Samenwerkingsverdrag MKB en Adeck

De premiers Ivar Asjes en Mark Rutte kijken op de achtergrond toe hoe Wilbert Geertruida (l) van Adeck en Hans Biesheuvel van MKB Nederland de overeenkomst ondertekenen.

De premiers Ivar Asjes en Mark Rutte kijken op de achtergrond toe hoe Wilbert Geertruida (l) van Adeck en Hans Biesheuvel van MKB Nederland de overeenkomst ondertekenen.

WILLEMSTAD — De ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen het twintigjarige Adeck en MKB Nederland was gisteravond de officiële aanleiding tot een netwerkbijeenkomst tussen het Curaçaose bedrijfsleven en de handelsdelegatie van de Nederlandse premier Mark Rutte.
Daarbij waren naast grote en kleine ondernemers ook politici, ministers en andere belanghebbenden aanwezig.

De overeenkomst onderstreept de wil om binnen het Koninkrijk samen te werken op het gebied van zakendoen.
Ook gaat MKB Nederland Adeck op bepaalde vlakken ondersteunen.
Voorzitter MKB Nederland Hans Biesheuvel:

“We zijn er om het bedrijfsleven te faciliteren.
Het idee voor het initiatief is ontstaan bij de handelsmissie van het Koninkrijk naar Brazilië, eind vorig jaar.
Toen was er vanuit Curaçao niemand mee vanuit het midden- en kleinbedrijf, terwijl er veel mogelijkheden zijn.”

Volgens hem is er vanuit Nederland ook steeds meer interesse in ‘internationaal ondernemen’. Rutte is naar Curaçao gekomen met de eerste handelsmissie sinds lange tijd.
De bedrijven die hem vergezellen zijn

  • Rabobank,
  • KLM,
  • Strukton,
  • IHC Merwede,
  • De Baak,
  • TNO en
  • Multipost.

Voorafgaand aan de ondertekening van de overeenkomst door Hans Biesheuvel en Adeck-voorzitter Wilbert Geertruida hield de Nederlandse premier, net als zijn ambtgenoot Ivar Asjes en de twee bovengenoemde heren, een speech.
Asjes benadrukte dat het ondernemers makkelijker moet worden gemaakt door bijvoorbeeld het wegnemen van bureaucratische belemmeringen en het stimuleren van starters.
Rutte vertelde in zijn speech dat hij blij was dat het nu over zakendoen en geld verdienen kon gaan, in tegenstelling tot zijn eerste bezoek aan de eilanden, met de Nederlandse fractievoorzitters in 2007.
Toen ging het alleen maar over ‘staatkundige discussies’.
Nu dat achter de rug is kunnen we kijken hoe we de markten kunnen ontwikkelen, aldus Rutte. Hij vindt dat er veel kansen voor Curaçao liggen als poort naar Latijns-Amerika, en Nederland op zijn beurt is de toegang tot Europa, dat ondanks de economische crisis nog altijd de grootste markt ter wereld is.

Vertrouwen

Een volle Tula Room bij Kurá Hulanda

Een volle Tula Room bij Kurá Hulanda

Voor het vertrouwen van ondernemers is het volgens de Nederlandse premier wel belangrijk dat er onafhankelijke rechters, een fatsoenlijk bestuur en rechtszekerheid in een land bestaan, net als gedegen overheidsfinanciën. Curaçao is op de goede weg, vindt Rutte.
Het geeft hem vertrouwen dat de Curaçaose regering van plan is om de adviezen van Transparency International op te volgen en wat de financiën betreft zijn er volgens hem grote stappen gezet.
Hij besteedde hierbij nog een opmerking aan het feit dat er ‘een minister van Financiën zit die als een soort constante in al die regeringen heeft gezeten’, doelende op Jose Jardim.

“Een beetje de Joseph Luns van Curaçao, waarbij de vraag is in toenemende mate, met wie de minister van Financiën dit keer weer gaat regeren.”

Hij zei te hopen dat Ivar Asjes dat nog maar lang mocht zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *