RTL | Defensie ‘op alle scenario’s voorbereid’ vanwege onrust Venezuela


Defensie is op alle scenario’s voorbereid vanwege de onrust in Venezuela. Er gaan een paar militairen extra naar het Caribisch gebied, om de hoogste militair ter plaatse te ondersteunen, zo laat het Ministerie van Defensie weten. Het gaat om enkele militairen.

Nederland stuurt nog geen extra materieel of veel extra militairen naar het gebied. “Maar Defensie staat vanuit haar Koninkrijkstaak altijd paraat en is op alle scenario’s voorbereid”, zegt een woordvoerder.

Grootste buurland

Venezuela ligt vlakbij Aruba, Curaçao en Bonaire. Nederland volgt de ontwikkelingen nauwgezet, want Venezuela is het grootste buurland van het Koninkrijk. Nederland is verantwoordelijk voor defensie-operaties in het Caribisch gebied.

Sinds de onrust in Venezuela is toegenomen, wordt ook gekeken naar de rol van Nederland in het Caribisch gebied. Curaçao of andere eilanden zouden kunnen dienen om humanitaire hulp te verlenen of militaire steun kunnen geven.
Venezuela: Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?

Militairen

De Amerikaanse president Trump heeft eerder gezegd dat “alle opties op de tafel” liggen, ook bijvoorbeeld een optie om militair in te grijpen. “Voor zover bekend zijn er nog geen formele verzoeken gedaan door de Verenigde Staten en andere landen”, zo laat Defensie weten.

Versterking

Defensie heeft altijd militairen paraat staan voor inzet in het Koninkrijk. Er zijn ongeveer 500 Nederlandse militairen in het gebied. De hoogste militair is de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en hij krijgt dus extra ondersteuning. “Het gaat om een beperkte versterking”, zegt een woordvoerder.

Gisteren erkende Nederland samen met een aantal andere Europese landen de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó als interim-president van het Zuid-Amerikaanse land.

Bron: RTL Nieuws

3 Reacties op “RTL | Defensie ‘op alle scenario’s voorbereid’ vanwege onrust Venezuela

 1. Ha ha ha,
  Inderdaad ‘Mambo is the Place to be’.

  Gelukkig hebben we Trump nog. Die houdt wel van een ‘Robbertje Knokken’ zolang zijn haar niet in de war raakt en van kleur verschiet.
  Als de senaat daar niet aan wil meewerken dan kan hij het altijd nog af met ‘spierballentaal’. ‘Biceps’ van Joint Strike Fighters en ‘Quadriceps’ van Aircraftcarriers.

  Ca. 700 miljard in 2018 en ongeveer 760 miljard dit jaar voor defensie.
  0,75% van dit budget minder uitgeven en Donald heeft zijn ‘muurt(je)’.
  Eén F-35 Joint Strike Fighters kost 80-90 miljoen US$$. De nieuwe vliegdekschepen uit de Ford-klassen kosten 13,7 miljard dollar per stuk. Hiervan zullen er 10 worden gebouwd.

  Bespaar 1 schip en Trump kan de hele muur laten bouwen. Blijft er nog heel veel geld over extra helikopters, drones, Anaconda’s, Segway’s, mountainbikes, vuurwapens, lasers, schijnwerpers, waterkanonnen, elektronische beveiliging, mega speakers, schrikdraad, verrekijkers, pepperspray, tasers, honden, robots, wapens gebaseerd op radiogolven [elektromagnetische wapens] en o ja, ook bewakers uit Mexico.

 2. Juist Joop.

  We moeten Venezuela ook inlichten dat een invasie niet op zondag kan plaatsvinden, want dan ligt heel onze ‘defensie’ op Mambo.

 3. joop savaneta

  De defensie op de eilanden zijn meer symbolisch bedoeld want in feite stelt het niets voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *