27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Aruba en Curaçao niet blij met Nederlandse lening voor noodhulp

HomeMediaRTL | Aruba en Curaçao niet blij met Nederlandse lening voor noodhulp
Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes.

Aruba is niet blij met het geld dat Nederland aan het eiland wil lenen voor acute noodhulp. Aruba mag zo’n 21 miljoen euro lenen, maar had gevraagd om een gift van ongeveer 200 miljoen euro.

Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes zei in eerste instantie dat ze niet akkoord kon gaan met het lage bedrag, maar later verklaarde ze de lening van Nederland te waarderen.

Achtergesteld

Andere politici uiten openlijk hun frustratie. Ze zeggen dat Nederland niet begrijpt dat 80 procent van het eiland afhankelijk is van toerisme en dat door de coronacrisis bijna alle inkomsten zijn weggevallen. Ze voelen zich achtergesteld in het koninkrijk.

Ook ondernemers op Curaçao willen snel meer hulp van Nederland. Ze zijn bang voor een stijging van de werkloosheid van 20 naar 50 procent.

Zachte leningen

Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops kondigde donderdag aan dat Aruba, Curaçao en Sint Maarten naast medische hulp, en waar nodig hulp van Defensie voor de bewaking van de openbare orde, zachte leningen krijgen voor noodhulp. Curaçao had omgerekend ruim 393 miljoen euro gevraagd, maar krijgt een lening van 90 miljoen. Sint Maarten vroeg om 126 miljoen en krijgt 25 miljoen.

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten wordt deze dagen op sociale media veel gerefereerd aan de grote inzamelingsacties die op de eilanden werden gehouden toen Nederland in 1953 werd getroffen door de Watersnoodramp. Afbeeldingen van krantenartikelen uit die tijd worden via Facebook en WhatsApp gedeeld.

Ook de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath noemde die acties in 1953 als voorbeeld van de solidariteit die hij had verwacht.

Bron: RTL Nieuws

21 reacties

  1. Beste Peter, ik begrijp je reactie, al lijkt mij die 90% wat veel.

    Vergeef het onze politici. Zij hadden gehoopt op een easy way out en dat gaat niet lukken. Zij moeten aan de slag en dat wordt een hele klus.

    Beste Peter, een groot deel van onze samenlevingen, misschien wel 90% is er blij met de hulp en ziet echt wel in dat er zaken moeten veranderen.

    Tot slot; kom een keertje op vakantie naar een van de eilanden en je zult verrast worden door ons gastvrijheid, de prachtige kleuren en ons aangename klimaat.

  2. …..”If you pay peanuts, you get monkeys”….

    Valide punt, maar gaat niet altijd op.

    Hier op het eiland worden er geen peanuts betaald, maar bezoldigingen van 14K – 70K en wat je krijgt zijn donkeys.

  3. Wij Nederlanders hebben helemaal geen zin meer om de eilanden te steunen. 90% hier zegt stoot ze maar af. Want wij gaan niet naar vakantie op de Antillen. Dat is zo’n klein groepje graaiers die wij ook kwijt willen. De gevangenissen zitten vol met bewoners van die eilanden. Dat is wat hier leeft. Niks geen geld wij hebben zelf ontslagen genoeg. In de tourisme sector ben je nooit verzekerd van werk. Je moet het geluk hebben dat mensen zin hebben om naar je toe te komen. Het openen van een hotel geeft geen garantie op gasten. Deal with it en regel je eigen sores maar daar.

  4. Hoe grievender dan slangenbeten is het een ondankbaar regering te hebben! Ondankbaarheid tonen jegens degene(n) die hulp bieden is dus niets nieuws. Een andere spreuk luidt: Indien men zijn knecht van jongs af verwent, zal hij in zijn latere leven zelfs een ondankbare worden. Dit is met veel verwende kinderen gebeurd. Zij zijn opgegroeid tot tieners en jonge volwassenen en zijn van mening dat de wereld verplicht is voor hen te zorgen, maar dat zij niemand iets verschuldigd zijn. Precies deze (ondankbare) regeringen.Wel wel. Wat denken de Curacaose, de Arubaanse, de Sint Maartense regeringen wel????? Dat Nederland niets te doen heeft met ondernemingen die failliet en/of op het punt staan failliet te gaan?? Nederland moet ook aan haar volk denken. Kan de ondankbaarheid van mensen verkillender zijn dan het hartje van een strenge winter? Kom op zeg! Wanneer onze inspanningen om een bijdrage te leveren (in deze coronavirus tijd en crisis) tot het algemeen welzijn als iets vanzelfsprekends worden beschouwd of neerbuigend worden aanvaard; wanneer anderen de diensten waarvoor wij betalen met tegenzin leveren; wanneer wij ons extra moeite geven om vriendelijk te zijn en dan alleen maar worden onthaald op gefronste wenkbrauwen of een achterdochtige blik; wanneer onze liefdevolle consideratie met anderen wordt gezien als een teken van zwakte, dan, ja, dan kwetst de kilte van hun ondankbaarheid ons in het hart……………….een natrap dus. Het klinkt misschien vrij hard, maar in de grond der zaak is het egoïsme van de kant van deze regeringen. Iemand die onnadenkend is, zal misschien verbaasd en zelfs gekwetst zijn als men hem erop wijst dat hij verzuimd heeft dankbaarheid te tonen, maar wie egocentrisch is, deert dat in het geheel niet. In elk geval is het duidelijk dat het hier om een tekortkoming gaat die onze aandacht vereist. Nederland…………..wees dus op je hoede met “geschenken” uitdelen aan ondankbare regeringen. Als je het geld “geeft”, krijg je het niet meer terug, maar als je “leent”……………………………………….

  5. Choosing beggars komt als eerste op bij deze belachelijke reactie .Nimmer een sustainable
    Overheidsbudget willen /kunnen indienen
    En onverantwoord bovenmatig uitgeven en steeds verlangen dat de Nederlandse belastingbetaler opdraait voor mismanagement
    Nepotisme en corruptie en daarbij geen controle
    Wenst en deze zeer populistisch als Neokolonianisme durft te benoemen voor de
    Met de statuten onbekende meerderheid van Aruba om hun smerige straatje schoon te vegen.
    Het wordt hoog tijd dat de Arubanen de statuten
    Van de Status Apartus gaan lezen en beseffen dat hierdoor Nederland verplicht is in te grijpen
    Bij o.a mismanagement of Nederland wil of niet.

  6. Dat is de regeerethos op de eilanden. 4 jasr spatten, Nedegland is het ultieme vangnet. Zonder dat vangnet zou het hier allang Haïti zijn en net als Haïti geregeerd door een kleine machtige ełite.

  7. Wat is redelijk voor overheidspersoneel om in te leveren?

    Laurens Keesen, zelf een grootverdiener, stelde voor om op alles wat boven de 2,000 verdiend wordt 50% te korten. Dat is heftig – beniewd of Laurens dat zelf ook doet.

    Een economengroep stelde een korting van 10% voor. Dat is makkelijker te verteren.

    Ik ben een boven de 10K verdienende ambtenaar, maar heb wel mijn uitgavenpatroon (en dan bedoel ik langlopende verplichtingen) op dat inkomen afgestemd.

    Mij lijkt een solidariteitsheffing van iedereen op zijn plaats, dus ook bijvoorbeeld van de financiele sector. En die heffing mag (nee: moet) procentueel hoger zijn bij de hogere inkomens.

    Aan iedere korting die breed gedragen wordt doe ik mee (ik zal ook geen keus hebben), al zal ik wel stipt 9-5 gaan werken waar ik nu (onbetaald) dagelijks overuren maak.

    If you pay peanuts, you get monkeys.

  8. @ Wim,

    Zij die werken moeten worden doorbetaald, maar dat houdt niet in dat ze niet in kunnen leveren. Dan werkt men en krijgt men iets minder salaris, is dat een ramp ?
    Maar, er zitten momenteel vele duizenden ambtenaren thuis, net zoals wij allen en zij krijgen normaal betaald.

    Het eiland heeft momenteel amper belastinginkomsten oftewel de pot met geld raakt snel op. Lenen op de kapitaalmarkt is voor dit eiland niet alleen nagenoeg onmogelijk, maar ook onwenselijk. Waarom ? Omdat je dan rente en aflossing moet gaan betalen en dat bedrag gaat later weer af van het geld dat overblijft voor de begroting. Het is lood om oud ijzer zeggen we dan.

    Wanneer de publieke sector nu zou inleveren dan hoeft er minder te worden geleend. Het eiland kan het geld dat wordt uitbespaard gebruiken om de mensen uit te helpen die totaal geen geld hebben om eten, drinken, water en electriciteit te kopen, Dan hoeft dat geld niet te worden geleend oftewel het totaal te lenen bedrag wordt lager en daarmee op de lange termijn dus beheersbaar
    Een andere optie waar men naar kan kijken is een deal met de banken. Banken ontvangen rente en aflossingen voor leningen en hypotheken, doch in die rente zit een winstpercentage. Men leent het geld zelf tegen 2 % en zet het dan weer uit tegen 5, 6 of 8 %. De marge ertussen is deels winst, deels kosten (personeelskosten etc), maar ook een risicodeel (wanneer de hypotheek niet wordt terugbetaald en er verlies op het huis wordt gemaakt bij de verkoop).
    De overheid zou bv kunnen kiezen om de rente van het door de bank geleende geld (wat de bank dus zelf leent) te garanderen. Daarmee is het mogelijk voor de bank om de rente op de hypotheken met een aantal punten te verlagen. Dat scheelt weer voor de huishoudens op Curacao en verhogen we onze kans om te overleven.

    Dus Wim, we ontkomen er niet aan om de publieke sector in te laten leveren, zeker wanneer we Curacao een kans willen geven in de toekomst. Dat zullen ze niet leuk vinden, maar momenteel vindt niemand het leuk dat corona hier is en dat zovelen hun baan hebben verloren. Niemand heeft daar voor gekozen en niemand heeft er voor gekozen om nu geen geld voor eten of drinken te hebben.
    We kunnen al die mensen aan geld voor eten en drinken helpen wanneer we gewoon solidair zijn en dat komt dus gewoon neer op een deel van je salaris inleveren. Zeker de grootverdieners kunnen zonder probleem 75 to 80 % van hun inkomen inleveren, zij hebben de afgelopen jaren vele miljoenen opgestreken, daar kan wel wat vanaf.
    En de gewone ambtenaar ? Wanneer je in deze tijden nog 5000 NAF of meer krijgt dan kun je vrij gemakkelijk 1500 a 2000 NAF inleveren. De banken hebben al aangegeven dat hypotheken kunnen worden opgeschort, dus daar bespaar je weer op.

    Nee, het is niet leuk en ja je kunt rechten claimen, maar wanneer het geld op is dan is het eten gedaan, zo simpel is het. En de rest van de bevolking heeft niet de plicht om de publieke sector te blijven onderhouden, daar mag de publieke sector best aan bijdragen.

  9. …..”Politici mogen natuurlijk met meer gekort worden; ze vervullen immers een erebaan vaak zonder enig verantwoordelijkheidsbesef”……

    Ze denken dat ze een Miss Universe achtige functie vervullen met bling bling momenten.
    Liefst veel interviews met canerashots en openings/ lintjesknipmomenten…

  10. Ik heb hulp nodig en stel eisen; dat is in deze wereld ongehoord. Bedelaars kunnen geen eisen stellen. Als echte bedelaars is men natuurlijk ook niet tevreden over de hulp die geboden wordt. Hopelijk leidt deze crisis tot het besef bij politici, bestuurders en hun ambtenaren hofhouding dat dringend de tering naar de nering gezet moet worden, zelfs bij korting van 30% op de loonkosten van de ambtenaren kunnen ze nog een redelijk leven leiden. Politici mogen natuurlijk met meer gekort worden; ze vervullen immers een erebaan vaak zonder enig verantwoordelijkheidsbesef.

  11. Terecht dat de ambtenarij wordt doorbetaald. Zij (ziekenhuis, Aqualectra, Selikor, politie en brandweer) hebben we nu nodig.

    Niet McDonald’s, La Curaçao en Campo.

  12. Waar denk je dat deze acute hulp voor nodig is!
    Eind van deze maand moet er natuurlijk weer de overheids dienaren weer vorstelijk betaald worden. Private sector zit direct thuis zonder iets alhoewel ze proberen deze mensen te helpen met een bedrag van 975,00 florin waar je normaal een weekje van kan leven gezien het prijsniveau op Aruba. Nederland heeft genoeg gewaarschuwd maar luisteren en snijden in hun eigen vlees is onbespreekbaar! Zijn ook mensen volgens de premier met lasten en altijd klaargestaan te hebben voor de overheid.
    Wat is het verschil eigenlijk, geen geld in de private sector dan helaas pindakaas! Geen geld overheid dan maar aankloppen bij die arrogante macamba’s. Hopelijk wordt er nu geluisterd en gaat op Aruba het roer drastisch om. Ik wens overigens iedereen op Aruba heel veel sterkte voor de komende tijd.

  13. A Mossel
    Misschien zag ze haar kans schoon en wilde zij enige privé schulden die zij en haar brothers in crime mogelijk hebben ook maar gelijk even aflossen via de gulle gift van de Nederlandse bevolking.
    De PM had toch ook geëist dat Nederland niet mocht controleren waaraan de gulle gift zou worden besteed. Dat is de reden!
    Jarenlang vechten tegen Nederland en nu schaamteloos een gigantische
    gift verlangen, nee EISEN! Het is mijn taalgebruik normaal niet maar nu citeer ik je: Waar haalt ze de gore moed vandaan!
    (ps hetzelfde geldt voor Rhuggenaath en kornuiten).

  14. Deze Wever-Croes is het zoveelste voorbeeld van een “faal-mens”
    Zelf de boel naar de bliksem helpen, en daarna een ander de shit laten betalen. Never waste a good crisis.
    Curacao en Aruba waren voor dit corona gedoe allang failliet door pure onkunde, diefstal en nepotisme.
    Al die zgn beleidsmakers, zouden zich de ogen uit hun kop moeten schamen. Maar helaas, deze sujetten zijn de schaamte al lang voorbij.

  15. Waar haalt Wever-Croes in Gods naam de gore moed vandaan om zo uit haar slof te schieten tegen de Nederlandse belasting betaler, waar haalt ze de gore moed vandaan om een gift !!! van 200 miljoen Euro ruim 800 miljoen florijn te vragen aan die verdomde Makamba`s voor zon klein eilandje, hoeveel mensen? wonen daar eigenlijk 40 duizend?

  16. Ook een schandelijk mens, Wever-Croes. Ook op A zijn ze zo corrupt als maar kan.
    Nooit een begroting op orde. A,C en SXM van hetzelfde soort.

  17. Nou kroes dan leen je toch gewoon ergens anders ? Zal met een bb raring met negative outlook een hoge rente worden

  18. Mevr Wever Kroes krijgt maar mondjesmaat financiële ondersteuning van de Rijksoverheid ( of te wel de Nederlandse belastingbetaler) omdat Nederland de gehele kliek op Aruba niet vertrouwt. Hoe zou dat toch komen…. Eerst zelf orde op zaken zetten Wever Kroes! En dat radicaal ook al zijn het je vriendjes. ( gaat dus m.i. niet gebeuren).
    De Nederlands overheid (=de burgers) heeft stevig bezuinigd de afgelopen jaren, de Arubaanse overheid heeft geld uit gegeven alsof het niet op kon, helaas niet ten behoeve van de bevolking maar t.b.v. hun inner circle. Nederland is wel goed maar niet gek!.
    Had Aruba maar geluisterd naar het CAft /CFt in plaats van ze te vuur en te zwaard te bevechten. Een bodemloze emmer is niet te vullen.

  19. Misschien is het goed de inzameling op de eilanden in 1953 eens af te zetten tegen al het geld dat er sindsdien van Nederland naar Aruba en Curacao gegaan is.

  20. Nou dan niet, simpel toch ? Dan spreek je toch gewoon het spaarpotje aan wat de in de afgelopen twintig vette jaar ongetwijfeld hebt opgebouwd ! Waarom zouden de belastingbetalers in een ander land opdraaien voor jouw totale falen ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties