Rapport Landsrecherche over dood Pretu klaar

Navarro2WILLEMSTAD — Het onderzoek van de Landsrecherche naar de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina is gereed. Dit bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) desgevraagd tegenover de Amigoe.

De minister heeft het rapport nog niet in handen, maar verwacht het vandaag nog om het te kunnen bestuderen, voegt hij eraan toe.
De Landsrecherche is direct na de dood van Pretu met een onderzoek begonnen naar de toedracht van diens dood.
Pretu-300x199Diverse personen, inclusief de bewakers die op de bewuste avond aanwezig waren, werden gehoord.
Dit onderzoek liet even op zich wachten, aangezien meerdere bewakers gehoord moesten worden. Verder bevestigt het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de man door verhanging om het leven is gekomen.
Of hij zichzelf heeft opgehangen, moet nog uit het onderzoek van de Landsrecherche blijken. Althans, als dat onderzocht is.

Eindrapport commissie
Het volledige rapport van de Commissie van Onderzoek onder leiding van Suzanne ‘Suzy’ Camelia-Römer is nog niet klaar.
De commissie is belast met een bestuurlijk administratief onderzoek naar de dood van de gedetineerde in zijn cel in Barber.
Uit het voorlopige rapport is al gebleken dat een goede regie en een goede inachtneming van de ‘chain of command’ heeft ontbroken en dat de politie heeft gelogen over bepaalde aspecten in verband met de dood van de man.
Zo is gebleken dat Pretu die avond niet om het uur werd gecontroleerd, zoals de korpschef desgevraagd tijdens een persconferentie over de zaak zei, maar dat hij zeker drie uur lang niet werd gecontroleerd in zijn cel.
Dit is een duidelijke indicatie dat de politie gelogen heeft en dat korpschef Marlon Wernet en de minister verkeerde informatie hebben gekregen.
Daarnaast is uit datzelfde rapport ook gebleken dat de chaos rond de functiebeschrijving binnen het politiekorps en de nalatigheid van het Openbaar Ministerie niet tot de dood van Pretu hebben geleid.

Toekomst korpschef
wernetDe minister was eerder, conform het normale proces in verband met onderzoeken binnen een organisatie, toch gedwongen om de korpschef op non-actief te stellen.
Het betreft een ordemaatregel, die nog steeds niet is opgeheven.
Dit betekent echter niet dat er al een beslissing is genomen over de toekomst van Wernet, benadrukt Navarro.

Zolang het eindrapport van de commissie niet gereed is, kan ik nog geen beslissingen nemen hierover.”

Hiermee weerspreekt hij berichten in de media dat al besloten is dat Wernet nooit meer terug zal keren als korpschef.
Dat Navarro dit weerspreekt, betekent ook niet dat Wernet gegarandeerd korpschef zal blijven. Navarro herhaalt dat hij maatregelen zal nemen tegen alle verantwoordelijken in deze zaak en wacht hiervoor de resultaten van de onderzoeken af.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *