30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Rekening gepresenteerd voor niet opvolgen van eerdere TNO-aanbevelingen

HomeMediaRekening gepresenteerd voor niet opvolgen van eerdere TNO-aanbevelingen

smoc inzake verzoek defensie-minister voor onderzoek naar isla:

Een deel van het Isla-terrein.
Een deel van het Isla-terrein.

WILLEMSTAD — “Men krijgt nu de rekening gepresenteerd voor het niet opvolgen van eerdere aanbevelingen, onder andere zoals die in het TNO-rapport van 2007 zijn aangegeven, om een meetnetwerk op te richten. De overheid heeft jarenlang onvoldoende gehandhaafd”, aldus Peter van Leeuwen de voorzitter van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc). Hij reageert hiermee op het verzoek van de Defensieminister, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), aan de lokale autoriteiten om een onderzoek uit te laten uitvoeren naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij.

Advertentie

Stichting Smoc spreekt de hoop uit dat de overheid ofwel het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de hulp uit Nederland zal accepteren.
Stichting Smoc spreekt de hoop uit dat de overheid ofwel het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de hulp uit Nederland zal accepteren.

De minister heeft eergisteren de Tweede Kamer ingelicht, voor een dergelijk onderzoek de steun te hebben aangeboden van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO.
TNO houdt zich onder andere bezig met het onderzoek naar de luchtkwaliteit – dit middels metingen en modelberekeningen –, de bijdrage van natuurlijke en door de mens uitgeoefende invloed op fauna, flora en bodemgesteldheid.
Hierbij wordt gekeken naar de emissies en depositie van luchtverontreiniging op ecosystemen en materialen.
Ook meet en modelleert TNO de effecten van de genomen maatregelen op de luchtkwaliteit.
Zoals eerder door de Amigoe bericht, heeft Smoc de hoop uitgesproken dat de overheid de aangeboden hulp uit Nederland zal accepteren en het belang daarvan benadrukt.
Zoals bekend, beschikt Curaçao over twee vaste meetstations bij Kas Chikitu en de Joodse begraafplaats Beth Chaim.
Het verzoek van minister Hennis-Plasschaert voor een onderzoek kwam naar aanleiding van ongerustheid onder het defensiepersoneel woonachtig in Julianadorp en omgeving. In dit gebied is geen meetpunt voorhanden waardoor de inzet van een mobiel meetpunt noodzakelijk zal zijn om de luchtkwaliteit te kunnen meten.

Van Leeuwen hierover: “TNO heeft in 2007 ook met mobiele meetstations op Curaçao gewerkt, mijn aanname is dat dit ook ditmaal het geval zal zijn, mits de overheid de aangeboden hulp aanneemt. De aanbevelingen van het TNO-rapport uit 2007 zijn in het verleden duidelijk niet opgevolgd.”

Hij licht toe dat de onderzoeksorganisatie toen had gesteld dat het aan te raden is om een breed meetnetwerk op te richten, met volgens van Leeuwen, ‘tussen de 5 en 7 meetpunten waaronder ook mobiele meetpunten’.
De centrale vraag die door een aantal marinepersoneelsleden wordt gesteld, is of het wel verantwoord en gezond is om in Julianadorp te wonen.
Marinewoordvoerster Maartje van der Maas, laat weten dat er ongeveer 35 defensiegezinnen in Julianadorp en omgeving gehuisvest zijn.
De luchtkwaliteit van het gebied kwam ter discussie nadat een bezorgd marinepersoneelslid vorig jaar schreef:

Het afgelopen jaar zijn er in toenemende mate klachten van defensiepersoneel woonachting in Julianadorp en omgeving over de uitstoot van de raffinaderij. Men maakt zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor hun gezondheid en die van hun gezinsleden. Een aantal militairen heeft zich uit zorg al laten registreren bij de medische dienst bij de marinebasis Parera.”

De klachten worden volgens hem veroorzaakt ‘door een penetrante stank door de uitstoot van de Isla, die op de luchtwegen slaat en onder andere hoofdpijn veroorzaakt’.
Zo haalde hij het catcrackerpoeder incident uit 2011 aan en verwees tevens naar de bevindingen uit het TNOrapport uit 2007. Zoals de Amigoe in 2011 meldde, bleek uit de zogenoemde Material Safety Data Sheet (MSDS), van het katalysatorpoeder dat op 2 juni over Julianadorp neerdwarrelde, dat er op de lijst vijf ingrediënten stonden die kankerverwekkend of mogelijk kankerverwekkend zijn.
Het poeder bevatte ook het toxische vanadium, een stof met een hoog irritatiegehalte.
Het bezorgde marinepersoneelslid over het TNO-rapport:

Hieruit blijkt dat de Isla ‘niet alleen fijnstof, zwaveldioxide en benzeen uitstoot, maar ook tal van andere stoffen die zware metalen bevatten, zoals lood en vanadium.”

De briefschrijver meende tevens dat er sprake was van een gedraaide windrichting en dat Julianadorp nu ook regelmatig onder de rook zou liggen.
Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen verwijst naar de voorgenoemde TNO-bevindingen, waarbij hij ook het belang van metingen benadrukt van de vluchtige organische stoffen (VOS).
Deze stoffen hebben een schadelijk effect op de gezondheid maar ook bijvoorbeeld op plantengroei, en brengen hoger in de atmosfeer ook aarde-opwarming en ozonvorming teweeg.

Meten is weten en niet meten is naar mijn mening niet willen weten! Het gaat hier om de volksgezondheid, waarbij de overheid ondanks duidelijke aanbevelingen van onder andere TNO, verzuimd heeft te handhaven.”

Hij stelt dat met de aanschaf van een mobiel meetpunt, een investering van ongeveer 150.000 gulden gemoeid zou zijn.

Aangezien men binnen het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) in 2008 hiervoor miljoenen uit Nederland beschikbaar heeft gesteld, ter versterking van de Milieudienst, kunnen we nu slechts constateren dat de overheid onvoldoende heeft gehandhaafd en de rekening gepresenteerd krijgt.
Wij zijn nu bijzonder benieuwd wat de vervolgstappen van het GMN-ministerie zullen zijn?”

Meer stoffen meten
Van Leeuwen beaamt tevens dat er ‘sprake is van een gedraaide windrichting over de afgelopen tien jaar’.

Wij hebben voor de vele rechtszaken ook meteorologische data verzameld waarbij we een beroep hebben gedaan op een expert. Het is inderdaad zo dat de wind nu als het ware meer de richting van Julianadorp uit waait.”

Hij geeft een overzicht van de gemiddelde jaarlijkse zwaveldioxide-uitstoot die door het meetstation Bet Chaim over de afgelopen drie jaar is gemeten:

In 2011 is er 63,5 microgram aan SO2 gemeten. In het jaar daarop betrof het gemiddelde exact dezelfde hoeveelheid microgram en in 2013, toen de raffinaderij zowat op volle capaciteit draaide, zag men bijna een verdubbeling in uitstoot, naar 155,9 microgram. Zodra de raffinaderij ‘optimaal’ draait, ziet men dus een enorme toename in de stoffen die nu gemeten worden (fijnstof en SO2, red.). Aangezien het in het verleden tijdens massale sluitingen van scholen door stankoverlast, waarbij kinderen onwel werden, ook voorkwam dat het niveau aan de gemeten stoffen onveranderd bleef, werpt de vraag zich op wat er nog meer uitgestoten wordt ? Dat zal nu mogelijk blijken uit een onderzoek ”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties