RTL | Nederland grijpt in op Curaçao om financiën op orde te brengen

Raymond Knops-Eugene Rhuggenaath-Mark Rutte  | Antilliaans Dagblad

Nederland grijpt alsnog in in de financiën van Curaçao omdat het land al jaren te weinig doet om de tekorten weg te werken. Daarvoor legt de Rijksministerraad vrijdag, zoals dat formeel heet, een aanwijzing op aan Curaçao.

Dat heeft de regering van Curaçao vandaag bekendgemaakt. Daarmee volgt Nederland het advies dat in april werd gegeven door het College financieel toezicht (Cft). Met zo’n aanwezig kan Den Haag het eiland dwingen bezuinigingen door te voeren.

Financieel vooruit helpen

Tegelijkertijd ondertekent Nederland met Curaçao een zogenaamd Groeiakkoord om het Caribische land er financieel op vooruit te helpen, een beter financieel beheer te installeren en te werken aan sociaal-economische ontwikkeling van de wijken.

Al sinds 2016 maakt het toezichthoudende orgaan, het College financieel toezicht, zich zorgen maakt over het feit dat Curaçao tekorten heeft op haar begroting, die niet worden weggewerkt.

Miljoenentekort

Er was in 2017 en 2018 bij elkaar een tekort van 180 miljoen gulden (ongeveer 90 miljoen euro). Voor 2019 dreigt een tekort van 100 miljoen gulden (50 miljoen euro).

Curaçao is het niet eens met de maatregel en wijst erop dat de crisis in Venezuela ernstige financiële gevolgen voor het land heeft, waardoor het zich niet aan de strakke begrotingsdiscipline kan houden.

Krimp

Curaçao kent al enkele jaren een economische krimp. Deze maand werd bekend dat de werkloosheid boven de 20 procent is uitgekomen. Om het tij te keren moet volgens de regering juist worden geïnvesteerd en niet bezuinigd.

Bron: RTL

12 Reacties op “RTL | Nederland grijpt in op Curaçao om financiën op orde te brengen

 1. Het ambtenaren apparaat moderniseren.

 2. @Piet
  Sinds wanneer zit Amparo dos Santos in de regering? Gelukkig niet.
  Hij is statenlid, maar in diezelfde staten komt hij á raison van ca. naf 15.000,– per maand nooit opdagen. Hij maakt wel elke avond vanuit een kantoortje van zijn bedrijf via Notisia 13 alles en iedereen uit voor dief of corruptief handelen. Een complete aanfluiting voor een volksvertegenwoordiger.

 3. Wat LaStiwz zegt. Maar ik heb ook nooit begrepen waarom curaçao zelfstandig zou moeten kunnen zijn. Kijk eens naar Grenada, Dominica, Haïti. Kijk nu eens naar Martinique, Guadeloupe, St. Barths, zie je het verschil al? Kleine Caribische eilanden hebben niet de economie om zelfstandig te zijn

 4. En mijn excuses voor de overbodige”t”n je aanspreektitel …

 5. laStiwtz @ bedankt voor je reactie daar hebben we wat aan. (ik bedoel dit echt positief) Voor mij geef je een goede onderbouwing en dat is waar het in de journalistiek juist om gaat. Of je het er mee eens bent of niet , die onderbouwing is goed want dat geeft de gedachtegang weer die leeft.
  Inderdaad ik was niet helemaal onderlegd op dit vlak maar nu heb ik meer inzicht. Dat is waar wij(zeker ik) wat aan hebben.
  Serieus eindelijk een reactie met inhoud

  Bedankt…

  sorry voor mijn gebrek aan kennis , maar de interesse is er..

 6. @Daan: INEENS? Dit loopt al sinds tenminste 10-10-10.

  Voorts: Nr 1 in belastingparadijzen?
  Hier de top tien:
  of deze top 10
  of deze
  en voor jouw in het gunstigste geval deze. #5

  Nederland belastingparadijs? Ja, echter niet voor de gewone man, niet voor de vermogende man, nee, voor geen enkele man (m/v) maar voor de multinational. En laat dat nu net de groep zijn waar het niet over gaat.

  Daarbij gaan we ons niet “ineens” met Curacao bemoeien, maar hebben “we” na 10-10-10 het kindje eens een jaar of 9 laten aanmodderen. Echter het bleef een grote onverantwoordelijke puber met geen normbesef, een groot gat in de hand en een nog grotere bek waaruit enkel de woorden discriminatie en neo kolonialisme komen. Daarbij denkend dat deze pisrots het middelpunt van de wereld, excusez, het middelpunt van het universum en omstreken is.

  Tijd om als ouders eens een paar flinke tikken te geven en te laten zien hoe het in ieder geval niet moet.

  Nos mes por. Laat me niet lachen. We kunnen het echt niet.

 7. Nederland grijpt in …..
  Een echte hersenkraker, ingrijpen, ingrijpen om wat niet onderbouwt mag worden te voorkomen. Ingrijpen, om de bevestiging mbt nr 1 belastingparadijs te conformeren. Weet je waar komt deze aandacht vanuit Nederland ineens vandaan. Ineens gaan we ons met curaçao bemoeien , wat schuilt hier achter
  Kom Waarom, wat speelt er….

 8. Waarom ranzige Ramsay Soemanta ook niet meegenomen, Ruggenaath, als je je medewerkers toch in de sushi bak van MFK zoekt?

 9. @Wim, Ja hier heb je wel een punt Wim, Ruggenaath moet veel meer ballen krijgen en de zooi ruimen. anders Zal het met hem ook niks worden.

 10. Ja, Piet.

  Maar wie neemt Ruggenaath mee naar Nederland? Juist, Schotte ass kisser Stella van Rijn, MFK lid.

  Ruggenaath, de lafaard, maakt zich hiermee onsterfelijk belachelijk.

 11. Dit alles is te danken aan G Schotte en zijn Mafia Foundation Korsow MFK.
  Zij Hebben het Eiland leeggeplukt en voor de ondergang in gang gezet.
  Nu was het voor de huidige Regering een hele opgaaf om dit te stoppen, en nu moet ik toegeven dat ze hier te weinig aan gedaan hebben, want zolang er varkens als in deze regering zitten die Niet eens op de vergaderingen komen en toch worden uitbetaald kloppen er dingen niet. Amparo dos santos is hier een goed voorbeeld van.

 12. Tja, Ruggenaath, als je je er niet voor schaamt om naar Nederland te vliegen met Stella van Rijn, die haar positie te danken heeft aan een voor 3 jaar opgesloten zware crimineel, dan heb je het echt niet begrepen.

  En, Ruggenaath, de snoepreizende Walrouds en Walle’s en de thuiszittende Tilly Pikeries hebben helemaal niets te maken met de toestand in Venezuela.

  Eugene Ruggenaath (PAR) is Alexandra Rosaria (PAIS) versie 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *