Reorganisatie KPC niet de oorzaak van stijgende criminaliteit

politie-curacaoWILLEMSTAD — De stijgende criminaliteit op het eiland is niet te wijten aan de reorganisatie binnen het politiekorps KPC. Dat is de perceptie die men wil creëren, zegt de KPC-verandermanager Alvin Daal.

Advertentie

Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) is ervan overtuigd dat georganiseerde criminaliteit op het eiland de oorzaak is van het stijgende aantal criminele activiteiten.
Dit zei hij tijdens de persconferentie over het voorlopige rapport van de Commissie van Onderzoek naar de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina, die een van de verdachten in de zaak Magus was.
De korpsleiding heeft inmiddels diverse maatregelen genomen om de criminaliteit de kop in te drukken.
Reorganisatie van het politiekorps is volgens de leiding essentieel om dit te bereiken.
Er zijn inmiddels al diverse maatregelen genomen.
De veranderingen binnen de organisatie worden echter sterk bekritiseerd. Z
o wordt het stijgende aantal delicten gelinkt aan onder andere de sluiting en samenvoeging van de wijkbureau’s (waardoor het KPC straks uit vijf politieposten bestaat) en de introductie van de nieuwe lijn 917.
Daal is zich ervan bewust dat veranderingen altijd voor frustraties zorgen.

Dat is niet anders bij het politiekorps. Dat de maatregelen bijdragen aan het stijgende aantal gewelddadige delicten is echter minder waar”, voegt de verandermanager eraan toe.

De korpsleiding staat wel open voor de kritieken en heeft juist er daarom voor gekozen de maatregelen eerst te simuleren.
Hierdoor kan de leiding mogelijke problemen voorzien, aldus Daal.

Samenvoeging
In het kader van de reorganisatie zijn de politiebureau’s Mahuma/Seru Fortuna en Brievengat per 1 november veiligheidssteunpunten geworden.
Daarnaast kan men bij de politiebureau’s Punda en Otrobanda van zeven uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds terecht voor nietspoedeisende gevallen.
Dit betekent echter niet dat er helemaal geen agenten aanwezig zijn, zegt Daal.

Men kan daar niet meer terecht voor het doen van aangiften, maar de agenten patrouilleren wel in de buurt. Ook na sluitingstijd van deze bureau’s.”

Verder blijven de wijkbureau’s Barber, Rio Canario en Montaña 24/7 bereikbaar voor alle gevallen en is de politie altijd telefonisch bereikbaar, voegt hij daaraan toe.

911 en 917
De introductie van een ‘Call Center’ via de lijn 917 lijkt zijn vruchten af te werpen, aldus Daal.
Dat is het nummer dat men kan bellen om minder spoedeisende gevallen te melden.
Er komen meer meldingen binnen en door dit nieuwe systeem kan men beter onderscheid maken tussen de binnengekomen meldingen.
Hierdoor kunnen de agenten op een effectievere manier ingezet worden.
Tevens blijft de noodlijn 911 via de KPC-meldkamer bereikbaar voor de échte noodgevallen en wordt de lijn dus niet meer bezet door personen die bijvoorbeeld het telefoonnummer van een commercieel bedrijf willen weten, aldus Daal.

Meer agenten
Dat het KPC te kampen heeft met personeelstekort is een feit.
Volgens Daal is de integratie van de uitvoeringsorganisatie Controle en Beveiliging (voorheen SKS) in het KPC essentieel om dit probleem aan te pakken en ook om het stijgende aantal delicten de kop in te drukken.
Door de integratie krijgt het korps 77 extra agenten voor een optimale bestrijding en voorkoming van criminaliteit.
Dit is nog niet gebeurd.
De ministerraad is nog bezig met de financiële toetsing hiervan, legt Daal uit.
De incorporatie van burger-ambtenaren in het Korps Politie Curaçao maakt ook deel uit van de plannen.
Minister Navarro gaf tijdens eerdere persconferenties ook aan dat hij de mogelijkheid evalueert om meer agenten van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) in te zetten, om een omscholingstraject voor de agenten van de Landelijke Beveiligingsdienst te starten en om met een opleiding speciaal voor de miliciens van de Antilliaanse Militie te beginnen, zodat zij het korps kunnen ondersteunen.
De minister zat tevens vanochtend met de korpsleiding en het Openbaar Ministerie om de tafel om te brainstormen over alle mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden ter bestrijding en voorkoming van criminaliteit.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *