVV die de kwestie aan het Presidium voorlegt. 

De PVV zet de aanval in op Kamervoorzitter Van Miltenburg (VVD). PVV’er Martin Bosma zegt dat zij een gevaarlijk precedent heeft geschapen door vannacht aan Koerdische belagers van het Kamergebouw te beloven dat het parlement vrijwel meteen over hun kwestie zou vergaderen.

Geen bevoegdheid
Van Miltenburg heeft volgens Bosma ook helemaal niet de bevoegdheid om pardoes Kamervergaderingen uit te schrijven.

‘Die Koerden hebben mijn sympathie, maar een volgend keer eist een andere groep onmiddellijke vergaderingen. Dat kan niet,’ zegt Bosma tegen elsevier.nl.

Hij heeft de kwestie op de agenda gezet van het Presidium van de Tweede Kamer dat morgen vergadert. Bosma, ondervoorzitter van de Kamer, is lid van het Presidium.

Volgens Elsevier
Robbert de Witt: woede van Koerden is begrijpelijk, maar hun lot ligt in Turkse handen

Toezegging
Vannacht drong een groep Koerden de hal van de Tweede Kamer binnen. Een politiemacht rukte uit. De activisten verdwenen pas nadat zij door Van Miltenburg per megafoon waren toegesproken.

De Kamervoorzitter zegde toe dat het parlement reeds om half 10 dinsdagochtend zou vergaderen over de situatie in het door IS bedreigde Koerdistan. Inderdaad kwam de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken vanochtend bijeen.

Veiligheid
Bosma zegt dat de veiligheidsvoorzieningen in de kamer onvoldoende zijn gebleken. Hij begrijpt dat van Miltenburg de actievoerders tot kalmte wilde manen, maar zij had nooit deze toezegging mogen doen.

Behalve dat ze haar boekje te buiten ging, werkte Van Miltenburg op deze manier nieuwe bezettingen van het Kamergebouw in de hand, vindt de PVV’er. Overigens is het Nederlandse parlement al geen uitzondering meer. Dinsdag drongen Koerdische activisten ook het Europees Parlement in Brussel binnen.

Door Eric Vrijsen

Bron : Elsevier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *