RdK schiet gratis onderwijs voor

WILLEMSTAD — Als alles conform planning gaat schiet Refineria di Kòrsou (RdK) gratis onderwijs voor. Dat kondigde plaatsvervangend minister van Onderwijs Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) in het weekeinde aan. De regering, aandeelhouder van RdK, moet het besluit nog formaliseren. Eerdaags buigt de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) zich hierover.

Vandaag vindt er een bijeenkomst plaats met de schoolbesturen van Curaçao. Dan worden de scholen op de hoogte gebracht van de laatste details.
Donderdag begint het nieuwe schooljaar en het voornemen om het schoolgeld en boekengeld voor het middelbaar- en beroepsonderwijs af te schaffen, is nog niet in kannen en kruiken.

Wilsoe stelt dat hij nu een stevige basis heeft gecreëerd om gezamenlijk het grote project dat lijdt onder kinderziektes uit te kunnen voeren. In een bijeenkomst met ouderverenigingen, docenten, vakbonden en schoolbesturen zei de minister dat hij hoopte dat het onderwijspersoneel tijdens de laatste fase hun ego’s opzij willen leggen, elkaar met respect behandelen en openlijk met elkaar zullen communiceren.
Wilsoe erkende dat er fouten zijn gemaakt en dat het anders had kunnen verlopen. Ook bevestigde hij dat de laatste puntjes nog op de i gezet moeten worden.
Verder zei de minister het te begrijpen dat er met wantrouwen naar het project wordt gekeken, maar hij hoopt dat iedereen hem de ruimte geeft om de laatste stappen voor gratis onderwijs te zetten.
De Postspaarbank (PSB Bank) zal ook rol spelen in het geheel. Zodra het bedrag van ongeveer 17 miljoen gulden op de rekening van de bank staat, wordt dat weer overgemaakt naar de desbetreffende schoolbesturen. Volgens Daniel Hodge van PSB Bank is meer dan de helft van het bedrag al op een rekening van de bank geparkeerd. Vandaag worden de schoolbesturen verder over de betaling ingelicht.
Met gratis onderwijs worden slechts het schoolgeld en de boeken voor een maximumbedrag vergoed. Ouders moeten eventueel bijspringen als bijvoorbeeld het boekengeld hoger is dan de subsidie per leerling. Ook worden producten die na het einde van het schooljaar eigendom worden van leerlingen, niet door de overheid vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *