RTL | ‘Henriquez niet overleden aan acute stress, dat kan helemaal niet’

Medisch rapport bij zaak Mitch Henriquez achtergehouden

In de rij experts die zich hebben gebogen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez heeft zich nu ook het IFS, het Independent Forensic Services, gemengd. Hun conclusie: het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking.

Het IFS deed op verzoek van de nabestaanden onderzoek naar de zogeheten Haagse nekklemzaak. Drie IC-hoogleraren onderschrijven de IFS-conclusies vandaag in het radioprogramma Argos.

‘Acute stress kan niet’

De rapportage van IFS-directeur en forensisch arts Selma Eikelenboom is vorige week toegevoegd aan het strafdossier tegen de twee agenten die worden vervolgd voor de dood van Henriquez. Volgens getuigen-deskundigen bij de rechtszaak heeft acute stress een grote rol gespeeld bij het overlijden van Henriquez, de drie wetenschappers zeggen nu dat zoiets helemaal niet kan.

“Het lijkt me dat de rechtbank niet om de bevindingen van IFS heen kan, nu die ook door drie wetenschappers worden ondersteund ”, zegt advocaat Richard Korver, die de nabestaanden van Henriquez bijstaat.

De doodsoorzaak van Henriquez is een cruciaal punt in het strafproces tegen de twee agenten die worden vervolgd voor de dood van de 42-jarige Arubaan. Henriquez overleed in 2015 na een hardhandige arrestatie, waarbij hij zich hevig verzette.

Was het nekklem of Acute Stress Syndroom?

Over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez was tijdens de rechtszaak veel discussie. Zeven medisch experts hadden tot nu toe hun visie gegeven. Grofweg zijn er twee lezingen: de dood van Henriquez is veroorzaakt door de nekklem van de politie óf de dood van Henriquez is veroorzaakt door het zogeheten Acute Stress Syndroom.

Dat is een fenomeen waarbij een stressreactie in het lichaam leidt tot een hartstilstand. Het stress-syndroom doet zich vaker voor bij arrestanten die zich hevig verzetten.

Dit gebeurt er bij acute stress (video)

Gisteren meldde RTL Nieuws dat een medisch rapport over de dood van Henriquez buiten de rechtszaak was gehouden. Het document is mogelijk belastend voor de twee vervolgde politieagenten. Het rapport gaat eveneens over de doodsoorzaak van Henriquez.

ZIE OOK: Medisch rapport Mitch Henriquez niet gedeeld

De rechtbank doet donderdag uitspraak.

Ex-vriendin Mitch Henriquez: ‘Mijn leven stopte twee jaar geleden’

Twee jaar geleden kwam Mitch Henriquez om het leven na een arrestatie. De ex van Mitch Henriquez, Jeniffer Petrocthi, hoopt dat de twee agenten die zijn betrokken bij de arrestatie, spijt hebben (video).

Bron: RTL

5 Reacties op “RTL | ‘Henriquez niet overleden aan acute stress, dat kan helemaal niet’

 1. Abraham Mossel

  @ La, het is niet alleen Hans ( met bijnaam ik ben zo dom als een gans) die zich voor de kar van Gerty en Covy laat spannen, er zijn er nog 40 over, die stonde laatst bij Mary pampoen waar hun grote leider Wiels is doorzeeft met 9 lode jongens nog wel in zijn rug!. de dag dat H Wiels werdt vermoord stond het zwart van de mensen. Oo daar komt de rode R kaart weer aan, ER is NIET EEN MEER OVER om Wiels te ????. doeiiiiiiiiiiiiiii niks nutten, en daar steunt Gerritje op alleen op niks nutten. Is zijn enigste kans om wat te betekenen, de loser is overal uit gekakt net zoals Godett en Miriea de feest vierder, staat nog steeds op de pay rol van ??? de vuilnis bak n.v./ U betaald?? en bij de fam is het levens lang KASSA. vanaf het nieuwe jaar komt er een nieuwe politieke partij. LNOPZ.

 2. @Redactie: reageer er toch niet op. Elke keer als je dit doet, zit @Hans zich weer aan zijn piemelotje te trekken.

 3. Besten, kijk maar effe naar de forum van de gaurdian: http://www.guardian.co.uk.
  Vele kritiek aan de guardian redactie over hun artikelen.
  Dat ze te rechts zijn, dat ze te links zijn, dat ze liegen, dat ze aan het papegaaien zijn , etc etc
  Maar ik heb de guardian nooit zien reageren.
  Daar is een forum voor of niet ?

 4. redactie curacao

  Beste lezers en reageerders,

  Een vriendelijk verzoek om suggestieve opmerkingen te stoppen dat KKC politiek correct is of een podium biedt voor racisme kaarten. Het gaat ons niet om wel of geen racisme kaart of politieke correctheid, het gaat de KKC om te informeren, discussieren en het streven naar compleetheid van onze dossiers. Zie onze onderzoekdossiers in het uitklapmenu onder ‘onderzoeken'(boven). Er zijn er inmiddels meer dan 25 en we houden daar graag alles van bij. Of er al dan niet veel of weinig publiciteit aan wordt gegeven, KKC is een archief en discussieforum in de breedste zin des woords. Dus om de KKC te blijven aan vallen op racisme kaarten oid blijft misplaatst. Wij bepalen de inhoud van de onderzoeken, de reacties, de hoeveelheid publicaties en de uitkomsten daarin niet. Verder is niemand verplicht de Henriquez-files te lezen. Ze zijn er voor diegenen die het wel interessant vinden onze dossiers te onderzoeken en discussies te volgen. Ook voor generaties na ons.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 5. Dios mio, nog meer Mitch Henriques bagger op dit forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *