Revu | Reconstructie: zo werd Gwenette Martha een kopstuk van de Mocro Maffia

Het Antilliaanse jongetje heette Gwenette Grigorie Martha

Begin 2018 staan in verschillende zaken meerdere leden van de Mocro Mafffia voor de rechter. Wie is wie, en hoe is een van de meest gewelddadige conflicten uit de moderne Nederlandse misdaadgeschiedenis ook alweer begonnen?

Stel dat een Mario Puzo-achtige schrijver dit verhaal zou hebben verzonnen. Het gaat over immigratie, vriendschap, verraad, dubbelspel, hebzucht. Er vallen genoeg doden in: meer dan twintig in nog geen tien jaar tijd. Het speelt zich af in de hoofdstad van een land waar iedereen normaal moet doen en, heel belangrijk voor een crimineel epos, er zitten prima bijnamen in: Hamid Kikker, Bobo, Pirki, Adil Kinker, Takka, Popeye, Buik, De Burgemeester, Alpha Turtle, Lange en niet te vergeten De Ongrijpbare a.k.a. De Man Zonder Schaduw.

Zo’n verhaal zou kunnen beginnen met een emigratie van een 8-jarig jongetje, zijn moeder en zijn broertje. Ze moesten weg uit Curaçao om een drankzuchtige tiran te ontvluchten die zijn vrouw en kinderen geregeld door de kamer rammelde. Ze landden op Schiphol (het was natuurlijk koud in Holland) en gingen wonen rond het Van der Helstplein in de arbeiderswijk De Pijp in Amsterdam-Zuid. Dat was toen nog geen mekka voor hipsters en toeristen, maar een harde wijk met de Albert Cuypmarkt als vrolijk epicentrum.

Het Antilliaanse jongetje heette Gwenette Grigorie Martha. Hij blonk uit als voetballer op de pleintjes van de Pijp en hij ging voetballen bij een club en werd gescout als jeugdspeler door het Ajax van Cruijff, De Mos, Van Basten. Zijn broertje Jovanny had minder talent als voetballer. Na de trainingen hingen ze samen uit op de straathoeken van De Pijp en de aangrenzende Rivierenbuurt. Ze haalden rotzooi uit en het duurde niet lang of ze gingen stelen. Er deden steeds meer vrienden mee en ze werden een bende.

Gwenette speelde niet meer bij Ajax toen hij een maand na zijn 18de verjaardag uitging in discotheek Escape op het Rembrandtplein. Jongens uit zijn crew kregen ruzie met een bende uit Amsterdam-West. Buiten escaleerde het. Een Marokkaanse Amsterdammer met de bijnaam Moummie schoot op zijn broertje Jovanny. Hij stierf in Gwenettes armen. Moummie moest dood, maar Moummie kreeg gevangenisstraf en Gwenette moest geduld hebben. Hij pleegde straatroven met zijn beste vriend en rechterhand Bouhbouh. Ze noemden hem ‘Bo’ of ‘Bobo’.

Een andere adjudant heette Houssine. Ze noemden hem ‘De Burgemeester’ of ‘Hoes’. Zijn vader was een jongerenwerker die goed werk deed in sporthal De Pijp. Gwenette en Houssine zaten samen in een zaalvoetbalteam en ze verloren bijna nooit. Na afloop gingen ze naar clubs en ze bestelden champagne en ze imponeerden vrouwen met hun horloges, juwelen en geld. Dat was mogelijk omdat Gwenette en zijn vrienden de overstap hadden gemaakt naar de xtc- en cokehandel. Alleen sukkels pleegden straatroven.

Jovanny’s moordenaar Moummie werd in 2003 uit de weg geruimd. Vijf jaar later sneuvelde de eerste Martha-soldaat. Gwenette bleef leven. Zijn bijnamen waren De Man Zonder Schaduw en De Ongrijpbare. Rond 2010 kregen Gwenette en Houssine een conflict. Vanaf dat moment liep alles nog veel meer uit de hand.

Gwenette Martha was de onaantastbare baas van de groep-Martha toen er op 26 mei 2013 een feest werd gehouden in het Amsterdamse Scheepvaartsmuseum. De financiële man van de groep-Benaouf zat aan een VIP-tafel met voetballers en criminelen. Hij heette Souhail. Zijn bijnaam was Lange. Hij stond te praten met een meisje toen hij werd gezien door een groep donkere jongens. Een van hen was een neef van Gwenette. Er ontstond ruzie. Beveiligers haalden ze uit elkaar. Souhail liep weg en probeerde te kalmeren. Een man liep heel kalm tussen de beveiligers door. Hij schoot. Souhail viel meer bij de bar. De schutter maakte het af door twee keer door zijn hoofd te schieten.

Benaouf zat in de gevangenis van Roermond op verdenking van witwassen en wapenbezit toen hij het nieuws hoorde. Hij huilde. Gwenette rouwde toen nog steeds om Bouhbouh. Hij bekeerde zich tot de islam en trainde zo vaak mogelijk in een privézaal van Mike’s Gym in Oostzaan. Voor de deur stond een gewapende bodyguard en hij reed rond in een gepantserde BMW.

Op 27 december 2013 overleefde De Man Zonder Schaduw een eerste liquidatiepoging. Vrienden adviseerden hem naar het buitenland te vluchten. Gwenette weigerde. Hij was net vader geworden en de islam gaf rust en troost. Zijn advocaten maakten zich zorgen over hem. Soms ging hij de deur uit zonder zijn kogelvrije vest. De recherche kreeg begin 2014 een tip dat Gwenette zich sterk had bewapend. Ruim drie maanden later at hij met twee vrienden een broodje in shoarmazaak Rooz aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. Ze liepen naar buiten. Er werden tachtig kogels afgevuurd. De schutters vluchtten met een BMW. Gwenette Grigorie Martha werd 40 jaar. De daders zijn tot nu toe niet gepakt.

Lees het hele artikel op Blendle.

Bron: Revu

8 Reacties op “Revu | Reconstructie: zo werd Gwenette Martha een kopstuk van de Mocro Maffia

 1. Als ik dit verhaal lees, dan denk ik dat de moeder alles goed gedaan heeft.
  Zij heeft haar biezen gepakt en met haar twee kinderen naar Nederland vertrokken om aan de mishandeling van haar man te ontkomen.

  Als een kind in de Pijp tussen Marokkaanse jongeren opgroeit is het moeilijk om op het rechte pad te blijven. Aan de andere kant wat is het rechte pad? Zijn mensen als Schotte, Cooper, Constancia, familie Wiels, e.a. op het rechte pad?

  Hoewel het in dit geval niet is gelopen zoals moeder wilde, raad ik alle vrouwen aan, als je mishandelt wordt door je partner, pak je biezen en probeer een nieuw leven in Nederland te beginnen.

 2. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 3. Zoveelste voorbeeld van een gebroken gezin waarin de de ouders nooit kinderen hadden mogen krijgen, want het zijn allemaal criminelen geworden.

  En daarvan ligt de schuld niet bij de overheid maar bij het volk zelf.

  Zolang domme en/of asociale vrouwen voor een belkaart het bed induiken met de eerste de beste mon-do mon-key kun je het wel schudden hier.

 4. Het is natuurlijk niet zo dat elke moslim een terrorist is, maar elke terrorist is toevallig wel een moslim.

 5. Gwenette had de Islam helemaal verkeerd begrepen.
  Blijkbaar heeft hij de shahada niet afgenomrn, of heeft de imam die de shahada bij hem afnam niet de uitgelegd hoe hij verder door het leven moet gaan.

  Maar, als je door criminelen wordt achtervolgt, dan denk ik niet dat islam jou daarbij zal helpen.
  Daar hebben jouw tegenstaanders niets aan.
  Oorlog is oorlog.

  Trieste verhaal. Wie weet had hij een Bryan Roy kunnen worden.

 6. @ Joep meloen

  Beetje triest om de gehele Islam hier over 1 kam te smeren. Geen enkel geloof tolereert dit soort gedrag.

  Dus laat aub de Islam er buiten. Zo een opmerking als die jij nu plaatst is net Wilders die kansloos iets roept en olie op vuur gooit…..

  Kortom, gewoon triest Joep.

 7. Islam: ‘the religion of peace’

 8. Door dit soort verhaaltjes worden de criminelen verheerlijkt!
  Het zou beter zijn dit soort gajes te negeren en er zo min mogelijk aandacht aan te schenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *