RO | Kabinet omarmt Klimaatakkoord Parijs

Vandaag hebben het Nederlandse kabinet en de regeringen van Aruba, Curaçao en St. Maarten verantwoordelijkheid genomen om hieraan verplicht bij te

‘Vandaag hebben het Nederlandse kabinet en de regeringen van Aruba, Curaçao en St. Maarten verantwoordelijkheid genomen om hieraan verplicht bij te dragen’

De Rijksministerraad heeft het Klimaatakkoord van Parijs goedgekeurd. Hiermee wil het kabinet zich committeren aan de mondiale doelstelling om de gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot ruim beneden de 2 graden.

De goedkeuring is een belangrijke stap richting officiële toetreding – ratificatie – tot het verdrag door het Koninkrijk. Dat gebeurt nadat de Tweede en Eerste Kamer hiermee instemmen.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu: ‘We hebben met z´n allen een doel voor ogen en dat is dat we klimaatverandering met verschrikkelijke overstromingen of juist extreme droogte wereldwijd het hoofd willen bieden. Vandaag hebben het Nederlandse kabinet en de regeringen van Aruba, Curaçao en St. Maarten verantwoordelijkheid genomen om hieraan verplicht bij te dragen. Nu is het parlement aan zet’.

Het Klimaatakkoord in Parijs heeft als hoofddoel de wereldwijde temperatuurstijging tot ruim beneden de twee graden te houden, met het streven deze tot 1,5 graad te beperken. Alle landen verplichten zich onder meer tot het nemen van maatregelen om hun broeikasgasuitstoot zoveel als mogelijk te beperken en investeringen te doen die bijdragen aan het bereiken van een klimaatneutrale samenleving. Daarmee biedt het Klimaatakkoord kansen voor innovatie waarbij het Nederlandse bedrijfsleven een voortrekkersrol kan vervullen.

Onlangs ratificeerden China en de Verenigde Staten het akkoord. Daarmee verplichten voor het eerst ook de twee grootste economieën en grootste vervuilers zich hun vervuiling te verminderen.

Bron: Rijkoverheid

2 Reacties op “RO | Kabinet omarmt Klimaatakkoord Parijs

 1. “Het Klimaatakkoord in Parijs heeft als hoofddoel de wereldwijde temperatuurstijging tot ruim beneden de twee graden te houden, met het streven deze tot 1,5 graad te beperken”
  ———-
  Met een beetje geluk gaat de natuur – zoals ze dat al miljoenen doet – een handje meehelpen. Een vulkaanuitbarsting zoals de Krakatau van 130 jaar geleden was goed voor 1,5 graad daling. De Pinatubo van 25 jaar geleden slechts 0,5 graad, maar alle beetjes helpen.

  Nu geeft de natuur nooit ruim op voorhand aan, wanneer er weer een grote vulkaan klapt. Wel zijn er over de gehele wereld een kleine 100 werkende vulkanen, die in potentie zomaar de temperatuur weer 1, 2 of 3 graden kunnen laten dalen.

  Aan alle “deskundigen” die elkaar allemaal na-papegaaien en daar leuke baantjes aan overhouden, geef ik het volgende advies: richt alvast comités op met de naam: “de aarde verrijst”
  Als er dan straks een grote vulkaan klapt, kunnen ze moeiteloos overschakelen naar de volgende bron van inkomsten. En… ja hoe zat dat ook weer met de “zure regen”? Alle bossen zouden uitsterven, maar helaas pindakaas. De bossen groeien beter dan ooit.

  De moderne Jeremia’s – Al Gore’s – vliegen in de business-class de wereld over, slapen in de duurste hotels en wonen in de grootste huizen. Hun energierekening is waarschijnlijk hoger dan de uwe.

  Nu moeten we allemaal elektrisch gaan rijden. Dát gaat de aarde redden. Alsof het opwekken van electra niets vervuilt, accu’s zonder vieze grondstoffen en energie in elkaar gezet worden en oplaadpunten zomaar spontaan uit de grond groeien.

  Vraag eens aan een vurige bepleiter van de klimaatneutrale samenleving op Aruba of Curaçao wat zijn rapportcijfers op school, voor natuur- en scheikunde waren? Hij zal u natuurlijk vertellen dat het allemaal tienen waren. Geef hem dan vervolgens een gouden ring of ander sierraad van goud en vraag hem hoe hij het goudgehalte kan bepalen, zonder gebruik van een toetssteen of aflezen van het goudwaarmerk. Kijk vervolgens naar zijn voorhoofd. In bijna alle gevallen zult u zweetpareltjes en een toenemende kleur rood ontdekken.

 2. Dus ik begrijp dat de ISLA nu dichtgaat ?
  Per direct ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *