Rutte opent viering 200 jaar Koninkrijk

200 jaar Koninkrijk bannerDEN HAAG — “We vieren onze democratie, die vorm kreeg door de uitbreiding van het kiesrecht en de invoering van de ministeriele verantwoordelijkheid.

Advertentie

We vieren onze rechtsstaat, die zichtbaar is in fundamentele grondrechten als de vrijheid van drukpers en de vrijheid van onderwijs.
We vieren het hoge niveau van twee eeuwen sociaal-economische ontwikkeling, dat is bereikt door ondernemingszin en allerhande vormen van particulier initiatief.
En we vieren hoe hiërarchie en conflict het in die 200 jaar steeds hebben verloren van overleg en overtuigingskracht.
Daardoor zijn – elke keer opnieuw – maatschappelijke tegenstellingen overbrugd.”

Premier Mark Rutte sprak deze woorden vanmorgen bij de officiële opening van de viering van 200 jaar Koninkrijk.
De bijeenkomst in de Ridderzaal, die werd bijgewoond door de gouverneurs, premiers en Statenvoorzitters van Curaçao, Aruba en St. Maarten, volgde op een spektakel op het Scheveningse strand waarbij de historische landing van prins Willem- Frederik werd nagespeeld.
Rutte omschreef de viering als een gezamenlijke mijlpaal van iedere stad en dorp in Nederland en van de Caribische landen en eilanden die deel uitmaken van het Koninkrijk.

De mensen in 1813 konden in hun stoutste dromen niet voorspellen hoe de staat, die in hun tijd geboren werd, er 200 jaar later voor zou staan. Net zoals wij met geen mogelijkheid kunnen voorzien hoe het er in 2213 uit zal zien. Maar twee dingen zijn zeker. Ten eerste dat verandering ook in de komende twee eeuwen de belangrijkste constante zal zijn. En ten tweede dat we die verandering met groot vertrouwen tegemoet mogen zien. (…) We hebben met elkaar een samenleving opgebouwd die alle inwoners van het Koninkrijk de kans biedt om iets moois van het leven te maken”, aldus Rutte.

De viering van 200 jaar Koninkrijk wordt vandaag vervolgd met het Koninkrijksconcert in het Circustheater in Scheveningen en tal van activiteiten in de komende tijd.
Het Koninkrijksjeugdparlement, waarin jongeren met elkaar in debat gaan over de waarde van de democratie, vindt op St. Maarten plaats.

Bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *