Quote | Big four-accountants pakken werk af van de klassieke advocatenkantoren

Abel de Graaff

Big four nemen steeds vaker werk over van advocaten | Foto Getty

Interessante ontwikkeling: cliënten parkeren juridische vraagstukken steeds vaker bij accountants.

Dit is misschien wel een dingetje waar ook bij Nederlandse advocatenkantoren over gesproken wordt (met enige angst). Wat blijkt namelijk: the big four (Deloitte, KPMG, PwC en EY) nemen steeds vaker werk over van advocaten. Hoe we aan deze informatie komen? De juridische website advocatie.nl schreef een stuk op haar site naar aanleiding van een onderzoek van het Thomson Reuters Legal Executive Institute. Die club heeft in samenwerking met een groepje universiteiten bijna 350 bestuurders van Amerikaanse en Canadese advocatenkantoren gesproken. Daarnaast hebben ook nog een stel Engelse highflyers meegewerkt. Daar zijn een aantal conclusies uitgerold. En ja, het gaat niet over de Nederlandse markt maar dat deze trend ook naar Nederland gaat overwaaien is natuurlijk niet ondenkbaar.

Wat het voor cliënten interessant maakt om bij hun accountant aan te kloppen voor juridische vraagstukken is dat ze ook expertise in huis hebben over andere onderwerpen. En ja, uw financiële en juridische rompslomp regelen met één partij is natuurlijk altijd fijner dan wanneer er meerdere partijen hun zegje willen doen. Daarbij komt dat die accountants doorgaans niet bepaald verlegen om geld zitten dus die hebben de afgelopen jaren lekker kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwe technologiën om hun bestaande diensten te integreren met juridische diensten.

De belangrijkste conclusie: ‘In het onderzoek geeft 23% van de grote en 21% van de middelgrote advocatenkantoren aan dat sommige cliënten zich al tot een Big Four-kantoor hebben gewend voor juridisch advies werk dat zij normaliter verstrekten aan advocatenkantoren.’ Dus ja, er zijn dingen aan het veranderen in deze business. Wordt vervolgd… Mocht u het onderzoek willen lezen klik dan hier.

Vindt u het leuk om over de advocatuur te lezen? Waagt u zich dan eens aan het verhaal dat Quote eerder schreef over de opkomst van de zogenoemde Boetiekkantoren. ‘Ik ging met duizend man naar binnen, en weer met duizend man naar buiten. Ik zag mijzelf daar niet de rest van mijn leven slijten onder de tl-buizen’, aldus Bas Leensma van Atlas Fiscalisten die eerder zijn geld verdiende bij KPMG Meijburg.

Bron: Quote

2 Reacties op “Quote | Big four-accountants pakken werk af van de klassieke advocatenkantoren

 1. Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf. In andere branches is het reeds jaren usance dat kapitaalkrachtige ondernemingen, instellingen en particulieren zich wenden tot (grote) multidisciplinaire organisaties die meerdere min of meer aan elkaar gerelateerde diensten kunnen aanbieden.

  Als particulier jouw juridische ‘probleem’ bij een accountant neerleggen is alleen haalbaar voor mensen die in de hoogste inkomens ‘bracket’ zitten.

  Vooral met accountants moet je heel voorzichtig zijn, zoals Brian S al aangaf.

  Toen ik in het grijze verleden van Nederland naar Bonaire vertrok, heb ik eerst een accountsbureau telefonisch vrijblijvend benaderd. Een dag later stonden er 2 (twee) personen voor mijn deur. Eén van het accountantsbureau en één eigenaar van een administratiekantoor waar zij kennelijk mee samenwerkten. Dat het accountantsbureau dit op deze wijze speelde was om zich beter te kunnen ‘oriënteren’ ten aanzien van mijn zaak.

  Na het gesprek werd mij duidelijk dat de inzet van het accountantsbureau geen meerwaarde had. Wel het correct afronden van mijn financiële zaken door het administratiekantoor i.v.m. de fiscus.

  Desalniettemin kreeg ik van het accountantsbureau een, zeker voor die tijd, gepeperde rekening voor het ‘oriënterend’ gesprek. Omdat hier tevoren geen afspraak over was gemaakt, heb ik ze een ‘nette maar duidelijke’ brief gestuurd en niets betaald. Heb hier nooit meer iets over gehoord, ook niet van een incassokantoor.

 2. PWC en KPMG staan anders niet echt goed in het nieuws.. Veel oplichters daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *