Quote | Boekhouders KPMG mogen klanten geen cliënten meer noemen

Tom Wouda

KPMG‘ers in het Verenigd Koninkrijk mogen klanten geen ‘klanten’ of ‘cliënten’ meer noemen, maar alleen nog ‘audited entity’ of ‘audited company’.

Bedrijven waarvan de jaarrekening tegen het licht gehouden wordt mogen geen ‘cliënten’ meer genoemd worden omdat daarmee de onafhankelijkheid van het accountantskantoor in het geding zou komen.

Geestig bericht uit de internationale zalmroze zakenkrant Financial Times: in het Verenigd Koninkrijk heeft KPMG besloten om bedrijven waarvan de boeken gecontroleerd worden niet langer cliënten te noemen en voortaan te spreken over ‘audited entity’ of ‘audited company’, vrij vertaald gecontroleerd bedrijf of gecontroleerde entiteit. Een hele mond vol en tamelijk omslachtig, toch zou het op deze manier benoemen van klanten meer afstand moeten scheppen en duidelijk moeten maken dat KPMG écht onafhankelijk is.

Daarnaast zou het moeten benadrukken dat KPMG werkt voor de aandeelhouders van de bedrijven waarvan het jaarrekeningen normaal gesproken van goedkeurende verklaringen voorziet en niet de bestuurders een dienst wil bewijzen. Ook de andere zogenaamde Big 4-kantoren (EY, Deloitte en PWC) zeggen tegen de FT dat ze weliswaar nog geen regels ingesteld hebben om het woord cliënten te schrappen maar wel nadenken hoe ze de onafhankelijkheid kunnen benadrukken.

Een expert laat in de zakenkrant echter weten de naamsverandering niet heel sterk te vinden en dat KPMG op deze manier de zaken mooier voorspiegelt dan ze zijn. ‘Slimme PR, maar de echte problemen in de sector worden op deze manier niet aangepakt.’ Een Nederlandse woordvoerder laat desgevraagd aan Quote weten dat dit vooralsnog alleen in de VK speelt, maar er op het hoofdkantoor in Amstelveen wel over nagedacht wordt.

Bron: Quote

Een Reactie op “Quote | Boekhouders KPMG mogen klanten geen cliënten meer noemen

  1. Vertel dat Anthony ‘Centje’ Cijntje, die zijn ‘werk’ als accountant deed en doet onder het motto ‘u vraagt, ik schrijf’.

    Centje zag alleen maar clienten en gaf nog bij een hoop stront een goedkeurende verklaring. Tegelijk met zijn factuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *