RTL | Kamer geschokt over tegenwerken corruptie-onderzoek door top Douane

Tekst en uitleg geëist | Pieter Klein

De Tweede Kamer reageert onthutst op blokkeren van het onderzoek naar corruptie en doorlaten van drugstransporten in de haven van Rotterdam

De Tweede Kamer is geschokt door de onthulling dat de Douane een onderzoek naar corruptie van eigen medewerkers in de Rotterdamse haven heeft belemmerd. Oppositie en regeringsfracties eisen op korte termijn tekst en uitleg van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Snel van Financiën.

RTL Nieuws meldde vanochtend dat de top van de Douane een grootschalig onderzoek naar de omvang van corruptie door eigen medewerkers in de Rotterdamse haven tegen heeft gehouden. Dat kwam aan het licht nadat wetenschappers in een langlopend onderzoek ontdekten dat de omvang van corruptie in de Rotterdamse haven waarschijnlijk veel groter is dan tot nu toe bekend.

De onderzoekers zagen zich gedwongen het onderzoek uiteindelijk niet uit te brengen, omdat de Douane inzage weigerde te geven in dossiers en zich verzette tegen de publicatie.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben om opheldering gevraagd na de berichtgeving van RTL Nieuws. VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt van een ‘bizar verhaal’: “We hebben enorme problemen in dit land om ondermijning en drugshandel tegen te gaan en als er dan signalen zijn dat douaniers ‘corrupt’ zijn, dan houden de verantwoordelijken hen de hand boven het hoofd. Criminelen lachen zo in hun vuistje.”

Afronden en openbaar maken

De regeringspartijen willen weten wat er exact is gebeurd rond het onderzoek ‘Als de prooi de jager pakt’, en wíe dit onderzoek wáárom frustreerde. Daarnaast willen ze een overzicht van alle integriteitsschendingen in de afgelopen drie jaar en wat daarmee is gedaan.

Ook de oppositiepartijen reageren zeer kritisch. “Zo kunnen we de corruptie niet uitroeien”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij eist dat het onderzoek alsnog afgerond wordt en dat het openbaar wordt gemaakt. PVV-Kamerlid Lilian Helder denkt dat er sprake is van ‘onwil’ bij minister Grapperhaus en staatssecretaris Snel: “Met deze bewindspersonen gaat Nederland de strijd tegen ondermijnende criminaliteit niet winnen.”

‘Twijfels over kwaliteit’

Staatssecretaris Snel zegt in een eerste reactie zich niet te herkennen in ‘het beeld’ dat de Douane tegenwerkte. De bewindsman biecht nu wel op dat de Douane ‘twijfels had over de kwaliteit’ van het onderzoek naar corruptie. De Douane zou een contra-expertise op de verontrustende wetenschappelijke resultaten hebben willen uitvoeren, aldus Snel.

Dit werd niet gemeld in een eerdere brief die minister Grapperhaus naar de Kamer stuurde. Die zei in de zomer dat hij zich niet wilde mengen in de afwegingen van onderzoekers om geen eindrapport uit te brengen.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is na de beëindiging van de het onderzoek geïnformeerd over het concept-rapport ‘Als de prooi de jager pakt’.

Het OM laat vandaag aan RTL Nieuws weten dat men ‘geen aanleiding zag de Rijksrecherche te informeren omdat in dit concept-rapport geen nieuwe concrete aanwijzingen stonden van integriteitsschendingen’.

Volgens het OM worden ‘concrete aanwijzingen’ altijd onderzocht. Het is niet duidelijk waarom het OM dan wel over dit rapport werd geïnformeerd.

Bron: RTL

7 Reacties op “RTL | Kamer geschokt over tegenwerken corruptie-onderzoek door top Douane

 1. redactie curacao

  Beste lezers/reageerders,

  Svp: hou de discussies on topic, niet op elkaar.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. Drechi, jouw commentaar ‘n paar dagen terug over Jezus kwam eerst uit jouw snuit, ben je ‘t al vergeten??maakt niet uit, je bent ‘n echte drechi.

 3. Drechi pa bosnan Tur

  Fijn dat jullie mij zo leuk vinden dames.
  Dit geeft mij des te meer kracht om door te gaan…….
  Wat leedvermaak…… Ik kan me er niet in vinden. En neem aub het woord Jezus nooit meer in je snuit. En ik lik geen Nederlanders. Ik heb tenminste een beetje klasse. Ik hou het lekker lokaal….

 4. Abraham Mossel

  @Kaat, Drekkie weet niet wat Drekkie, dus laat de loser maar zo als hij is en de kont van Gerrit de Raaf blijven likken.

 5. Wanneer wordt er op Curaçao een onderzoek naar corruptie douane personeel uitgevoerd?

 6. Waar heb je het toch allemaal over drechi, leedvermaak he, strookt niet met jouw verhalen over Jezus en God is mijn Helper.

 7. Drechi pa bosnan Tur

  Ja, ja ja…..
  Zo zie je maar weer!! Koekje van eigen deeg!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *