RTL | VS wil VN-resolutie over Venezuela: verkiezingen en humanitaire hulp

Als het aan de VS ligt, wordt er deze week in de Veiligheidsraad nog een ontwerpresolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot verkiezingen in Venezuela en de levering van humanitaire hulp.

Maar Rusland zal zo goed als zeker tegen zo’n resolutie stemmen.

Steun voor Guaidó

Vooruitlopend op een VN-vergadering over Venezuela zei de speciale gezant van de VS voor Venezuela, Elliott Abrams, dat Washington deze week en volgende week meer sancties zal opleggen aan ‘hoge leden van het regime’.

Rusland en de Verenigde Staten staan op gespannen voet vanwege een door de VS geleide campagne voor internationale erkenning van Juan Guaidó, de Venezolaanse oppositieleider die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen.

‘Gevecht niet te winnen’

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei eerder deze week dat de Amerikaanse president Donald Trump ‘voor 100 procent’ achter Guaidó staat.

RTL Nieuws-correspondent Sandra Korstjens was de afgelopen dagen bij de grens tussen Colombia en Venezuela.

Venezolanen willen blokkade bij de grens doorbreken

President Maduro van Venezuela heeft de grenzen met andere landen gesloten om hulpgoederen buiten het land te houden.

Gewelddadige militaire invasie

Volgens haar hopen veel Venezolanen dat de internationale gemeenschap actie zal ondernemen. “Zelfs als dat betekent dat er een gewelddadige militaire invasie komt. Veel mensen die ik hier sprak, zien dat intussen als de enige manier om Maduro ten val te brengen en de crisis in Venezuela te beëindigen.”

Venezuela gaat al enkele jaren gebukt onder een diepe economische crisis, veroorzaakt door jarenlang wanbeleid van Maduro. De winkels zijn leeg en de inflatie is zo hoog dat de prijzen van wat er nog wel te koop is, soms dagelijks worden verhoogd. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht.

Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *