RTL | For Sale: privéjet van een drugsdealer

Michaël Niewold

Dit privévliegtuig van een Turkse drugsdealer is vandaag online te koop. Met de opbrengst wil men op Curacao nieuwe boeven vangen

Wie nog geen privéjet had, er altijd al een wilde hebben en geen moeite heeft met het verleden van het toestel: dit is je kans. Op Curaçao wordt een privéjet geveild.

En het is niet zomaar een privéjet, de vorige eigenaar wilde er 289 kilo cocaïne mee naar Turkije vliegen. De Turkse zakenman en piloot werd vorig jaar betrapt door de politie. Hij draaide de bak in, het vliegtuig met plek voor elf personen staat sindsdien werkloos op het platform.

Geïnteresseerden moeten minstens 100.001 dollar neertellen, de minimum vraagprijs is een ton. De uiteindelijke verkoopprijs zal een veelvoud van het openingsbod zijn, verwacht Marjolein Loppies van BVA Auctions dat het vliegtuig veilt.

De Cockpit | BVA auctions

‘Bijzondere klus’

De belangstelling vooraf was volgens haar groot. “We hebben gisteren al een kijkdag gehad en maandag nog een”, vertelt zij vanaf Curaçao. De koopjesjagers komen volgens haar uit alle windstreken: “Rusland, Saoedi-Arabië, Colombia, Duitsland, Canada en Guernsey.”

Het is een bijzondere klus voor BVA, vertelt Loppies. “We hebben wel eens kleinere vliegtuigen geveild, maar van deze orde nog nooit, dus dat is echt wel speciaal.”

Cabin | BVA auctions

Geen proefvlucht

Wie het vliegtuig nog wil bekijken kan zich tot zondag melden, de veiling zelf loopt tot 30 december. Een proefvlucht maken zit er niet in. “Daar komt qua regels en verzekeringen zo veel bij kijken”, legt Loppies uit. “Als er iets fout gaat, is het leed ook niet te overzien.”

Wie het vliegtuig wil kopen, moet er wel rekening mee houden dat hij of zij het toestel nog wel vliegklaar moet maken. Het veilingbedrijf geeft daar wel advies over, maar de koper moet dat uiteindelijk doen.

Opbrengst naar boeven vangen

De opbrengst gaat, na aftrek van een fee en een onkostenvergoeding voor BVA, naar het Openbaar Ministerie op Curaçao. Die gaat het geld gebruiken voor criminaliteitsbestrijding, zoals het zogeheten afpakteam. Deze politieagenten proberen zo veel mogelijk geld van criminelen af te pakken.

Als het vliegtuig meer opbrengt dan een miljoen, dan gaat dat naar de oude eigenaar. Maar de kans dat de Turkse crimineel er nog iets aan overhoudt, is volgens Loppies nihil. “Dat is een utopie, er is een grote markt voor dit soort vliegtuigen” aldus Loppies.

Bron: RTL

Een Reactie op “RTL | For Sale: privéjet van een drugsdealer

  1. Drugsdealer? Volgens ratvocaat Mirto Murrat vervoerde hij oud papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *