28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Quote | Sterstrafpleiter Gerard Spong: ‘Werk hard, blijf integer en snuif niet!’

HomeMediaAlgemeen nieuwsQuote | Sterstrafpleiter Gerard Spong: 'Werk hard, blijf integer en snuif niet!'
Gerard Spong | Hollandse Hoogte

Gerard Spong is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste advocaten van ons land. Quote spreekt in het kader van zijn eerst verdiende miljoen met de éminence grise van het strafpleitersgilde over werkdruk, geldstromen in de advocatuur en zijn voorliefde voor Rolls-Royces.

‘Ik maak me zorgen over mijn tijd en over het weer, maar niet over mijn financiën.’

‘Strafrecht greep mij meteen. Het is toch het meest dramatische onderdeel van het recht. Bedrijfsjuristen of civilisten zullen dat misschien tegenspreken, maar zij dealen niet met moord of verkrachting. Na mijn rechtenstudie in Amsterdam kreeg ik een baan aangeboden in Paramaribo, waar ik geboren ben, en die heb ik geaccepteerd. Drieënhalf jaar later, in 1976, ben ik samen met Mischa Wladimiroff het kantoor Wladimiroff-Spong begonnen in Den Haag. Vanaf toen ging het eigenlijk vrij snel. Ik deed spraakmakende zaken en dan rol je door. In 2000 ben ik mijn eigen kantoor in Amsterdam gestart: Spong Advocaten.

Een lucratieve zaak was de bijstand van de financieel directeur van Ballast Nedam. Meneer werd door de rechtbank vrijgesproken, maar het OM diende het verzoek tot hoger beroep een dag te laat in. De rechtbank heeft de rechtsbijstand die ik meneer verleende over een periode van zo’n vijf jaar vergoed; dat komt neer op een kleine drie ton. Maar het is echt niet zo dat het mij komt aanwaaien; het is hard werken. Dat zou ik jonge strafpleiters, en ondernemers in de breedste zin van het woord, willen meegeven: werk hard, blijf integer en snuif niet! Dat laatste behoeft geen verdere uitleg, maar ik heb genoeg collega’s gezien die daaraan onderdoor zijn gegaan.

Wat de betaling van mijn cliënten betreft: 95 procent wordt gewoon via de bank gegireerd en 5 procent komt op een andere manier binnen – soms via een familielid, soms in contanten. Uiteraard zijn daar regels aan verbonden. De deken van de Orde van Advocaten moet deze vorm van betaling op basis van feiten en omstandigheden goedkeuren. Tevens kan het voorkomen dat een buitenlandse cliënt met spoed rechtsbijstand nodig heeft. Ook die betalingen gaan anders dan normaal – dan kan het gaan om bedragen van 5000 euro of meer – en ook daaraan moet de deken zijn goedkeuring geven. Voor mijn kantoor kan ik wel zeggen dat deze manier van innen uiterst zeldzaam is. Misschien komt het één keer per jaar voor.

Terug naar het harde werken.De Hoge Raad overlaadt ons elke week met nieuwe jurisprudentie en alleen al om bij te blijven ben je daarmee een dagdeel per week bezig. Vaak gaat die jurisprudentie twee stappen vooruit om daarna weer een stap achteruit te maken. Zorgen maak ik me altijd: over mijn tijd, over het weer, maar niet over mijn financiën. Elk jaar ging het iets beter en konden we steeds verder uitbouwen. In de jaren negentig en het begin van deze eeuw ben ik zeven keer achter elkaar door mijn collega’s uitgeroepen tot beste strafpleiter van Nederland, een verkiezing die toentertijd werd georganiseerd door Peter R. de Vries. Volgens mij is hij daarom na die zevende keer maar gestopt…

Het geeft voldoening dat mijn collega’s en naar verluidt ook rechters en het OM mij waarderen, meer stel ik me niet ten doel. Al is het wel zo dat ik me dankzij mijn werk bepaalde luxe kan veroorloven. Ik ben een liefhebber van Rolls-Royce. Begin mei heb ik mijn Wraith ingeruild voor een Phantom VIII. Een behoorlijke investering, maar deze meer dan waard. Het meest exorbitante wat ik gedaan heb? Ik heb ooit vier Breguet-horloges gekocht. Het liefst zou ik er twee tegelijk dragen om te kijken of ze gelijk lopen. Maar dat heb ik nooit gedaan.’

GERARD SPONG (72) Is strafrechtadvocaat Heeft nu zijn eigen theatertour, waar zijn hondje Rex in het tweede bedrijf acte de présence geeft

Bron: Quote

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Jan, Het zou eerlijk zijn als iedereen dan een goede advocaat kan krijgen. Wat we nu zien is dat juist de grootste criminelen de duurste advocaten nemen (betaald met crimineel geld) of ze doen pro deo als PR. Jan met de korte achternaam kan fluiten en kan zich geen goede advocaat verloorloven. Dus hoezo eerlijk?

  2. Ik heb ooit op Spike een documentaire gezien over een succesvolle Amerikaanse advocaten kantoor. Het is allemaal vrij simpel, je moet succes uitstralen en de rijke klanten komen van zelf. In feite zijn er geen slechte advocaten alleen overwerkte advocaten dus om dat te voorkomen moet je achter de rijke cliënten gaan en groot deel van het werk door stagiaires laten doen.

    https://www.youtube.com/watch?v=u-2jqTXKQyU

  3. Ik ga mijn reactie op dit artikel heel kort houden.

    Wellicht moet de bezoldiging van strafpleiters ook meegenomen worden in ontnemingszaken!

  4. Gelukkig leven we in een rechtsstaat, waarin een ieder recht heeft op bijstand. Vanuit het principe dat iedereen volgens de grondwet recht heeft op een eerlijk proces wat strafpleiters vaak veel bedreigingen, veel vooroordelen, en onbegrip opleveren. Ik zie de strafpleiter niet als zakkenvullen, maar ja, probeer dat maar aan de gemiddelde Jan met de pet uit te leggen.

  5. @lastiwz.
    Levenslanggestraften komen voortaan allemaal in aanmerking voor herbeoordeling als ze 27 jaar gevangen zitten.
    De praktijk had geleerd dat een rechter 25 jaar oplegde ivm de termijn dat een levenslang gestrafte na 25 jaar in aanmerking komt voor advies over de vraag of een veroordeelde kan beginnen met activiteiten die gericht zijn op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Daarbij wordt meegewogen hoe hij zich heeft ontwikkeld, of er kans is op herhaling en hoe slachtoffers of nabestaanden er tegenover staan. De minister voor Rechtsbescherming beslist. Uiterlijk 2 jaar later volgt beslissing over gratie.

  6. @Bash:
    – levenslang in Nederland bestaat nog steeds,
    – langste begrensde duur is 30 jaar,
    – vervroegde vrijlating bij levenslang kan wel: gratie. Was dit niet het geval dan zou een levenslange straf zonder uitzicht idd in strijd met het EVRM zijn.

  7. @Brian. Daar heb je helemaal gelijk in.
    Maar er staat altijd hoger beroep open.
    Te weinig aandacht voor de slachtoffers door de rechters.
    Ben zelf een voorstander van een soort bootcamp voor de veroordeelden. Hoe zwaarder het delict des te zwaarder de bootcamp. Ongeacht wie. Maar helaas, je hebt voor hun ook te maken met Europees verdrag voor rechten van de mens. Vandaar dat in Nederland de rechters geen levenslange gevangenis straf meer op leggen maar maximaal 25 jaar. Want in Nederland was levenslang tot de dood zonder kans op vervroegde vrijlating.

  8. @john B, Helaas zijn er te veel Irma Lips etc als rechter. Die de daders als slachtoffers gaan zien.
    Daarnaast is er een groot verschil tussen iemand een eerlijk proces en alles uit de kast halen om een crimineel vrij te krijgen. Neem Alicia Blonk die slachtoffers gaat besmeuren.

  9. @Brian.
    Niets mis mee. De rechter beslist altijd wie de slimste is. Officier of advocaat.
    Natuurlijk blijven er altijd ratten in de advocatuur zitten.
    Maar, moet wel toegeven dat hij in principe jan en alleman probeert te verdedigen en ook principieel weigert te verdedigen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties