RTL | Shell wil sussen: Kamer nog niet gerustgesteld over bevingsschade

Het bedrijf zegt geschrokken te zijn van de berichtgeving nadat Trouw schreef dat Shell de zogenaamde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM  heeft ingetrokken

Olieconcern Shell probeert vandaag duidelijk te maken dat het wél achter de NAM staat en aardbevingsschade in Groningen wil vergoeden. Maar de Tweede Kamer ziet in de verklaring geen reden om af te zien van een ophelderend gesprek met het olieconcern in een hoorzitting.

Het bedrijf zegt geschrokken te zijn van de berichtgeving nadat Trouw schreef dat Shell de zogenaamde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM vorige zomer heeft ingetrokken.

Experts zeiden dat eisers daardoor niet meer konden aankloppen bij Shell voor de schikkingen en overeenkomsten om de aardbevingsschade te vergoeden.

Steun

Het bedrijf probeert dat ontstane beeld nu te ontkrachten. “Het is altijd onze intentie geweest dat alle schade als gevolg van aardbevingen wordt vergoed”, schrijft Shell.

Zie ook: ‘Shell trekt handen af van NAM vanwege schadeplicht’

Het concern zegt dat het zal doen wat het kan om de NAM te steunen als het de verplichtingen moet nakomen en wil daar garanties voor afgeven. Hoe dat precies gaat gebeuren, wil Shell bespreken met de minister van Economische Zaken.

Shell maakte ook bekend dat de NAM voorlopig geen winst meer uitkeert aan de aandeelhouders. Daadoor houdt de NAM meer geld in eigen zak, wat eventueel gebruikt kan worden voor schadevergoedingen.

Hoorzitting

Ondanks de verklaring wil de Kamer nog steeds weten of Shell met het terugtrekken van de 403-verklaring onder de aansprakelijkheid uit probeerde te komen.

In de hoorzitting in de Kamer komen donderdag Shell-topvrouw Marjan van Loon, ExxonMobil-Benelux-topman Rolf de Jong en NAM-topman Gerald Schotman uitleg geven.

Bron: RTL Z

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *