Raffinaderij kleiner na modernisering

Isla raffinaderij ©2013 Bea Moedt

Isla raffinaderij ©2013 Bea Moedt

WILLEMSTAD — In de Memory of Understanding (MoU) die het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA en de Refineria di Kòrsou (RdK) met elkaar op 30 mei zijn overeengekomen, wordt rekening gehouden met het feit dat de Isla-raffinaderij op termijn kleiner zal worden. In de intentieverklaring spreken beide partijen af dat er een bestemming moet worden gevonden voor de extra ruimte die zal ontstaan na de modernisering van de raffinaderij.

Centraal in de MoU staat de modernisering van de raffinaderij. In het document spreken de partijen hun intenties uit om samen te werken aan de ontwikkeling van een programma om de toekomst van de olieraffinage op Curaçao te kunnen garanderen. In het programma zal aandacht worden besteed aan de modernisering en upgrading van de raffinaderij om zo te komen tot een ‘economisch levensvatbare raffinaderij, die voldoet aan de moderne veiligheidseisen en operationele voorwaarden om het milieu te beschermen, waardoor de Isla in staat zal zijn om met haar producten en productie op de internationale markt te concurreren’.

De partijen stellen in het document dat wanneer het moderniseringstraject is afgerond er ruimte zal vrijkomen op het Isla-terrein. PdVSA en RdK stellen in de intentieverklaring dat deze vrijgekomen ruimte gebruikt zal worden voor nieuwe en andere bestemmingen. De voorwaarde is hierbij echter dat deze nieuwe activiteiten niet in zullen druisen tegen de normale bedrijfsvoering van de raffinaderij.

In het kader van de modernisering van de raffinaderij wordt er in de MoU ook melding gemaakt van de mogelijkheid dat de Isla overstapt op het gebruik van Liquefied Natural Gas (Lng) als brandstof. Het gebruik van Lng zal de levensvatbaarheid van de raffinaderij alleen maar vergroten, aldus de intentieverklaring.

PdVSA en RdK komen verder overeen dat ze nog samen zullen besluiten of er eventueel een derde partij wordt aangetrokken voor de upgrading en modernisering van de raffinaderij. “De partijen erkennen het belang van een zorgvuldige selectie door RdK en PdVSA van een hooggekwalificeerd internationaal oliebedrijf, dat erkend wordt voor zijn capaciteit om de laatste technologie te leveren op het gebied van olieraffinage, behoud en bescherming van het milieu, geavanceerd management en een gegarandeerde toegang tot ruwe olie.”

De MoU is voor een periode van zes maanden geldig. Wanneer de intentieverklaring komt te vervallen, staat het RdK vrij om te gaan onderhandelen met een andere belangstellende voor de periode na 2019, wanneer de huurperiode voor de Isla-raffinaderij is verlopen.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Raffinaderij kleiner na modernisering

 1. De trukendoos gaat alweer open, want er moet nog steeds een derde partij gevonden worden die aan deze handel gaat (mee)betalen.RDK heeft geen geld voor een upgrade en de PdVSA gaat niet betalen voor andermans eisen.
  Een derde partij zou eerder kiezen voor de raffinaderij op Aruba, daar is de politieke bemoeienis “anders”.

 2. ZES MAANDEN !!! Ze hadden zich de moeite kunnen besparen. Dan zijn die Venezolanen dat al lang weer vergeten. Alleen jammer dat de politiek in Curacao absoluut allergisch is voor onvoorziene nieuwigheden, waarvan de de persoonlijke spinoff niet duidelijk is.
  De zaak zal wel gewoon doorlopen na 2019 zonder upgrade, zonder extra huur en zonder wijzigingen. Zoals het hier altijd ging, gaat en zal gaan.
  Jammer Casimiri dat ze niet begrijpen wat ze weggooien.

 3. Abraham Mossel

  Ik dacht dat het MoU vertrouwelijk was. Of is dit weer de zoveelste zoethouder. Ik kauw liever op zoethout gekocht bij de toko.

  En de politici blijven volhouden met hun eigen volk te belazeren,beliegen,bedriegen en te bestelen.

 4. Blijf maar lekker dromen, maar dromen zijn bedrog. Asjes c.s. Is een fantast. En, wie zal dat betalen? Zoete lieve Gerritje???????.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *