30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

HomeMediaRTL | Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

Daniël Verlaan

Zoveel belasting moet je over je bitcoins betalen

Nederlandse bitcoin-investeerders hebben de afgelopen maanden flinke winsten geboekt. Daar moet je natuurlijk wel netjes belasting over betalen, en dat werkt zo.

Nederlanders moeten elk jaar hun vermogen opgeven, en daar horen cryptocurrencies inmiddels ook bij. De Belastingdienst ziet bitcoins, ethers en alle andere digitale munten als ‘overige bezittingen’, die je moet opgeven als je in april belastingaangifte doet.

De waarde van je cryptocurrencies wordt gezien als onderdeel van je totale vermogen. Als dat meer is dan 25.000 euro, dan komt de Belastingdienst langs: afhankelijk van de hoogte van je vermogen betaal je tussen 0,86 en 1,61 procent aan belasting.

Dit zijn de belastingpercentages:

  • Tot en met 75.000 euro: 0,86 procent, waarvan 25.000 belastingvrij (met een fiscaal partner is dat 50.000 euro)
  • Vanaf 75.001 tot en met 975.000 euro: 1,38 procent
  • Vanaf 975.001 euro: 1,61 procent

1 januari

Dan de vraag: welke waarde geef je in april op? Daar is de Belastingdienst duidelijk over: je berekent de waarde van je cryptocurrencies op basis van de koers op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. In april is dat dan 1 januari 2017.

Dat is voordelig voor huidige cryptocurrencybezitters: een bitcoin was op 1 januari 2017 zo’n 850 euro waard, maar op moment van schrijven is een bitcoin bijna 8000 euro waard. Stel: je hebt het hele jaar 10 bitcoins gehad, dan is je vermogen met 78.000 euro gespekt, maar bij de Belastingdienst hoef je maar 8500 euro aan te geven.

De mensen die de afgelopen weken of maanden cryptocurrencies hebben gekocht, hoeven deze digitale munten dus nog niet op te geven bij hun inkomstenbelasting over 2017, maar pas over het jaar 2018.

Huis of auto

Als je nog voor het einde van dit jaar je cryptocurrencies omzet naar euro’s en vervolgens een (eerste) huis, auto of ander duur spul koopt, vermijd je dat je in 2019 nog vermogensbelasting moet betalen over de waarde van je digitale munten op 1 januari 2018.

Aan de andere kant: als je op 1 januari 2018 een ton aan bitcoins hebt, betaal je 775 euro aan vermogensbelasting. Dat valt te overzien.

Die gigantische prijsschommelingen kunnen ook in je nadeel werken. Als je op 1 januari 2018 nog een flink aantal cryptocurrencies hebt die later allemaal instorten, betaal je bij je belastingaangifte in 2019 vermogensbelasting over de (hoge) waarde van je digitale munten op 1 januari 2018.

Controle

De vraag is alleen: hoe controleert de Belastingdienst of je cryptocurrencies hebt, en zo ja: hoeveel je hebt? Die vraag wil een woordvoerder niet beantwoorden om ‘de mensen niet wijzer te maken’. Maar je bent wel verplicht om je digitale munten bij de Belastingdienst op te geven: ‘virtuele betaalmiddelen’ staan sinds kort onder het kopje ‘overige bezittingen’.

Het valt dan ook aan te raden om je digitale munten op te geven: als je bitcoins plotseling sterk in waarde stijgen, weet de Belastingdienst dat je jouw winsten niet hebt verdiend met het dealen van drugs op het dark web.

Wat zijn bitcoins, en ben je nog op tijd om ze te kopen?

Bron: RTL

4 reacties

  1. Als mijn vermogen toeneemt moet ik daarover belasting betalen. Vele aandeelhouders zullen volgens deze stelling niet blij zijn want als ze voor $20 aandelen (virtueel geld) die een dag of week later veel meer of minder waard zijn belasting moeten gaan betalen.
    CEO’s en andere hoge dames en heren uit het bedrijfsleven worden met een bonus in aandelen uitbetaald, hier het bewijs van virtueel geld.
    Kan ik anderen met mijn aandelen betalen , ja hoor als die ermee accoord gaan voor de actuele waarde van dat moment ( virtueel geld), en worden pas be-last bij verzilvering. Bitcoins of lite coins of hoe ze allemaal mogen heten lijken op hetzelfde, je belegd in deze virtuele munt (aandeel) die ook omhoog of omlaag gaat, zolang je ze niet omzet in echt geld blijft het een virtueel aandeel. Indien aandelen BC of LC of grote bedrijven belast gaan worden zoals de belastingdienst dat graag zou willen breekt de hel los en kopen ook minder mensen aandelen. Uiteindelijk koopt men aandelen als belegging want sparen leverd niets op en kost alleen maar, dus vrees ik dat indien dit gebeurd er vele rechtszaken volgen.

  2. Hierboven staat het helder aangegeven. Als uw vermogen toeneemt, moet u daarover belasting betalen. Niet als u iets verzilvert, dus omzet in harde cash. Hebt u 100.000 extra op uw bankrekening, of op uw virtuele rekening, dan springt de Belastingdienst een gat in de lucht. De schatkist komt altijd tekort en u voorkomt dat!
    Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.
    Overige bezittingen dienen opgegeven te worden in box 3: sparen en beleggen. Als peildatum van de waarde van de bitcoins, gebruikt u 1 januari van het jaar waarvan je aangifte doet. Voor 2016 geeft u dus de waarde van de bitcoins op 1 januari 2016 op. Op dit moment betaalt u enkel vermogensbelasting over het vermogen in bitcoins. Winst als gevolg van een koersstijging wordt gezien als vermogensgroei.
    Bij het opgeven van vermogen geldt een vast bedrag dat is vrijgesteld van belasting. Voor 2016 is het heffingsvrije vermogen 24.437 euro. Indien u meer vermogen heeft, betaalt u hierover 1,2% belasting. (Let op: voor 2017 gelden nieuwe regels rondom de belasting van vermogen.). Dit is de Nederlandse regeling. Dat zal voor de eilanden weinig anders zijn, Renée van Aller&John de Vries

  3. Ik weet niet wat/of voor bang makerij dit is, het is toch immers zo, dat je pas over je beleggingen belasting moet betalen als je ze verzilverd? .

  4. Belasting betalen over winst op Bitcoins? Volgens Kevin Kelly’s boek “Out of Control” was dat nou juist niet de bedoeling.
    Voor één keer ben ik er niet ingetrapt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties