Rechtbank buigt zich opnieuw over gelijktrekking AOV

Advocaat Michiel Bijkerk -Foto | Belkis Osepa

Advocaat Michiel Bijkerk -Foto | Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Gerechtelijke Hof van Justitie behandelt op 5 november het hoger beroep over de gelijktrekking van de pensioenuitkering op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en de Nederlandse pensioenuitkering.

Advocaat Michiel Bijkerk hoopt dat het hoger beroep in het voordeel valt van ex-politicus Will Johnson van Saba, Statiaanse politicus Reginald Zaandam en journalist Aubrey Sealy op Bonaire. Zij hebben vorig jaar de zaak tegen de Nederlandse overheid aangespannen. De drie BES-gepensioneerden willen de pensioenuitkering van de Algemeen Ouderdomsverzekering (AOV) op Nederlands niveau ontvangen sinds de eilanden deel uitmaken van Nederland.

Belkis Osepa in gesprek met advocaat Michiel Bijkerk


Gelijkheid
Volgens Bijkerk heeft de rechter heel veel bochten gemaakt om hun eerste verzoek af te wijzen.

“We hebben recht op een hogere AOV. De basisreden is de gelijkheid. Het staat vast dat de AOV die nu wordt uitbetaald ver onder het minimumbestaan ligt.”

In het dit jaar uitgebrachte rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) staat wat Bonairianen minimaal per maand nodig hebben om nét niet arm te leven. Het rapport zal tijdens de rechtszaak ter sprake komen. Het Nibud concludeerde dat Bonaire ver onder de armoedegrens leeft. Bijkerk:

“We brengen het Nibudrapport in omdat het nu klaar is. Dit geldt ook voor een rapport van het College van de Mensenrechten van Nederland.”

Nibud concludeerde dat gepensioneerden die AOV ontvangen 2.5 keer minder AOV krijgen. Volgens Nibud moet een alleenstaande minimaal 1451 dollar per maand aan de AOV krijgen om net niet arm te leven. Voor 2014 is de volledige AOV 577 dollar.

Door Belkis Osepa

Bron: Caribischnetwerk.NTR

2 Reacties op “Rechtbank buigt zich opnieuw over gelijktrekking AOV

 1. Van Spronsen

  @Henki
  volledig mee eens!
  Maar ja, advocaten doen alles voor geld ook al staat de uitkomst voor een weldenkend iemand van tevoren al vast.
  (lagere inleg geeft lagere uitkering. Simpel en eenvoudig).
  Hij kan ook nog doorprocederen tot de hoge raad.
  Er wordt er maar één beter van: de advocaat.
  (werknemers kunnen ook gaan procederen : zij willen gelijke
  salarissen als werknemers in Nederland…..Als die werknemers
  dat zouden winnen (geloof het maar niet) dan zit iedereen binnenkort in de onderstand wegens faillissement van alle ondernemingen! En is het hele eiland dus ook failliet!)
  Uitkeringen hebben een relatie met verdiende salarissen en dus
  premie-inleg.
  Zoals Clinton zei : it’s economy stupid!

 2. als de rechter dit gelijk geeft aan de eisers , dan komen de andere zaken ook te voorschijn. OZB, BTW, Vermogensbelasting, rioolheffing, milieu belasting, honden belasting, AOV afdracht, SVB afdracht, verplichte pensioenen, WW bijdrage etc. veel wijsheid voor de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *