28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 03:59

RO | Reisadvies voor Venezuela verscherpt

‘Reis alleen naar Venezuela als het noodzakelijk is. De politieke situatie is gespannen’

DEN HAAG – Laatst gewijzigd op: 24-02-2017 | Nog steeds geldig op: 26-02-2017. Reis alleen naar Venezuela als het noodzakelijk is. De politieke situatie in het land is gespannen.

Kaart bij reisadvies Venezuela

Download ‘Kaart bij reisadvies Venezuela’ (PDF, 523 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caracas, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De politieke situatie in Venezuela is gespannen. De relatie tussen de regering en de oppositie verloopt moeizaam. Daardoor is er nauwelijks overleg tussen de regering en de oppositiepartijen. De kans op plotselinge demonstraties is groot. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Financiële ontwikkelingen

Het is in Venezuela lastig om aan contant geld te komen. Er staan vaak lange rijen voor banken en geldautomaten waar slechts kleine bedragen kunnen worden opgenomen. Vaak is dit niet meer dan omgerekend € 4. Oude biljetten zijn uit de roulatie gehaald en er worden nieuwe uitgebracht. Dit proces verloopt erg traag. Zorg er daarom voor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft.

Voedseltekorten, watertekorten en elektriciteitstekorten

Het tekort aan basislevensmiddelen is de afgelopen maanden groter geworden. Er staan steeds vaker lange rijen voor supermarkten, bakkers en drogisterijen. De tekorten hebben al geleid tot spontane protesten, plunderingen en overvallen op voedseltransporten. Wees alert bij menigten.

In het gehele land kan sprake zijn van watertekorten en onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening. Deze onderbrekingen komen regelmatig voor en kunnen soms dagen duren.

Opening van de grens met Colombia

Sinds augustus 2016 gaat de grens met Colombia geleidelijk aan open. Beide landen onderhandelen over verdere invulling van afspraken hierover. In de grensgebieden is sprake van gespannen rust. Ook is in een aantal grensgemeenten de noodtoestand van kracht. Reis daarom niet naar het grensgebied van Venezuela met Colombia.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media volgen. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Algemeen

In Venezuela is veel gewelddadige criminaliteit. Hier kunnen ook buitenlanders het slachtoffer van worden. Zie ook de rubriek ‘Criminaliteit’.

Het vliegveld en de weg tussen het vliegveld en Caracas zijn zeer gevaarlijk.
Als u in Venezuela aankomt, laat u dan afhalen door een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers naar voertuigen van handlangers. De handlangers bedreigen en beroven soms passagiers.

Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u een betrouwbare taxi neemt:

  • In de aankomsthal van de luchthaven Simon Bolivar (Maiquetía, bij Caracas) staat een taxistand waar u een betrouwbare taxi kunt boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven;
  • Deze taxi’s staan buiten de aankomsthal. De taxi’s zijn zwart van kleur, type 4-wheel drive en herkenbaar aan de gele ovale stickers op de zijkant;
  • In de grotere steden zijn witte taxi’s met geel-zwarte blokband  veiliger;
  • De taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn meer betrouwbaar.

Taxi’s in Venezuela hebben geen meter. Spreek dus van tevoren een prijs af.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Nederlandse ambassade in Caracas

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Caracas op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de grensgebieden met Colombia. Het is hier gevaarlijk door de spanningen in het gebied. Zwaar bewapende Colombiaanse guerrillastrijders en criminele bendes zijn hier aanwezig. Ook staan deze gebieden bekend om drugshandel. Hierdoor komt er veel zware criminaliteit voor, zoals ontvoeringen, overvallen en onderlinge afrekeningen.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als net noodzakelijk is naar Venezuela. Vooral de stedelijke gebieden hebben te maken met veel criminaliteit. Bijvoorbeeld berovingen onder bedreiging van vuurwapens. Dit gebeurt vooral na zonsondergang, maar komt steeds vaker ook overdag voor. Vermijd daarom stedelijke gebieden of ga er alleen heen als het noodzakelijk is. Zorg voor bekend en betrouwbaar transport. In Venezuela vinden veel protesten en plunderingen plaats. Vooral in stedelijk gebied, maar ook daarbuiten.

Reist u naar Venezuela? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Bent u niet bekend met de omgeving? Ga dan niet alleen de straat op;
  • Bezoek geen volkswijken (zogenoemde barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief;
  • Rij niet in het donker en ga niet liften;
  • Ga niet kamperen;
  • Ga niet na zonsondergang het strand op.

Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn ook vaak het doelwit van overvallen.

Naar boven

Criminaliteit

In Venezuela is zeer veel gewelddadige criminaliteit. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Er komen veel gewelddadige overvallen, berovingen en ontvoeringen voor. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn veel overvallers actief vanaf motoren. Criminelen doen zich regelmatig voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren.

Criminaliteit bij openbaar vervoer

In het openbaar vervoer lopen reizigers extra kans om beroofd te worden. Ook liften en fietsen is zeer onveilig. Met tourbussen kunt u wel redelijk veilig reizen. Maar ook daar vinden berovingen plaats.

Ontvoeringen

Ontvoeringen hebben vaak een financieel doel. Dit type ontvoeringen wordt ’express kidnapping’ genoemd. Criminelen kiezen hun slachtoffers vaak van tevoren uit. Ook als toerist of bezoekend zakenman kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering. Er is de laatste maanden een toename van het aantal ’express kidnappings’. Vooral in de deelgemeenten Chacao en El Hatillo van Caracas.

Carjacking

In Venezuela komt veel carjacking voor. Onder bedreiging van vuurwapens nemen criminelen uw auto en persoonlijke bezittingen mee. Rijd daarom niet na zonsondergang.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • Gebruik mobiele telefoons en tablets zo weinig mogelijk in het openbaar;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
  • Wissel alleen geld bij officiële wisselkantoren. Wisselen buiten tegen de officiële wisselkoersen is verboden en strafbaar.

Wees voorzichtig met het gebruik van een creditcard. Creditcardfraude komt veel voor in Venezuela.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Straffen voor drugsbezit zijn erg hoog in Venezuela. Het leven in gevangenissen in Venezuela is erg zwaar en gevaarlijk. Er komen vaak opstanden en gijzelingen met dodelijke afloop voor.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

In Venezuela is de medische zorg slecht. Dit komt door een groot gebrek aan medicijnen en medische apparatuur. De basis medische zorg is onvoldoende. Er is een groot gebrek aan eenvoudige medicijnen. De hygiënische omstandigheden zijn slecht. Noodzakelijk medisch apparatuur ontbreekt of werkt niet. Ook is er een gebrek een goed opgeleid medisch personeel.

In Venezuela vonden recent uitbraken plaats van diverse topische ziektes (onder andere malaria, dengue, difterie en chikungunya).

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Zikavirus

In Venezuela komt het zikavirus voor.  Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door de zogenaamde gelekoortsmug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts en volg het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  Meer informatie over het zikavirus vindt u op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Naar boven

Natuurgeweld

Tropische stormen

Venezuela ligt net buiten het Caraïbisch gebied waar tropische stormen voorkomen. De kusten van Venezuela, Isla Margarita en de eilandengroep van Los Roques liggen net aan de rand van het tropisch stormgebied. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het in die gebieden ook stormen.

Wilt u van mei tot en met oktober naar Venezuela reizen? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media.

Aardbevingen en aardverschuivingen

In Venezuela komen aardbevingen voor. Tijdens het regenseizoen veroorzaken tropische regenbuien soms aardverschuivingen. Wegen kunnen hierdoor wegspoelen. Houd hier rekening mee als u tijdens het regenseizoen (mei tot en met oktober) in de heuvels en bergen reist.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Venezuela in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Het is lastig om vliegtickets te boeken in Venezuela. Dat geldt vooral voor interne vluchten en vluchten naar Curaçao, Aruba en Bonaire.

Controles op de luchthaven zijn erg streng en zorgvuldig. Reizigers moeten drie uur van te voren aanwezig zijn.

In Venezuela komt het voor dat criminelen zich voordoen als politieagenten.

De waarden en normen van echte politieagenten zijn anders dan u in Nederland gewend bent.

Maak kopieën van uw reisdocumenten. Geef die af als bijvoorbeeld de politie daar om vraagt en houd het origineel bij u.

Minderjarigen die alleen reizen of met 1 ouder hebben een notariële akte van toestemming nodig.

Naar boven

Wijs op reis

 Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties