26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Diepe crisis op Curaçao: ‘Ik zit al 4 maanden zonder inkomen’

HomeMediaRTL | Diepe crisis op Curaçao: 'Ik zit al 4 maanden zonder...
Demonstranten op Curaçao willen dat er snel wat veranderd | ANP

Curaçao is op dit moment niet het vakantieparadijs zoals wij het kennen. Rellen, plunderingen en zelfs het regeringsgebouw dat bestormd wordt. Het eiland zit financieel helemaal aan de grond, met alle gevolgen van dien.

De situatie is te wijten aan een al jaren kwakkelende economie. Daarbovenop kwam ook nog eens de coronacrisis. De bewoners hebben geen werk, geen eten en geen spaargeld meer. De wanhoop is er dus groot, legt Joanna uit.
Geen toeristen

Willemstad woensdagavond 24 juni. Honderden betogers marcheren door de straten richting het parlementsgebouw. Joanna is één van de demonstranten.

Ze werkt als gids bij Joanna’s Local Tours & Lounge op Curaçao. Maar door de coronacrisis is er geen toerist meer om rond te leiden. En dus zit Joanna al maanden in onzekerheid: ”Vier maanden zit ik zonder inkomen. Vier maanden!”

Wat dat betekent, legt een demonstrerende vuilnisman uit die even later langsloopt. Hij laat emotioneel zijn grote boodschappentas zien. ”Kijk, mijn tas is leeg. Geen eten.”

Afhankelijk van voedselbank

Op Curaçao wonen zo’n 160.000 mensen. De helft daarvan is nu afhankelijk van de voedselbank. Een ongelofelijk groot aantal. Het eiland is erg afhankelijk van het toerisme.

Maar door de coronacrisis blijven die weg. Dat betekent geen geld voor Joanna, maar ook voor al die andere mensen die daar hun geld mee verdienen.
Woedende menigte bestormt kabinetsgebouw Curaçao.

Het eiland kan geld van de Nederlandse overheid lenen, maar dan moet de bezem door de huishouding. Wat voor politici, ambtenaren en bestuurders van staatsbedrijven betekent dat ze flink wat salaris moeten inleveren.

En het geld raakt snel op. De autoriteiten moeten noodgedwongen subsidies stopzetten. Bijvoorbeeld voor het vuilverwerkingsbedrijf Selikor. Vuilnismannen die daar werken, moeten nu al 12,5 procent salaris inleveren.

En Joanna? Zij valt als gids onder de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Dat betekent dat ze normaal gesproken loon krijgt doorbetaald. Maar niets is meer ‘normaal’ op Curaçao.

Betere tijden

Ook voor de NOW-regeling is er geen geld. En dus zit ook Joanna met lege handen: ”Elke keer zeggen ze dat je informatie krijgt. Maar het is nu al 4 maanden wachten en wachten.”

Wachten op betere tijden is het enige wat er voor haar en de andere bewoners van Curaçao op zit. Maar er gloort hoop aan de horizon: vanaf volgende week mogen er weer toeristen naar het eiland komen.

Bron: RTL Nieuws

21 reacties

  1. @Rudy
    Dank voor jouw reactie. Ik ben het volkomen met jou eens (en daar hoef je niet eens genuanceerd over te zijn) dat de belastingdienst (en vele andere onderdelen van de overheid) op z’n zachts gezegd een grote puinhoop zijn. Niets wordt binnen een aanvaardbare tijd afgehandeld. De dienstverlening aan de burger (dus de burger die hun salarissen betaalt) is zwaar beneden peil. Uitzonderingen daar gelaten. Gelukkig kom je die ook nog wel eens tegen. Die verdienen een pluimpje en zouden als voorbeeld kunnen dienen van hoe het wel moet.

    Uiteraard moet naar draagkracht worden bij gedragen. Echter, door de vele aanvragen voor de NOW regeling is nu eindelijk ook boven komen drijven hoeveel mensen en bedrijven (groot, mkb of zzp’er) al jaren geen ene cent belasting afdragen. Het gaat jaarlijks om aanzienlijke bedragen die de overheid misloopt. Deze niet belastingbetalenden eisen nu wel financiële hulp van de overheid. Hoe vind je dat?

    Niet bijdragen daar is niets eerlijks aan en brengt het land geen steek verder.

  2. Beste @Fox uw genuanceerde bijdragen worden door mij gewaardeerd.

    Uw opmerking: “Heb je enige idee hoeveel de overheid per jaar aan inkomsten misloopt?” klopt helemaal, maar onze Belastingdienst functioneert – laat ik mij ook genuanceerd uitdrukken – niet echt optimaal.

    Wij moeten met elkaar naar draagkracht bijdragen aan de voorzieningen van het land, maar kennelijk is het voor een groot aantal vrij eenvoudig om zich daaraan te onttrekken.

    Wat ik mijzelf dan af vraag: is het pure ‘hufterigheid’ om niet naar draagkracht bij te dragen of is de ‘tone at te top’ zo vals dat velen denken; “je kan de pot op? Het belastinggeld wordt toch alleen maar uitgegeven aan – bijvoorbeeld – dure dienstreizen in plaats van het onderwijs te verbeteren.

  3. Als Selikor al 2 jaar lang geen jaarrekening overlegd, om de kosten te kunnen afrekenen, dan kan je niet verwachten dat de overheid ineens met een zak geld komt. Dan kan je je afvragen of de jaarrekeningen misschien laten zien dat Selikor geld moet terug betalen.

    En die gast met die lege tas, die de boel aan het opruien was, is wel een heel typische. Zwerver misschien?

  4. Wat pijnlijk duidelijk wordt tijdens deze crisis is het totale gebrek aan solidariteit bij met name de overheid. De overheid die daar voortdurend de mond zo van vol heeft, maar als een marginaal deel van het salaris ingeleverd moet worden, dan gaan de zandzakken en masse voor de deur (Is het nu overigens eindelijk geregeld? Zijn de wijzigingsvoorstellen gereed? Het blijft zo oorverdovend stil, de deadline nadert met rasse schreden!). De term Solidariteit wordt misbruikt, het betekent niets. We zien dat het eigenbelang prevaleert. Dat is de mens eigen, maar verkondig dan aub geen solidariteit. Hotels en andere instanties in de private sector, die al maanden lang belangenloos voedselhulp bieden, die zijn solidair. De overheid is dat niet. De overheid an sich dient op dit punt hooguit als een doorgeefluik van de (medische/financiele) steun uit NL, dat heeft niets met solidariteit te maken. Wikipedia omschrijft solidariteit als volgt:

    “Solidariteit is het bewustzijn dat alhoewel individuen verschillende taken, interesses en waarden hebben, de orde en samenhang van de maatschappij afhangt van het elkaar kunnen vertrouwen voor het uitvoeren van die specifieke taken. Dit houdt in dat individuen inzien dat het verdedigen of het verder helpen van andermans belangen uiteindelijk in het belang van het individu zelf is. Het kan daarmee bijdragen aan de sociale cohesie.”

    We kunnen rustig stellen dat van solidariteit in bovenstaande betekenis in Curacao in ieder geval geen sprake is. Je zou spontaan in schaterlachen uitbarsten als het niet zo treurig was. Wellicht moeten we deze term maar gewoon niet meer gebruiken, het dekt de lading niet. De solidariteit van de overheid reikt op dit moment niet verder dan het (matig/slecht) uitvoeren van de overheidstaak, dus hetgeen doen waarvoor deze is ingesteld, meer is het niet. Wellicht zijn er bergen goede bedoelingen, maar dat is uiteraard niet voldoende.

  5. @Bolivar
    Wat is nu toch jouw punt? Feit is dat hetgeen jij aanhaalt geen zak te maken heeft deze gebeurtenis en wat deze vuilnisman beweert. Werknemers van Selikor en ambtenaren hebben tot nu toe nog geen cent ingeleverd. Dit in tegenstelling tot de private sector die al 3 maanden 20% van hun salaris hebben ingeleverd. Bovendien gaat het bij ambtenaren of daarmee gelijkgestelden, zoals medewerkers van Selikor om 12,5% van hun secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat mij betreft moeten de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gelijkgesteld worden met alle overige werknemers in de private sector. Iedereen gelijk. Verder moet iedereen aan deze crisis bijdragen.

    Jouw constante geroep over corruptie heeft evenmin met deze gebeurtenis iets te maken. Laten we vooral ook niet de mensen vergeten die jaar in jaar uit zwartwerken en cent geen belasting afdragen (lora mang, zoals bijvoorbeeld chauffeurs van kleine busjes/ taxi’s, waarvan bovendien de meerderheid al jaren zonder vergunning rond reed). Vragen nu wel financiële ondersteuning van overheid, lees de gemeenschap. Over corruptie gesproken. Heb je enige idee hoeveel de overheid per jaar aan inkomsten misloopt?

  6. Allen! Wees gerust! De gevolmachtigde minister zegt het zelf: “de overheid laat de mensen op Curaçao nooit zonder eten naar bed toe gaan”…
    https://www.youtube.com/watch?v=v3dhr1OsY-o
    Bo a mira ayera? De supermarkt werd namelijk niet geplunderd… de mensen hadden geen behoefte aan eten, maar behoefte aan een iPhone……Ik snap het nu ook…. dat is voor de sociale contacten, zei Begina….

  7. Macamba schrijft het nederlanda zo ongeveer als ik het papiaments wel…

    Macamba speelt de bliksemafleider klaarblijkelijk.

    Worry bo ruman, e wega djis a kuminsa!

  8. @ Wiko

    Indien je jezelf benadeeld voelt met de term makamba dan is dat jou zaak. Helaas is de slachtofferrol aannemen over het algemeen niet bepaald bevorderlijk voor je zelfbeeld, noch zal het je helpen verder te komen in onze gemeensschap.
    De zonder uitzondering waardeloze politici hier hebben er ook een handje van zodra het hun uitkomt en kijk wat het resultaat is…

    Zelf heb ik (tot dusverre) het grootste deel van mij leven in NL gewoond, geboren en getogen.
    Inmiddels voel ik mij meer verwant met deze klip dan het moederland. Desondanks heb ook ik met vallen en opstaan onze cultuur en taal moeten leren kennen.
    Indien jij je in een hokje geplaatst voelt met de term makamba en dat zelfs laat blijken dan zie ik dat als capitulatie (overgave):
    Degenen die je beoordeelden op afkomst danwel uiterlijk zijn er dus in geslaagd je uit de tent te lokken.
    Vrijwel dagelijks krijg ik nog de benaming makamba toebedeeld.
    Het verschil qua uiting zit hem echter in de toon: Makamba is niks negatiefs mits vergezeld van de juiste intonatie.
    Zodra iemand mij makamba noemt op enigzins denigrerende wijze dan zal ik onmiddelijk verbaal mijn mannetje staan, onafhankelijk van welke taal ik dien te gebruiken.
    Persoonlijk is de naam makamba voor mijzelf tot geuzennaam verworden. Makamba cien cien ku hopi orguyo.
    Indien ik een gesprek aanga met voor mij onbekende locals, die er misplaatst vanuit gaan dat ik geen notie heb van het Papiaments…
    Dan blijkt opeens dat ruim 95% van het volk mij als een kind van het eiland beschouwd. Sterker nog, ik word op handen gedragen!
    Onze taal is bepaald niet complex en zelfs met een beetje doorzettingsvermogen en aanleg zonder enige lessen meester te maken.

    Genoeg wijsheid nu van mijn zijde Wiko, je voelt je blijkbaar slachtoffer ondanks dat je hier geboren bent maar toevallig een ander kleurtje hebt. Verdeling creëren op grond van afkomst en/of etniciteit laat ik maar aan onze ambtsdragers over: het is namelijk de állerlaatste strohalm om hun duistere belangen te behartigen.

    Laga nan papia si broder!

  9. @Bolivar

    Ik ben zeker blij dat ik er niets van merkt in de supers,dat
    betekend dat er nog een heleboel mensen gelukkig wel eten kunnen kopen.

    Bolivar , ik leef zeker niet in een bubble ,daar leefden we trouwens allemaal al jaren in .De hele wereld economie was een bubble .Die is nu met de corona crises ontploft .Alle banken en overheden weer vrijspel. Jij weet wel wie straks alles weer mag betalen.

  10. @Bolivar

    Ik had toch wel iets moeten merken. Ik gun iedereen zoveel mogelijk eten , dat bedoel ik er ook niet mee.
    Maar ik geloof niet dat er 80.000 mensen op curacao afhankelijk zijn van voedselpakketten.Denk er een hoop misbruik bij zit.
    Neem al die mensen die al jaren zwartwerken ,die werken nu ook weer zwart ,maar met een voedselpakket.
    Die hebben er geen recht op .

  11. Heb zelf van een selikor werknemer gehoord, dat zij een heel goed salaris hebben. Maar ik wil altijd meer, want het is nooit genoeg. Daarom klus ik er ook elke dag bij. Eigen woorden van een werknemer selikor. Dus waarom hij met een lege tas loopt en zegt geen eten te hebben is aldus je reinste onzin en stemmingmakerij. Als ik met een lege tas rondloop naar de supermarkt heb ik op dat moment ook nog geen eten. En zoals macamba al schreef: het is bij de supermarkt net zo druk als voor de crisis en de karren vol boodschappen rijden de winkel uit. En als ik bepaalde mensen met onderstand naar de nail studio en kapper zie gaan, dan denk ik bij mijzelf van waar liggen je prioriteiten. Eten voor de kinderen of luxe nephaar en nagels voor jezelf. Kreeg van de week een telefoontje van een kennis van een vriend van mij. Hij vroeg of ik hem geld kon lenen voor een 2e televisie voor in de slaapkamer. Ik vroeg nog of hij niets had. Jawel, maar ik wil een grotere en een flatscreen. Heb deze persoon in duidelijke bewoordingen geweigerd en dat hij het niet nogmaals in zijn bolle kop moest halen om mij te bellen. Ik weet toevallig dat hij van de onderstand leeft en 3x in de week bij de snek zijn zwart verdiende geld zit te verzuipen.

  12. @macamba:

    100% van de bevolking bezoekt de supermarkt die jij bezoekt ? Als dat zo was geweest dan had j een verschil gezien.

  13. Ach , als ik bij mangusa kom is het nog net zo druk als voor de corona crises, de total lockdown, tot nu toe.
    Rarara hoe kan dat .

  14. @Fox:

    “Dat ligt toch zeker niet aan Selikor, de regering”

    You conveniently forget to add the following crucial fact to your utterly flawed equation :

    That nepotism and corruption from the governement’s side has lead to this current state of affairs where 50% and counting have to rely on food aid.

    O ja : “Selikor, de regering”. Get informed.

    Asjes, premier en ook alsnog directeur Selikor benoemt familieleden tot top-functies die het eiland moeten leiden tot een betere toekomst.

    Op welk planeet leef jij ?

  15. “Wat dat betekent, legt een demonstrerende vuilnisman uit die even later langsloopt. Hij laat emotioneel zijn grote boodschappentas zien. ”Kijk, mijn tas is leeg. Geen eten.”?

    Deze bewering slaat nergens op. Er is tot op heden niemand ontslagen bij Selikor en geen cent salaris ingehouden. Dat is nu net waar het om gaat. Zij weigeren 12,5% van hun, let wel, “secundaire arbeidsvoorwaarden” in te leveren en bij te dragen aan de financiële crisis waarin Curaçao verkeert. De private sector levert al sinds april 2020 20% salaris in. Dus waarom ambtenaren en aan de overheid gelieerde entiteiten niet? Iedereen moet inleveren en een bijdrage leveren.

    Hoe deze demonstrerende vuilnisman aan een lege tas komt en waarom hij geen eten heeft, ontgaat mij. Dat ligt toch zeker niet aan Selikor, de regering of de gemeenschap?

  16. @Shonfefe:

    “Ik meen dat Selikor simpelweg bestolen wordt door onze eigen overheid.”

    Remember the Ivar Asjes days ? Hij was ooit eens premier en ook directeur van Selikor.

    Deze gast heeft het gepresteerd om zijn neef te plaatsen als directeur CTDB en zijn vrouw in een top-functie bij de Centrale Bank.

    Je trekt het aan het rechte eind want er is niets veranderd door de jaren heen. Integendeel, het wordt maar steeds erger.

    Geen wonder dat Nederland nu ook voorwaarden op de tafel legt tegenover deze corrupte, nepotistische bende die het eiland ten gronde brengt.

  17. Tis jammer dat vele eilandbewoners gesterkt door de pers, ons , blanken , uitscheld voor macamba. Wij zorgen voor 40% van de voedselpakketten . In Ottoland, een gaar keuken, we zorgen voor buurten dat er eten is. Zelf ben ik ook zwaar gediscrimineerd door de politie. Onze zin gaat er van af met dat negatieve gedoe, t.o.v. ons. En zeker door dat gedoe in Nederland, door onze landgenoten.
    Anti dit, anti dat. Laten ze eerst eens hun landgenoten op Curacao helpen, als er dan nog tijd en geld over is , kunnen ze iets opbouwends doen.

  18. Ik meen dat Selikor simpelweg bestolen wordt door onze eigen overheid.Hetzelfde met het onderwijs. Geld wat bestemd is voor bv Selikor en onderwijs wordt gebruikt voor andere doeleinden waar de politici o.m.wat makkelijker familieleden etc voor kunnen gebruiken.Om daar bovenop ook nog eens 12.5% van de inkomens af te halen is crimineel. Voorbeeld is de maandelijkse aanslag van ang 35,0 die niet volledig aan Selikor wordt afgedragen maar verdwijnt in andere zakken. Met opzet gratis onderwijs aanbieden terwijl men weet dat het niet haalbaar is en veel gezinnen die Ang 250;0 per jaar kunnen bijdragen.En dan bezuinigen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties