27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Schilpadstropers actief bij St. Jorisbaai

HomeNieuwsSchilpadstropers actief bij St. Jorisbaai

WILLEMSTAD — Een fervente jogger die met grote regelmaat in het gebied van St. Joris jogt, Joris Kolenbrander, kwam afgelopen zondag voor een ‘zeer onaangename verrassing’ te staan toen hij aan wal resten van recentelijk gedode schildpadden aantrof.

“Er lagen in totaal zes schildpadkoppen, waarvan er één groter was dan mijn hand”

Schilpadstropers, aldus Kolenbrander die drie tot vier maal per week in het gebied jogt en die weet dat de wateren daar zeer rijk zijn aan zeeschildpadden.

“Het is natuurlijk doodzonde dat de stropers daar nu kennelijk actief zijn, ik zie de schildpadden namelijk met grote regelmaat naar het oppervlak komen.”

Op de vraag of men – aan de hand van de door de jogger omschreven afmeting van de schildpadkop – kan inschatten hoe oud het dier ongeveer was, antwoordt wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij het volgende:

“Dat is moeilijk in te schatten, maar men kan stellen dat de schildpad waarschijnlijk ouder was dan tien jaar. De schildpadden worden op het eiland onder drie verschillende internationale verdragen beschermd.”

Dit zijn het ‘Schildpaddenverdrag’; ‘CITES’, dat betrekking heeft op de handel in beschermde diersoorten, en de Cartagena-conventie ofwel het ‘Biodiversiteitsverdrag’, dat bedreigde diersoorten beschermt.
Vermeij licht tevens toe dat er lokaal ‘helaas smaak bestaat voor schildpaddensoep’.
Zo zijn er berichten dat er op Bándabou dat er nog steeds schildpaddensoep wordt verkocht.

“Het is daarom belangrijk om van dergelijke stropersacties melding te maken bij de kustwacht of de uitvoeringsorganisatie Controle en Veiligheid (voormalige SKS)”

, aldus Vermeij. Het nummer dat men kan bellen voor Controle en Veiligheid is 917.

Kustwacht bellen
Kustwacht-woordvoerder Roderick Gouverneur hierover:

“Schildpadden zijn een beschermde diersoort. Daarom is het ten strengste verboden om deze te vangen of te doden. Het doden van deze beesten wordt als een misdrijf aangemerkt, waarvoor een maximale strafoplegging van vier jaar geldt. De kustwacht treedt hard op tegen dit soort overtredingen. Er worden bij dit soort kwesties ook hoge geldboetes opgelegd”

, aldus Gouverneur, die een oproep doet aan de bevolking om melding te maken van dergelijke incidenten.
De kustwacht, die onder het CITES-verdrag optreedt, is 24 uur per dag, zeven dagen in de week te bereiken via het alarmnummer 913. Dit nummer is gratis.

Ramsar-conventie
Vermeij verwijst tevens naar de op Curaçao vertegenwoordigde schildpadsoorten die ook in de Ramsar-conventie worden genoemd.
De landen die deze conventie hebben getekend, verplichten zich de draslanden (saliñas) en de daarin aanwezige biodiversiteit te beschermen.
De vijf schildpad soorten op het eiland worden zowel op lokaal als internationaal niveau als bedreigde schildpadsoorten aangemerkt.

De soorten zijn:

  • de Leatherback turtle (Dermochelys coriacea, Turtuga drikil),
  • de Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricate, Turtuga karèt),
  • de Green turtle (Chelonia mydas, Turtuga blanku),
  • de Loggerhead turtle (Caretta caretta, Turtuga kawama),
  • en de Olive Ridley turtle (Lepidochelys olivacea, Warana).

IUCN- Red List
De bovengenoemde soorten staan ook op de IUCN-lijst van bedreigde diersoorten, de ‘Red List’. De Hawksbill- en Leatherback-schildpadden werden zelfs als ‘kritiek bedreigd’ gezet.
De Green- en Loggerhead-schildpadden worden als ‘bedreigd’ aangemerkt en de Olive Ridley-schildpad als ‘kwetsbare soort’.

“Deze soorten komen dus allemaal voor op Curaçao”

, aldus Vermeij.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties