Robbie dos Santos runt illegale loterij

Loterijbaas Robertico 'Robbie' Dos Santos

Loterijbaas Robertico ‘Robbie’ Dos Santos

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie verdenkt Robertico ‘Robbie’ dos Santos ervan dat hij op zowel Curaçao als St. Maarten een illegale loterij beheert, waarbij miljoenenwinst wordt gemaakt.

Dit geld werd later witgewassen in tal van bedrijven op zowel Curaçao als in de Verenigde Staten, en doorgesluisd naar het buitenland. Dit blijkt uit documenten in een rechtszaak in de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten proberen beslag te laten leggen op 30 miljoen dollar aan tegoeden, die Dos Santos op rekeningen in Florida heeft staan.

Het verzoek van het Amerikaanse Justice Department in Washington DC werd echter afgewezen, omdat volgens de rechtbank het verzoek onvoldoende onderbouwd zou zijn. De Amerikanen hebben nu tot maandag de tijd om een nieuw verzoek in te dienen. De Amerikanen handelen op verzoek van het Curaçaose Openbaar Ministerie (OM), in het kader van het strafrechtelijk onderzoek Bientu naar het witwassen van geld, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

In deze zaak is Robbie dos Santos, eigenaar van Robbie’s Lottery, een van de verdachten, maar hij is nog niet aangehouden. Over de inhoudelijke tenlastelegging heeft het Openbaar Ministerie op Curaçao tot nu toe weinig losgelaten. Maar in het verzoek van het Amerikaanse Justice Department wordt tot in details ingegaan op de zaken, waarvan Dos Santos wordt verdacht.


52 miljoen dolla
r

Dos Santos en drie bedrijven op zowel Curaçao als St. Maarten zijn de verdachten in een drie jaar durend onderzoek door autoriteiten op Curaçao. Hij wordt beschuldigd van ‘grootschalige illegale gokpraktijken’ sinds 2004 op beide eilanden. Gedurende deze jaren hebben deze operaties hem minstens 52 miljoen dollar opgeleverd. Dos Santos word verweten dat hij naast zijn legale activiteiten van Robbie’s Lottery door het verkopen van de wettelijk erkende nummers van de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), zich ook bezig zou houden met illegale praktijken. Deze komen erop neer dat Dos Santos vervalste nummers verkoopt, maar ook nummers van illegale buitenlandse loterijen. Deze illegale activiteiten zouden volgens de autoriteiten voor bijna 60 procent aan extra inkomsten zorgen, bovenop wat zijn bedrijf aan de FWNK zou melden.

Volgens in beslag genomen documenten verdenkt het OM Robbie’s Lottery ervan dat zij op grote schaal vervalste nummers zouden verkopen, waarover geen belasting of licentiegelden zouden worden betaald. Deze activiteiten zouden substantiële illegale winsten voor het bedrijf hebben opgeleverd, terwijl tegelijkertijd de eilandelijke loterijwetgeving zou worden overtreden, er geen belasting en licentiegelden zouden worden betaald en kopers van nummers geen garantie zouden hebben dat zij daadwerkelijk zouden worden uitbetaald, mochten zij een winnend nummer hebben gekocht.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *