RC moet deskundigen in zaak dubbele moord horen

yail-3WILLEMSTAD — Jurandy Coco is op 26 september tot negentien jaar celstraf veroordeeld. Coco wordt beschuldigd van de dubbele moord die op 6 april vorig jaar in Otrobanda is gepleegd.

De eerste rechter vond hem echter alleen aan één moord schuldig. De officier van justitie eiste eerder 24 jaar celstraf tegen Coco. Zowel Coco als het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen het vonnis.

De inhoudelijke behandeling van de beroepszaak stond voor deze week gepland.
Coco’s advocaat Marije Vaders diende echter een verzoek in voor nader onderzoek.
De drie hofrechters delen haar mening dat de rapporten tegenstrijdig zijn en verwezen de zaak terug naar de rechter-commissaris (RC) voor het horen van de deskundigen.

Vaders is van mening dat de deskundigen nader moeten onderzoeken of Coco een persoonlijkheidsstoornis heeft en of hij toerekeningsvatbaar is.
De advocaat-generaal vindt dit onnodig.
Volgens hem is Coco al hiervoor onderzocht.
Vaders wees echter op het feit dat de psychiaters na een heel kort gesprek tot de conclusie zijn gekomen dat Coco volledig toerekeningsvatbaar is en dat er geen sprake is van enige psychopathologie.

Aan de andere kant had een psychologe een uitvoerig gesprek met Coco en uit de diverse testen blijkt dat hij wel degelijk een persoonlijkheidsstoornis heeft, ook ten tijde van de moorden.
Hierdoor is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.
De psychologe acht het eveneens wenselijk dat Coco nader wordt onderzocht om de stoornis te definiëren.

Vaders heeft eerder al om een deugdelijke contra-expertise verzocht, maar dit werd door de eerste rechter afgewezen.
De hofrechters zijn echter net als Vaders van mening dat de rapporten tegenstrijdig zijn.
De zaak werd terugverwezen naar de RC voor nader onderzoek en de voortzetting van de behandeling vindt op 4 april plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *