Rutte: Nederland is geen open huis

Knipselkrant Curaçao

Rutte: Nederland is geen open huis

DEN HAAG – „Nederland is geen open huis.” Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad naar aanleiding van de plotseling fors stijgende aantallen vreemdelingen die naar ons land komen.

Het gaat opeens om wel 1000 mensen per week in plaats van per maand. Ook hij denkt, net als verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven, dat er mensenhandel achter zit. We gaan dit indammen en de oorzaak boven water krijgen, beloofde hij.

De houding van Nederland moet ook „een signaal” zijn voor die mensenhandelaren dat hun praktijken niet worden geaccepteerd, zo betoogde de minister-president. Hij noemde de problemen „serieus”. „Het is echt ontwrichtend, deze bizarre aantallen, een kleine provinciestad per jaar erbij.” Rutte denkt dat het draagvlak voor opvang van vreemdelingen zo wordt aangetast.

De zaak zal in Europees verband worden aangekaart, in de eerste plaats door Teeven. Maar Rutte is „dienstig” om ook in het geweer te komen. „Het is een zaak van het hele kabinet.” Hij denkt niet dat Nederland als het paradijs te boek staat als gevolg van bijvoorbeeld de speciale pardons waardoor groepen vreemdelingen mochten blijven. We staan bekend om een beperkend maar eerlijk asielbeleid, zo viel uit de woorden van de minister-president op te maken.

 

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *