Saleh draagt Statuut bij troonswisseling

Saleh (oud-gouveneur)

DEN HAAG — Oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen Jaime Saleh draagt bij de troonswisseling op 30 april het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden met aan zijn zijde de oud-vicevoorzitter van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink, die de Nederlandse Grondwet draagt.

Saleh en Tjeenk-Willink, beiden minister van Staat, maken deel uit van de stoet die koning Willem-Alexander en koningin Máxima begeleidt van het Koninklijk Paleis in Amsterdam naar De Nieuwe Kerk.
Het cortège ofwel gevolg bestaat uit drie groepen.
kkDe leden van de Eerste en Tweede Kamer en de Statenleden van Curaçao, Aruba en St. Maarten maken deel uit van de eerste groep, gevolgd door de tweede groep met leden van de Rijksministerraad, staatssecretarissen en leden van de Raad van State.

Saleh en Tjeenk-Willink maken deel uit van de derde groep, het hoofdcortège, met behalve de koning en koningin ook de leden van de hofhouding, hooggeplaatste militairen en de zogeheten wapenkoningen en wapenherauten.

“De herauten en koningen van wapenen vervullen net als de dragers van het Statuut voor het Koninkrijk en de Nederlandse Grondwet een belangrijke ceremoniële functie bij de inhuldiging. Het betreft mensen die zich op hun vakgebied en in hun rol sterk hebben onderscheiden en hun vakgebied voor een breed publiek toegankelijk hebben gemaakt”

, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht.
Ook astronaut André Kuiper, amazone en olympische medaillewinnares Anky van Grunsven en wetenschapper Robbert Dijkgraaf maken deel uit van deze groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *