RTL | Blok: Curaçao niet gepasseerd bij aanwijzing als steunpunt voor Venezuela

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt dat de regering van Curaçao niet gepasseerd is bij de aanwijzing van het eiland als knooppunt voor humanitaire hulp aan Venezuela. Nederland zou niet voor zijn beurt hebben gesproken, zoals het verwijt luidt van het parlement op Curaçao.

Als reactie op de aanwijzing van Curaçao sloot Venezuela voorlopig de zeegrens voor scheepvaart vanuit de Antillen.

Tekort aan alles

Blok zegt tegen RTL Nieuws dat die blokkade ‘vervelend’ is voor Caribisch Nederland, maar ook voor de bevolking van Venezuela. “Er is daar tekort aan alles, aan voedsel, aan medicijnen. Het is juist van groot belang dat de bevolking toegang krijgt tot al die dingen die daar dringend nodig zijn.”

Minister Blok: blokkade is “vervelend voor Caribisch Nederland”. #Venezuela zou zeegrens met Antillen blokkeren, omdat #Curacao een knooppunt wordt voor hulp aan Venezuela. De hub “heeft niets te maken met militaire operaties, het gaat om voedsel en medicijnen”, zegt #Blok.

Miljoenen Venezolanen hebben dringend hulp nodig, benadrukt Blok. Daarom heeft de Nederlandse regering besloten, samen met die van Curaçao, om het eiland beschikbaar te stellen als ‘humanitaire hub’.

Met militaire operaties heeft de aanwijzing van Curaçao niet te maken, zegt Blok. “Het gaat puur om humanitaire hulp, dus om voedsel en medicijnen.” De Amerikaanse regering had eerder laten weten een militaire interventie in Venezuela niet uit te sluiten.

Dat Curaçao een spil wordt in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela, gebeurt op verzoek van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten. Die hadden daarom gevraagd. Nederland en Curaçao stemmen ermee in. Guaidó is door Nederland erkend als interim-leider.
‘Alle opties open’

Ook Trump steunt Guaidó. “We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open”, zei president Donald Trump gisteren. Hij waarschuwde dat de legerleiding ‘alles zal verliezen’ als die Maduro blijft steunen. Hij riep het leger ook op humanitaire hulp toe te laten.

Bron: RTL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *