Rutte: ‘stevig gesprek’ met Poetin

Foto |  ANP

Foto | ANP

DEN HAAG – Premier Mark Rutte heeft een „stevig gesprek” gehad met de Russische president Vladimir Poetin over de toegang tot de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne. Beide leiders spraken elkaar donderdagavond ongeveer 15 minuten in de marge van de top tussen de EU en Azië (ASEM) in Milaan.
Poetin „realiseert zich zijn bijzondere verantwoordelijkheid” om te zorgen dat Nederland toegang krijgt tot de rampplek in Oost-Oekraïne, aldus Rutte vrijdag. Hij vindt de „actieve inzet” van Rusland tot dusver onvoldoende. Rutte heeft opnieuw bij Poetin aangedrongen om zijn invloed op de pro-Russische separatisten te gebruiken.

In het gesprek maakte Rutte een vergelijking met de Russische kernonderzeeër Koersk, die in 2000 zonk waarbij alle 118 opvarenden omkwamen en de „sacrale verplichting” om alle doden te bergen. Volgens hem is de boodschap bij Poetin aangekomen. Een Nederlands bedrijf heeft de Koersk geborgen.

De situatie in Oost-Oekraïne blijft moeilijk en wordt alleen maar „complexer” doordat de rebellen in steeds meer groepen uiteenvallen. Het is nog steeds te gevaarlijk om terug te keren naar het rampgebied, liet hij weten. Bij de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines in juli kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *