RSP | Rijschoolhouder wil Curaçao een stukje veiliger maken

Dation rijschoolhouder Jeroen Kienhuis

Al zes jaar lang stoort hij zich aan het rijgedrag van de inwoners van Curaçao. Nu is voor Jeroen Kienhuis de tijd rijp om daar wat aan te doen. De oud-rijschoolhouder pakt zijn carrière als rijschoolhouder weer op, maar dan op Curaçao. En daar werkt het allemaal net even wat anders dan in Nederland, merkt hij.

Kienhuis woont nu zes jaar op het Antilliaanse eiland. Zijn vrouw, oorspronkelijk uit Curaçao, wilde destijds graag weer terug naar haar geboorteland. Nu is hij even in Nederland en zit hij, gekleed in een dikke trui, op het kantoor van Dation waar hij uitleg krijgt over de rijschoolsoftware waar hij mee gaat werken. “Ik ben de kou duidelijk niet meer gewend”, lacht Kienhuis.

Ongelukken

In Nederland heeft Kienhuis afwisselend gewerkt als rijschoolhouder en rijinstructeur in loondienst in Twente. In de afgelopen zes jaar op Curaçao heeft Kienhuis verschillende banen gehad, maar tot nu toe heeft hij nog niets gevonden wat echt bij hem past. “Ik wilde in eerste instantie geen rijschool beginnen, juist vanwege het rijgedrag daar. Wat we hier in Nederland asociaal gedrag noemen, is op Curaçao heel normaal. Automobilisten geven voorrang op plaatsen waar dat niet hoeft. Daarbij houden ze geen enkele rekening met het verkeer achter hen, dat vol op de rem moet. Andersom nemen ze ook voorrang waar ze dat niet hebben.”

Vervolgens geeft Kienhuis een opsomming gevaarlijk rijgedrag. “Rotondes: snappen ze niet. Het is zo’n klein eiland, maar toch hebben ze dubbele rotondes. Daar gebeuren veel ongelukken. Bovendien rijdt zo’n 30 of 40 procent met het stuur aan de rechterkant. Die auto’s zijn namelijk een stuk goedkoper. En dat wordt allemaal maar toegelaten.” Ook op het gebied van rijscholen ziet hij veel misgaan: “Leerlingen nemen zo’n 15 rijlessen en gaan dan op examen, dat hooguit een kwartiertje duurt. En de theorie? Die stamt nog uit 1953.”

Een wet voor rijinstructeurs kent Curaçao niet. “Het is een vrij beroep, iedereen kan een rijschool beginnen. Het enige wat je als rijschoolhouder nodig hebt is een auto met dubbele bediening. Er zijn zo’n tachtig rijscholen, maar daarvan kun je er zo’n twintig echt serieus nemen. Wel zijn ze nu bezig met het opstellen van een verplichte accreditatie voor rijinstructeurs. Daar zie ik zelf ook nog een kans, door het opleiden van andere rijinstructeurs.”

Beweging

Kienhuis vond het na zes jaar genoeg geweest; vanwege het dramatische rijgedrag start hij toch een eigen rijschool. Committed Drivers is de naam, en medio december verwacht hij te starten met de eerste rijles. De eerste leerling heeft zich al gemeld. Het was nogal een uitzoekwerk hoe hij dat opstarten van een rijschool moest aanpakken, want online is er nauwelijks iets te vinden. “Het Bureau Examen en Afgifte Rijbewijzen, het Curaçaose CBR, heeft niet eens een website. Ik zit er aan te denken om die zelf maar op te zetten.”

Op de website van zijn rijschool benadrukt Kienhuis ook het belang van een goede opleiding. Schrikt het leerlingen juist niet af als hij de rijlessen zo grondig aanpakt, aangezien ze ook voor de gemakkelijke weg kunnen kiezen? “Ik vermoed dat ik inderdaad tegen heel wat weerstand zal oplopen. Dat leerlingen afhaken, dat moet dan maar. Mij gaat het puur om de veiligheid. Het rijbewijs halen moet niet het doel zijn; het doel moet zijn dat leerlingen weer veilig thuiskomen. Ik hoop een beweging in gang te brengen, waardoor andere rijscholen ook op een hoger niveau gaan werken.”

Primeur

Op het gebied van rijschoolsoftware heeft Kienhuis gekozen voor Dation. “Dat wilde ik per se, omdat ik daar al goede ervaring mee had in Nederland. En ik ga de software ook zeker aanraden bij mijn collega’s op Curaçao.” Kienhuis krijgt bij de start van zijn rijschool de hulp van Jelmer de Jong, supportmedewerker en startcoach bij Dation. De Jong: “Wij geven niet alleen advies over het programma; we krijgen ook hele algemene vragen over ondernemen”.

Speciaal voor startende rijscholen heeft Dation een inloopmiddag en een speciale startdeal. “Wij vinden het belangrijk dat een startende rijschool professioneel aan zijn bedrijf begint, vandaar dat wij hen extra begeleiden én een gereduceerd tarief voor starters hanteren” aldus de Jong. Voor Dation is dit overigens ook een primeur: na Nederland en België kan het bedrijf ook Curaçao toevoegen aan zijn portfolio.

Bron: Rijschoolpro.nl

11 Reacties op “RSP | Rijschoolhouder wil Curaçao een stukje veiliger maken

 1. Ben met Brian S eens .
  Het is water naar de zee brengen .
  Helaas .

 2. Een nobel streven. Ik wens hem heel veel succes hiermee. Als hij hier maar niet teveel van verwacht.Trouwens, rotondes bestaan al heeel lang op Korsow.
  Biesheuvel, Palu blancu, Nwe haven weg/ Fokkerweg!! En nooit een probleem geweest. En nu opeens wel met deze enkele rotondes?

 3. Wat kost een (1) verkeersdode?
  Wat kost een (1) verkeersgewonde aan ziektekosten en/of letselschade?
  Wat kost de totale schade die per jaar wordt veroorzaakt als gevolg van aanrijdingen?
  Wat kost de jaarlijkse illegale handel in auto-onderdelen?
  Wat kost de diefstal van auto’s per jaar?

  Kwestie van rekenen.
  Wat moet dan een gedegen rijbewijs kosten met 25 lessen en een examen onder toezicht van een gedegen opgeleide examinator?

 4. Beste @Brian en @Joep, ik heb zelf geen auto (heb wel wat dames auto cadeau gegeven) en ik ben de laatste die het rijgedrag van de YDK hier goed praat.

  Mijn bezwaar is dat het verhaal van deze Jeroen Kienhuis mij een beetje betuttelend overkomt.

  Ik heb zelf graag nog andere maatregelen gezien, bijvoorbeeld de caféhouder die tegen de dronken gast zegt, geef mij je autosleutel ik bel een taxi of de politie.

  Maar ja, in een land waar een taxi rit van geen 5km al gauw tussen 45,00 en 50,00 gulden kost kan ik me voorstellen dat ze dronken achter het stuur stappen.

  Zelf neem ik jaren de bus en ik ben dik tevreden met het openbaar vervoer (kleine bus). Ik geef zelfs een kleine fooi als de buschauffeur mij tot voor de deur van mijn favoriete nacht uitgang gelegenheid afzet.

 5. @eric, Als de YDK beter gaat rijden dan hebben we niet zoveel ongelukken zoals de zoon van Errol Cova die overleed bij een auto ongeluk.. reden te hard rijden

 6. @ Ericlapas,

  Wellicht vindt jij het gedrag op de weg van velen volstrekt normaal, geloof me, dat is het niet !
  Autorijden is een kunst welke voor velen gewoon een brug te ver is. Ze snappen het niet, kunnen niet anticiperen en passen de regels aan waar ze het nodig vinden. Gevolg is dan ook extreem veel aanrijdingen, waardoor de mensen die wel kunnen autorijden veel, maar dan ook veel teveel, moeten betalen voor hun verzekering.
  De kosten voor medische verzorging van alle onnodige gewonden, de begrafeniskosten van de onnodige doden zijn niet meer op te brengen. We zijn van 40,000 auto’s eind jaren 80 naar 150,000 auto’s in 2018 gegaan, maar het rijgedrag is hetzelfde gebleven.
  Iedereen snapt dat dit moet worden aangepakt, net zoals de import van auto’s.
  Alleen Ericlapas snapt het niet, die wil gewoon op deze manier doorgaan.

  Of gaat het je alleen om het feit dat een Nederlander hier nu mee komt ? Als het een YdK was geweest dan was het wel goed geweest ?

 7. Misschien moeten we een afvaardiging naar een dure verkeersbeurs sturen, opdat men daar ideeën op kan doen of zo… Oeps dat was al gebeurt zegt u?
  Het verkeer geklungel hier is onvoorstelbaar, zowel de uitvoering als werkelijk dan ook alles eromheen.

 8. Fred Schiedam

  Zolang de overheid apathisch blijft en controlerende instanties geen tanden hebben, zal er ondanks alle goede bedoelingen weinig veranderen, vrees ik ….

 9. Lijkt mij de zoveelste Nederlander die ons de les wilt komen lezen, zelf vind ik dat een beetje respectloos. Hier hebben wij een andere manier van zaken doen. Ik zag laatst nog een rijinstructeur een Chinese maaltijd achter het stuur naar binnen werken terwijl hij rijles gaf.

 10. Als hij zijn rijschool eenmaal op de rails heeft, zou ik hem adviseren om elke dag met mevr Leito te bellen om haar te activeren voor up to date brengen van de verkeerswetgeving.
  Het antwoord van de minister is ook al bekend. “We zijn ermee bezig om een adviescommissie in te stellen. Zodra dit advies klaar is, gaan we een advies commissie instellen om de wetgeving voor te bereiden. Zodra dit advies klaar is gaan we een adviescommissie instellen om te kijken of de wetgeving uitvoerbaar en handhaafbaar is. Zodra dit klaar is gaan we een adviescommisie instellen om te kijken of de wetgeving ingediend moet worden. Als dit klaar is gaan we een adviescommissie instellen om te kijken of er een campagne moet komen om de bevolking voor te lichten. Als dit klaar is, zijn we 30 jaar verder, want alles gaat langzaam. Conclusie: Er gebeurt niets

 11. Een kansloze missie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *