Rutte onder indruk van haven

Premier Rutte en minister Palm.

Premier Rutte en minister Palm.

WILLEMSTAD — Ambitieus en met visie, zo omschrijft minister-president Mark Rutte de plannen voor de haven van Curaçao, waar hij en zijn delegatie gisteren een boottocht door maakten.

Eerder had hij een korte presentatie van oud-minister Steven Martina bijgewoond, die zich tegenwoordig als projectleider hard maakt voor het Curaçao Maritime Center (CMC).
Hierbij wordt het bestaande dok uitgebouwd tot een plek waar niet alleen scheepsreparatie mogelijk is, maar ook scheepssloop en scheepsbouw en waar een opleidingscentrum gerealiseerd wordt.
In totaal goed voor 2000 directe arbeidsplaatsen en 500 indirecte.
Volgens Rutte ligt er enorm veel potentie in de haven vanwege de locatie, en zijn er meer mogelijkheden tot zaken doen op het moment dat je hem uitbouwt.

“Dit is allemaal fantastisch voor de economie van Curaçao.”

De Nederlandse premier liet zich vergezellen door onder meer havendirecteur Humberto de Castro en minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling.
Volgens Palm zullen er, als de verbreding van het Panamakanaal klaar is, meer en grotere schepen van China naar Brazilië en Colombia varen.
Door de groei van de Latijns-Amerikaanse landen ontstaat er meer business, niet alleen voor Curaçao maar ook voor Europa.
Het is volgens Palm zaak om daarop in te spelen.

Tijdens de boottocht, waarbij Rutte zich liet informeren over allerlei aspecten van de haven, stonden veel maritieme bedrijven te zwaaien vanaf de kade en klonk het saluut van een massa scheepshoorns.

Tijdens de boottocht, waarbij Rutte zich liet informeren over allerlei aspecten van de haven, stonden veel maritieme bedrijven te zwaaien vanaf de kade en klonk het saluut van een massa scheepshoorns.

Interesse
Steven Martina meldde dat er al veel interesse is voor het CMC, dat een ‘public private partnership’ moet gaan worden.
De overheid, sinds dertig jaar eigenaar van de dokmaatschappij, zoekt private partners.
Diverse bedrijven uit Brazilië en China hebben zich, aldus Martina, al gemeld.
Ook zijn er gesprekken gevoerd met twee bedrijven van de Nederlandse handelsdelegatie die interesse zouden hebben: Strukton en IHC Merwede.
Martina meldde dat er in september een prospectus wordt uitgegeven waarna geïnteresseerde bedrijven zich kunnen inschrijven.
Een biedingssysteem moet vervolgens uitmaken welke bedrijven in aanmerking komen voor het ontwikkelen van het CMC.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *