Ruim 120.000 kilo drugs onderschept door FOL

Wisseling van de FOL-wachtWILLEMSTAD — Amerikaanse vliegtuigen die conform het FOL-verdrag drugstransporten opsporen, hebben van 1 oktober 2010 tot 30 september 2011, in totaal 120.000 kilogram drugs onderschept. Dit blijkt uit het evaluatierapport van de uitvoering van het verdrag inzake Forward Operating Locations (FOL) op Curaçao en Aruba, die onlangs aan de Staten is aangeboden.

In de periode van oktober 2010 tot september 2011 werden 713 vluchten uitgevoerd.
Vanaf het lokale vliegveld Hato waren dat 696 vluchten en vanaf het Arubaanse vliegveld Reina Beatrix waren dat 17 vluchten, wat respectievelijk 4490 en 112 vlieguren bedraagt.
Tevens werden in totaal 293 missies uitgevoerd waarbij de zogenoemde ‘host nation riders’ (HNR’s) nodig waren.
Deze waarnemers moeten meevliegen op vluchten die de grenzen met derde landen overschrijden.
Zij vertegenwoordigen hun regering gedurende het overvliegen van het soevereine gebied van een derde land en verschaffen expertise over het gebied waarboven wordt gevlogen.
Deze 293 missies werden allemaal uitgevoerd vanaf het vliegveld Hato.
Het aantal missies boven Colombiaans grondgebied bedroeg 118 en het aantal missies boven Colombiaanse territoriale wateren en internationale wateren was 175.
De HNR’s hadden allen de Colombiaanse nationaliteit.
Tijdens die vluchten werden 117.000 kilogram cocaïne onderschept, alsmede 2100 kilogram marihuana en 29 kilogram heroine.
In de rapportageperiode zijn verder geen problemen of incidenten aan de lokale of Arubaanse autoriteiten gemeld, die te maken hebben met de interpretatie en/of implementatie van het FOLverdrag.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *