Samen geld verdienen

Premier Rutte: Financiën van Curaçao in rustiger vaarwater

Willemstad – Een zeer positief gestemde premier Mark Rutte maakt zich sterk voor de hubfunctie die Curaçao kan gaan innemen. ,,We moeten er energie in steken om samen heel veel geld te gaan verdienen.”

Premier Mark Rutte had in Fort Amsterdam een ontmoeting met de gehele Curaçaose ministerraad, waarbij elke minister afzonderlijk aangaf welk beleid er op dit moment wordt gevoerd. FOTO ROBERTICO GALÁN

Premier Mark Rutte had in Fort Amsterdam een ontmoeting met de gehele Curaçaose ministerraad, waarbij elke minister afzonderlijk aangaf welk beleid er op dit moment wordt gevoerd.
FOTO ROBERTICO GALÁN

Na jarenlang gesteggel over de staatkundige vernieuwingen van de voormalige Nederlandse Antillen, is de tijd nu aangebroken om naar de economische mogelijkheden te kijken, aldus de Nederlandse premier.
Hoewel er gisteren nog geen concrete resultaten te melden vielen van de handelsdelegatie die met Rutte is meegereisd, was de premier uiterst positief:

,,Ze slagen altijd. Als je ondernemers samen in één ruimte zet, gaan ze zaken doen”

, aldus een lachende premier.
Volgens Rutte zijn zowel Aruba als Curaçao twee eilanden met een ‘geweldige toegang’ tot het Caribisch gebied en Latijns- Amerika.
Om economische bedrijvigheid in de regio aan te wakkeren zijn volgens Rutte twee dingen belangrijk:

,,Het bureau moet schoon zijn van andere discussies.
Het traject van de staatkundige vernieuwingen hebben we gehad, dus het bureau is leeg.
Daarnaast heb je twee politieke leiders nodig die zeggen: We gaan het doen.”

De kersverse Curaçaose premier Asjes is volgens Rutte goed bezig om aan randvoorwaarden voor onder meer goed bestuur, aanpak van fraude en goed onderwijs te voldoen.

,,Ik maak mij geen zorgen om Curaçao, maar ik ben gefocust.
Het bevalt mij hoe Asjes de zaken op een nuchtere manier beschouwt, maar met oog voor het bestrijden van fraude en criminaliteit.
Ik ben blij dat Asjes de lijn doorzet zoals uitgezet in het regeerakkoord.
De overheidsfinanciën komen in een rustiger vaarwater, al is er nog genoeg te doen.
Het College financieel toezicht (Cft) meldt mij dat er grote stappen zijn gemaakt, het is nu zaak die lijn ook door te zetten.”

Niet alleen Curaçao wil als hub fungeren tussen Europa en Latijns-Amerika, ook Aruba – waar Rutte zondag een kennismakingsbezoek aflegde – ziet heil in deze economische boost.

,,Er heerst creatieve spanning tussen Aruba en Curaçao, beide landen hebben interesse in een hub-functie”

, aldus Rutte.
Premier Asjes vult Rutte aan door te stellen dat Curaçao en Aruba meer concullega’s zijn dan concurrenten.

,,De bolo is groot genoeg voor ons allebei. Het belangrijkste is dat beide volkeren er uiteindelijk beter van zullen worden.”

Behalve een gesprek tussen Rutte en Asjes was er gisteren ook een ontmoeting tussen de Nederlandse premier en waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede.
Ook maakte de gehele ministerraad kennis met Rutte.
Zo heeft elke minister afzonderlijk uitleg gegeven over de lopende zaken van het betreffende ministerie.

Een Reactie op “Samen geld verdienen

 1. Philippe Maaskant

  Wat valt hierin op?

  1. Rutte gaat Asjes uitleggen dat ze geld moeten verdienen. Nou dat weet Asjes wel, want met zijn eigen benoeming als sector directeur tijdens zijn Statenlidmaatschap ving hij al dubbel. Alle declaratie bonnetjes van Rutte staan op internet en Asjes kan zijn gang gaan. Misschien bedoelde Rutte dat Asjes hem moest uitleggen hoe hij dat flikte?

  2. Ministers gaan uitleggen wat ze doen. Zou nu echt niemand in de gaten hebben dat dit reuze genant is? We zijn geen onderdaan van Rutte en we hoeven ons niet aan hem te verantwoorden. Raar koloniaal gedrag van de regering Asjes. De baas uit Nederland komt en we gaan hem vertellen wat we doen? Hoe kan een regering van een trots land dat bedenken. Dat uitgerekend Asjes zijn ministers zo door het stof laat kruipen.

  3. Aruba en Curacao. Nederland speelt het slim. Verdeel en heers. Wat ze hier niet halen, dat vinden ze daar wel. Graag of helemaal niet. Omdat Curacao al sedert het Statuut niet met Aruba kan samenwerken (Tijdens Parlatino riep Asjes nog dat Aruba de vijand was) is de uitkomst voorspelbaar.

  Nederland moet dit bezoekje beleefdheidshalve even doen en kan daarna weer over de orde van de dag en verder met Aruba. De kiezers van Asjes’ PS willen weg van Nederland en Asjes kruipt door het stof voor datzelfde Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *