Quote | ‘Turkse broers onderzocht om witwassen van ten minste €2 miljoen’

Stijn van Wonderen

Via ‘loanback’-constructie €2 miljoen aan misdaadgeld wit gewassen via Curacao

Volgens een zogenaamde ‘loanback’-constructie wisten vier Turks-Nederlandse broers minstens €2 miljoen wit te wassen via Curacao.

Het gaat om vier broers uit Almere, Utrecht, Hoofddorp en Alkmaar, die woningen kochten die werden betaald met geld dat vanaf buitenlandse rekeningen werd overgeschreven. Twee van hen werden in 2015 uit de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) gegooid omdat ze verdacht werden van fraude, zo meldt De Telegraaf.

Na aanschaf van een pand werd de broers op papier een hypotheek aangeboden door een investeringsmaatschappij uit Curaçao. Die was volgens de opsporingsdienst FIOD van de oudste broer, een 48-jarige man uit Almere. Deze man en zijn vrouw bezaten zeker twee miljoen euro aan banktegoeden en onroerend goed in het buitenland.

Volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie was de 48-jarige man uit Almere in 2003 ook al in beeld voor beleggingsfraude. Hij werd in 2003 veroordeeld tot drie jaar en zes maanden cel. Woordvoerder Valentie Hoen van het Functioneel Parket noemt de zaak rond de woningfraude ’een zeer groot onderzoek’.

Interessant is dat Abdenouar El M. of ’Anouar’, zoals hij bij de DBB wordt genoemd, voorkomt in de ’Panama Papers’. Miljoenen vertrouwelijke documenten van de juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca in Panama lekten in 2015 uit, waardoor constructies van witwassen en belastingfraude bloot kwamen te liggen. De naam van El M. uit Alkmaar wordt hierin gelieerd aan een Zwitsers bedrijf.

Opvallend is dat nog meer familieleden van de broers zijn opgepakt. In Breukelen bestieren leden van de familie El M. een slachthuis. Daar werden in 2016 invallen gedaan wegens grootschalige fraude met vlees. Een van de broers in het Curaçao-onderzoek is ook in deze zaak verdachte. De screening bij de DBB lijkt dus totaal gefaald te hebben. De drie DBB-leden hadden hier nooit een baan mogen krijgen.

Bron: Quote

Een Reactie op “Quote | ‘Turkse broers onderzocht om witwassen van ten minste €2 miljoen’

  1. Renée van Aller

    Turken? Demmink? Wie faciliteert de constructie via Nederland naar Curaçao? De DBB is zo lek als een mandje/zeef. Blijkbaar is een strafblad nodig om daar te mogen werken. Uiteraard had iedereen die daar werkte een verklaring omtrent het gedrag. Nimmer wat verkeerd gedaan officieel. Fijne bescherming tegen de georganiseerde misdaad. Geen wonder dat het informatielekken naar criminele organisaties zo’n hoge vlucht heeft genomen. Winstgevend en uitsluiting van vervolging. Wat is er mis met Justitie, Veiligheid en het OM? Nederland zou zich meer moeten bezig houden met de eigen snel groeiende georganiseerde misdaad en niet de aandacht alleen maar richten op hetzelfde fenomeen op de eilanden. Wat dachten de bewindslieden van een gezamenlijke Koninkrijksaanpak? Of worden daarmee eigen belangen te zeer aangetast? Dat lijkt ons een doorslaggevend argument either way. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *