Quote | Quote 500-lid Michiel Mol ziet ruimtevaarreis in rook opgaan

Rich kid Michiel Mol ziet ruimtevaartreis in rook opgaan | Guy Hoeks

Michiel Mol kan toch lachen met zijn aanstaande Marlous Mens die hij dit weekend ten huwelijk vroeg Foto: Hollands Hoogte

Bijna twintig jaar heeft XCOR Aerospace gewerkt aan raketmotoren en het suborbitale Lynx-ruimtevliegtuig. Maar vanwege onvoldoende interesse vanuit de investeerdershoek is de Nederlands-Amerikaanse ruimte-onderneming onlangs op de fles gegaan.

Daarmee klapt het buitenaardse sprookje voor commerciële ruimtevaarders Michiel Mol en Ben Droste én tientallen andere Nederlanders na negen jaar uiteen.

Een opwindend ruimtevaartproject vol toeristische potentie, daar dachten tientallen Nederlanders aan toen zij in het in 2008 opgerichte Space Expedition Corporation (SXC) stapten. Ook oud Spyker-baas Michiel Mol – als initiatiefnemer – en Ben Droste, een voormalige vliegenier die in Bosnië en Kosovo diende, lieten zich verbinden aan de ruimtevaartmissie om de vermogende man (of vrouw) hun eigen Space Odyssey te laten ervaren. Ruim drie jaar geleden volgde de overname door XCOR, het Amerikaanse bedrijf achter het Lynx-ruimtevliegtuig.

Een volgend Nederlands succesverhaal als dat van Wubbo Ockels en André Kuipers leek lange tijd in de maak, maar het samengesmolten bedrijf werd vanaf het begin geteisterd door tegenslagen. De lanceringen in Californië en Curaçao werden keer op keer uitgesteld door geldgebrek en technische mankementen, waardoor commerciële ruimtevaartrecreanten steeds langer moesten wachten op de kans om 100 kilometer boven de aarde de ruimte in te vliegen. De anderhalf uur durende vlucht zou zo’n $125.000 moeten kosten.

De PR-machine draaide intussen wél op volle toeren. Verschillende bekende Hollanders werden gepolst om als ware pioniers de ruimte ingeknald te worden. Na de crash van SpaceShipTwo, het commerciële ruimtetuig van de Britse miljardair Richard Branson, trok dj Armin van Buuren zich echter al rap terug en later haakte ook supermodel Doutzen Kroes af. Erica Terpstra, zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 1964, wilde nog wel in de ruimte zwemmen. Maar dat zit er waarschijnlijk niet meer in voor de ex-politica. Mol, die vandaag niet bereikbaar was voor commentaar, stapte vorig jaar al op als bestuurder van het ruimtevaartbedrijf. Alsof hij aanvoelde dat de ruimtereis er voorlopig (nog) niet inzit. Toen Quote via een andere weg contact probeerde te leggen met Mol, werd de telefoon in Blaricum ook niet opgenomen. Misschien heeft naast XCOR ook deze telefoonlijn het begeven…

Bron: Quote

3 Reacties op “Quote | Quote 500-lid Michiel Mol ziet ruimtevaarreis in rook opgaan

  1. Dit is een beetje het standaard verloop bij elk project of onderneming waar deze man bij betrokken is. Zelf nooit 1 cent verdient en alles aan zijn vader te danken. Ik zou zelf nooit geld in een avontuur van hem steken, want uiteindelijk is het een avontuur voor hemzelf , en een nachtmerrie voor de rest.

  2. Abraham Mossel

    Je kan het verhaal net zo mooi maken als je zelf wil, maar dat er vele miljoenen zijn verdamt is ook zeker, tot nu toe heb ik altijd maar een foto gezien van de onafgebouwde raketmoter in een om gebouwde wit gekalkde garage. ?? ik ken meester oplichters die zonder een foto een lucht bel verkopen voor velen miljoenen!. het volk van curacao heeft ook nog 400 duizend in het project gestoopt via het volk in de zakken van Gerrit de Raaf en Ben Dorste terecht gekomen de man 200 duizend, het doet mij denken aan die olie opslag beneden naast de hooge brug, 400 duizend voor twee beton vloeren die voor 200 ton op papier konden gemaakt worden, Gerrit de Roofvogel Raaf en Klein jr hebben leker kunnen delen, de man 100 duizend in de pokket, ook betaald door het volk, en zo kan ik nog wel ff door gaan met projecten waar in gedeeld is ook door Jamalodin.

  3. Je zou maar 100.000 dollar hebben betaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *