Samenwerking op energiegebied positief

Knipselkrant Curaçao

Samenwerking op energiegebied positief

WILLEMSTAD — Aqualectra-directeur Darick Jonis ziet voordelen in de intenties om tot nauwere samenwerking te komen binnen het Koninkrijk op het gebied van energie.
Tijdens het interparlementair overleg Ipko twee weken geleden hebben de parlementaire delegaties van Curaçao en Aruba aangeven dat hun landen samenwerken op diverse gebieden ten aanzien van energie op de Benedenwindse eilanden.

Bij deze laatste samenwerking gaat het onder meer om organisatieontwikkeling, samenwerking op technisch gebied, duurzame ontwikkeling en financiële samenwerking.
De delegaties besluiten om hun respectievelijke regeringen voor te stellen bij de eerstvolgende Koninkrijksconferentie de samenwerking op het gebied van energie, waaronder geothermische energie, op de agenda te zetten, met als doel te komen tot een protocol voor samenwerking binnen het Koninkrijk.
Jonis zegt dat Curaçao de middelen niet heeft om bepaalde onderzoeken te doen naar verschillende vormen van duurzame energie zoals ‘Ocean Terminal Energy Conversion’ (OTEC).

Dit is de technologie waarbij de kracht van de golven wordt gebruikt om energie op te wekken. Nederland heeft al onderzoek gedaan op dit gebied. De uitwisseling van kennis is van onschatbare waarde voor Curaçao”, aldus Jonis.

Samenwerking zal ook gaan over van geothermische energie op de Bovenwindse eilanden.
De Nederlandse parlementaire delegatie zal de minister van Economische Zaken van Nederland verzoeken om actieve participatie van Nederland in de vervolgfase van het TNO onderzoek op Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

Zonnepanelen
Over de discussie die is ontstaan over het aansluiten van zonnepanelen op het netwerk van Aqualectra zegt Jonis nog in gesprek te zijn met de regulator BTP&U.
Aqualectra moet de overproductie van deze particulieren kopen tegen een tarief dat hoger ligt dan het gemiddelde tarief van de productiemix van het bedrijf zelf.
Dit was reden voor Aqualectra in een brief aan BTP&U aan te geven geen positief advies meer af te geven op aanvragen voor het aansluiten van zonnepanelen die bij BTP&U binnenkomen.
In een reactie stelt de regulator dat volgens de concessieovereenkomst uit 2012, Aqualectra dit niet mag doen.
Ook stelt BTP&U voor om het basistarief van Aqualectra structureel te verhogen om het verlies aan inkomsten door zonnepanelen op te vangen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *