RTL | Stemmen onder de palmboom: ‘Voorkomen dat PVV aan de macht komt’

 Maartje de Beer en haar vriend op Curaçao

Maartje de Beer en haar vriend op Curaçao

Nederlanders die in het buitenland zitten en willen stemmen, moeten dat uiterlijk vandaag regelen. Niet iedereen is daarvan op de hoogte, zo blijkt uit als we een aantal Nederlanders in het buitenland benaderen: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee had tot jullie belden.” Op wie gaan ze stemmen?

Voor Paul van Leeuwen in Costa Rica komt de deadline als een verrassing: “Ik ben heel blij dat je dit nu tegen me zegt, ik ga het zo meteen regelen op kantoor”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Als je in het buitenland woont en toch wil stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen moet je eerst een registratieformulier invullen. De laatste kans om dat te doen is vandaag. Als je op 15 maart tijdelijk in het buitenland verblijft omdat je op vakantie bent, kun je ook per brief stemmen of iemand anders machtigen om voor jou te stemmen. Dat kun je ook na vandaag nog regelen via een site van de overheid.

‘Juist nu belangrijk om te stemmen’

Van Leeuwen komt uit Brabant maar werkt al een aantal jaar voor een groot Nederlands baggerbedrijf op Costa Rica. Hij woont daar samen met zijn vriendin en ze willen straks graag hun stem uitbrengen. “Juist nu is het belangrijk om te stemmen. Ik wil voorkomen dat de PVV aan de macht komt”, zegt Van Leeuwen.

Ook Maartje de Beer, makelaar op Curaçao, wist niet dat het vandaag de laatste kans was om zich te registreren. “Ik had geen idee, maar dan moeten we dat nu echt gaan regelen”, vertelt ze.

‘Best een gedoe’

Nederlanders die op Curaçao, Aruba of Bonaire wonen, moeten zicht eerst registreren, waarna ze per post papieren ontvangen om uiteindelijk te kunnen stemmen. “Het is best een gedoe”, zegt De Beer. “Ik heb al meerdere mensen gehoord die zeggen: laat maar zitten.” Maar dat is voor de Beer geen optie: “Ik had het er toevallig deze week nog over met mijn vriend en mijn tante, met wie ik op Curaçao werk. We willen dit jaar alle drie hoe dan ook onze stem uitbrengen.”

Hoewel ze de Nederlandse politiek niet op de voet volgt sinds haar verhuizing naar Curaçao, zorgt ze er voor dat ze in maart goed voorbereid is. “Ik weet al wel in welke richting ik wil gaan stemmen, maar wil me er de komende tijd nog meer in gaan verdiepen. Waarschijnlijk ga ik ook een aantal stemwijzers doen. We hebben het recht om te stemmen en ik vind dat je daar ook gebruik van moet maken”, zegt De Beer.

‘Kwestie van betrokkenheid’

Ruud Geluk (70) verhuisde samen met zijn vrouw 14 jaar geleden vanuit de Veluwe naar het Spaanse Javea. Het stemmen vanuit het buitenland vindt hij wat omslachtig, maar ze doen het elke keer trouw. “Stemmen is een kwestie van betrokkenheid. Wij voelen dat we dat moeten doen.”

Dus ook dit keer heeft het stel zich weer netjes op tijd ingeschreven. Geluk is zeker geen zwevende kiezer. Op wie hij stemt, houdt hij liever voor zichzelf, maar het is in die 14 jaar altijd hetzelfde gebleven.

‘Enorme puinhoop’

Als hij nu vanuit Spanje naar de verkiezingscampagne in Nederland kijkt, valt hem vooral ‘het toegenomen populisme’ op. “Om het beestje maar bij de naam te noemen: Geert Wilders. Hij doet heel populair, maar als er iets moet gebeuren loopt hij weg. Dat gedogen van het kabinet met CDA en VVD is een enorme puinhoop geworden.”

Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond, kijk je anders naar je eigen land, vertelt Geluk. “Mensen zijn onfatsoenlijker geworden. Kijk naar het gedrag op de weg. Of hoe mensen met elkaar omgaan op social media.”

Drie kranten per dag

Kun je nog goed een keuze maken op wie je moet stemmen als je al zo lang in het buitenland woont? Geluk vindt het geen enkel probleem. “Ik ben uitstekend op de hoogte. We kunnen gewoon Nederlandse televisie kijken en ik lees drie kranten per dag online.”

VVD populairst onder Nederlanders in buitenland

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 zijn er 48.374 kiezers in het buitenland geregistreerd. Het gaat dan om 40.493 briefstemmers, 4.920 kiesgerechtigden met een kiezerspas en 2.961 kiesgerechtigden met een volmacht.

De stemmen van de briefstemmers worden geteld. De stembiljetten van deze kiezers worden namelijk in speciaal daarvoor ingestelde stembureaus in Nederland geteld.
De top 5 vanuit het buitenland

VVD – 33,0 procent
D66 – 20,7 procent
PvdA – 14,5 procent
GroenLinks – 7,7 procent
SP – 7.1 procent

De top 5 in Nederland

De definitieve uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar zag er behoorlijk anders uit. In 2012 werden er in totaal 9.462.223 geldige stemmen uitgebracht. De VVD kwam landelijk gezien ook als grootste uit de bus. Maar de PVV en het CDA, die niet zo populair waren onder Nederlanders die in het buitenland wonen, kwamen landelijk wel in de top 5 terecht. D66 en GroenLinks juist niet.

VVD – 26,6 procent
PvdA – 24,8 procent
PVV – 10,1 procent
SP – 9,7 procent
CDA – 8,5 procent

Bron: RTL Nieuws

5 Reacties op “RTL | Stemmen onder de palmboom: ‘Voorkomen dat PVV aan de macht komt’

  1. Abraham Mossel

    Wat zijn de mensen toch druk zo vlak voor de verkiezing om met het over de rug van Wilders een wit voetje te halen ” in dit geval een stem” voor hun partij, elke keer weer het zelfde gebral, van ik stem niet op de PVV, aangezien ik bang ben en hem niet de macht wil geven, zijn deze “ik noem het stakkers” kiezers dan niet op de hoogte dat er 76 zettels nodig zijn om te regeren. Wilders wint de verkiezingen maar er zijn teveel partijen die niet met hem samen willen regeren, dus waar maken zij zich druk, alleen maar op de voorgrond treden voor stemmetje’s ronselarij, om misselijk van te worden. Het zelfde heeft onze Gerrit de Raaf en Corallo onder vonden, gewoon buiten gesloten met hun maffia partij MFK , en over 3 maanden is Gert helemaal uit het beeld na zijn hogerberoeps zaak Babel. Zijn broeder in het kwaad en mede eigenaar van de maffia partij MFK zit al achter slot en grendel te wachten op zijn uit levering naar Italia, waar zij hem met open armen op wachten om voor jaren op te bergen wegens bank fraude en het wit wassen en verduisteren van miljoenen Euro’s, en als klap op de vuurpijl het lidmaatschap van een verboden maffia drugsmokkel( cocaine ) orginisatie

  2. Niet iedereen kijkt de hele dag BVN….

  3. De cijfers die in dit stuk staan zijn de daadwerkelijke cijfers van de verkiezingen 2012, even lezen voordat je roept dat er alternatieve feiten worden gepresenteerd.

  4. Maartje kijkt zeker nooit naar BVN! Daar komt telkens de “reklame” op de TV met info over stemmen vanuit het buitenland! En zo moeilijk is dit niet om dat te regelen.

  5. RTL nieuws gaat de kant op van de NPO, wat betreft misleiding en non-nieuws. Als PVV met 35 zetels in de peilingen staat, is er niemand buitenlands die daarop stemt. Je kunt ook Stemming Maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *