RO | Aanwijzing en onderlinge regeling moeten Curaçao er financieel bovenop helpen

Naast aanwijzing ook akkoord voor structurele groei Curaçao

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een besluit tot een aanwijzing aan de regering van Curaçao genomen.

De aanwijzing volgt op het advies van het College financieel toezicht, dat de afgelopen jaren zijn zorgen heeft geuit over het financieel beheer van Curaçao en het oplopen van de tekorten op de begroting van het land. Gezonde overheidsfinanciën, zoals neergelegd in de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten, zijn van groot belang voor de economische ontwikkeling en stabiliteit van Curaçao.

Het is daarnaast van het grootste belang dat Curaçao noodzakelijke structurele hervormingen onverkort gaat doorvoeren.

Nederland realiseert zich dat dit tijd vraagt en zonder ondersteuning moeilijk realiseerbaar is. Er is daartoe tussen Nederland en Curaçao overeenstemming bereikt over een onderlinge regeling. Daarin zijn afspraken gemaakt over de directe maatregelen en structurele hervormingen die Curaçao moet doorvoeren om de economie weer aan te jagen en de overheidsfinanciën op orde te brengen. Daarbij gaat het om de gebieden economie, overheidsfinanciën, overheidsapparaat, sociale zekerheid, zorg, onderwijs en arbeidsmarkt. Ook het belastingstelsel en het begrotingsproces worden aangepakt. Het is nu zaak de afspraken voortvarend uit te voeren.

Nederland zal die inspanningen ondersteunen door kennis en capaciteit ter beschikking te stellen. Deze ondersteuning is gekoppeld aan de voortgang die Curaçao boekt op het doorvoeren van de in de onderlinge regeling opgenomen afspraken. De voortgang wordt halfjaarlijks geëvalueerd door een gezamenlijke nog te bemensen commissie.

Bron: Rijksoverheid.nl

4 Reacties op “RO | Aanwijzing en onderlinge regeling moeten Curaçao er financieel bovenop helpen

 1. John Bash

  Hele goede zaak. Had veel eerder moeten gebeuren.

 2. De Rechtsstaat

  Schandalig…..!

 3. Curacao Revisited

  @beflapas: eens dit lijkt zowel in de politiek als in het bedrijfsleven op Curacao een terugkerend probleem te zijn. De top graait zich helemaal rijk en de klant en gewone werknemer is daarvan de dupe: ENNIA is feitelijk failliet maar het salaris, auto en arbeidsvoorwaarden van Reinald Curiel blijven absurd hoog. De Elite gunt elkaar baantjes tegen hoge vergoedingen en zonder tegenprestatie: als Betrian die 1mln echt waard is mag hij hem van mij wel hebben, maar de bouw van het ziekenhuis is een groot financieel fiasco.

 4. ericlapas

  Het betekent simpel weg dat velen van ons die van een minimum moeten rondkomen de komende periode flink moet bloeden.

  De vraag is, waarom moet de bevolking de prijs betalen omdat Suzy Römer, Betrian een cadeautje van 1 miljoen per jaar gunt of omdat Chebu Sluis zonodig op zijn oude dag 50K per maand moet verdienen of omdat Ruggenaath, 33 miljoen in de bodemloze put van InselAir gestopt heeft of omdat Zita Jesus Leito een waardeloze weg van 20 miljoen heeft gebouwd of omdat de luie Koeiman ex werknemers van InselAir met 1 miljoen aan het werk wilt helpen of omdat Koeiman Tauber 1 miljoen extra huur gunt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *