RTL | Jury verklaart Mexicaanse drugsbaas El Chapo schuldig


De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo, is door een Amerikaanse rechtbankjury schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie. Guzmán stond terecht in New York. De jury had zes dagen nodig om tot een oordeel te komen.

De 61-jarige Guzmán is schuldig bevonden aan alle tien de punten van de aanklacht en gaat vermoedelijk een levenslange gevangenisstraf tegemoet.

Het proces was in november begonnen. Ondersteund door duizenden documenten en heel veel beeldmateriaal en getuigenissen probeerden de aanklagers te bewijzen dat Guzmán de meedogenloze baas was van het wrede drugskartel van Sinaloa.

Martelingen en moorden

Guzmáns verdediging zei dat alle aanklachten tegen hem vals zijn en dat hij onschuldig is. De advocaten bestreden onder meer dat Guzmáns drugskartel honderdduizenden kilo drugs, inclusief 220.000 ton cocaïne, naar de VS heeft gesmokkeld en zich schuldig maakte aan martelingen en moorden.

Zijn organisatie zou op zeker moment verantwoordelijk zijn geweest voor het leveren van verreweg het grootste deel van de harddrugs die in Amerikaanse steden werd gebruikt.

Ontsnapt in wasmand

De strafmaat wordt bepaald op 25 juni. Guzmán zit vast in een relatief kleine, zwaar beveiligde gevangenis in Manhattan, niet ver van de Brooklyn Bridge. Het is onduidelijk waar hij straf zal uitzitten. Hij ontsnapte eerder uit Mexicaanse gevangenissen: in 2001 in een wasmand en in 2015 via een tunnel die handlangers hadden uitgegraven.

Volgens RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan zorgt een veroordeling van El Chapo er niet voor dat er minder drugs naar Amerika komt. “De nieuwe kartelleiders zijn allang weer opgestaan.”

Ook in het thuisland van Guzmán zijn de sporen die zijn drugskartel maakten overal zichtbaar, zegt Mouthaan. Hij maakte diverse reportages in diens geboorteplaats, zoals deze:
Hier kwam El Chapo vandaan

Bron: RTL

Een Reactie op “RTL | Jury verklaart Mexicaanse drugsbaas El Chapo schuldig

  1. Het is wel apart in het filmpje, el Chapo is 1.68 en de bewaker is nog een kopje kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *