26.7 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Rijnmond | Rotterdamse straat wordt vernoemd naar verzetsheld uit Curaçao

HomeMediaRijnmond | Rotterdamse straat wordt vernoemd naar verzetsheld uit Curaçao


Rotterdam krijgt een Tulastraat, vernoemd naar een Curaçaose verzetsheld. De naamgeving past in nieuw gemeentelijk beleid om onder meer het koloniale verleden terug te laten komen in straatnamen.

Het initiatief voor de vernoeming komt van Rotterdammer Simão Miguel. “Tula was een verzetsheld in de achttiende eeuw op Curaçao, toen daar nog slavernij werd gedreven”, legt hij uit. “Hij kon de omstandigheden waaronder zij moesten leven niet meer uitstaan. Vandaar dat hij een opstand heeft georganiseerd en daar andere mensen bij heeft betrokken.”

Tula heeft op die manier een bijdrage gehad aan de afschaffing van de slavernij op Curaçao, zegt Miguel. “Tula is daar een held. Ik vond dat er een Tulastraat moest komen. In Rotterdam is er geen, maar in Amsterdam en Utrecht wel. Dus ik dacht: nu is Rotterdam aan de beurt.”

Tien e-mails

De aanvraag voor de straatnaam ging volgens Miguel redelijk gemakkelijk. “Ik had er maar tien e-mails voor nodig”, lacht hij. Als eerste vroeg hij hoe het aanvraagproces voor een straatnaam in zijn werk gaat. Toen hij daar uitleg over had gekregen, deed hij een voorstel voor een vernoeming. “Na een paar maandjes wachten kreeg ik antwoord dat mijn voorstel was geaccepteerd door de straatnamencommissie.”

Waar de Tulastraat precies komt, is nog niet bekend. “De naam is nu opgenomen in het reservebestand”, zegt Jantje Steenhuis van de straatnamencommissie. “Op het moment dat er zich een passende plek voordoet, zullen we hem vernoemen.”

Het zou dus nog even kunnen duren, maar Steenhuis heeft goede hoop. “De aanvraag past heel goed in de initiatiefnota van D66, om meer vrouwen en mensen van diverse herkomsten te benoemen. Ik schat in dat dat zeker gaat gebeuren de komende jaren.”
Lees ook: Straatnamen in Rotterdam krijgen vaker naam van vrouw of minderheid

Voor Miguel maakt het niet uit waar en wanneer Tula wordt vereeuwigd op een Rotterdams straatnaambord. “Rotterdam-Zuid zou een mooie zijn, maar het mag eigenlijk overal in Rotterdam. Zolang die er maar komt en hij komt er. Dat is mooi nieuws! Dit is een kerstcadeau voor veel Rotterdammers, vooral van Caribische afkomst. En jullie mogen het uitpakken.”

Bron: Rijnmond

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Waar halen politieke partijen toch elke keer weer de gore moet vandaan om hoe dan ook ( in dit geval D66 ) via … verhalen en zielig te doen verkiezing stemmetjes binnen te harken, om kots misselijk van te worden.

  2. Tula een verzetsheld? Laat me niet lachen hij was meer een onruststoker, de man heeft honderden slaven de dood ingejaagd. Na de opstand moesten de slaven nog harder werken en kregen ze ook nog minder te eten.

    Tula heeft totaal geen leiderschap getoond, was gewoon slecht voorbereidt, had geen gps dus ze raakten de weg kwijt, had stokken en messen als wapens terwijl de soldaten geweren en pistolen hadden, was gewoon een domme actie, totaal geen kans van slagen.

    De afschaffing van de slavernij kwam daardoor ook te vroeg de meeste slaven waren niet voorbereidt, de huidige generatie heeft nog steeds last van, ze proberen nu nog steeds de blanken (hun vorige eigenaren) te imiteren, een land regeren, autorijden, in huizen wonen, golfen, enz. enz.

  3. Wel raar dat deze mensen willen dat een Michiel de Ruyter straat weg moet omdat er tijdens de oorlog met Spanje veel Spaanse doden te betreuren waren.. En dit is dan bij Tula niet van toepassing?

  4. Kapitein Broos, Boni en uiteraard Anton de Kom, Surinaamse vrijheidsstrijders, de laatste die het leven liet in een vernietigingskamp.
    Prima initiatief!

  5. Kunnen we niet ook een straat noemen naar de heldin Stella van Rijn?

    Die blijft heldhaftig aan haar stoel in Forti vasthouden, ook nu ze daar door niemand serieus genomen wordt en daarbuiten door iedereen uitgekotst wordt omdat haar opdrachtgevers Gerrit Schotte, George Ramboloodin en Jacinta Constantia een voor een voor vele jaren de bak indraaien.

    Heldin Stella wist ondanks deze tegenslagen zelfs een positie als coordinatrice van de commissie INTEGRITEIT te verwerven!

    Straat noemen naar Super Stella!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties