Schotte houdt stug vol

Geen verkeerde informatie verschaft inzake MOT-meldingen

Willemstad – De regering Schotte blijft bij haar standpunt dat het Openbaar Ministerie (OM) de tientallen MOT-meldingen omtrent Gerrit Schotte (MFK) heeft onderzocht, ondanks dat het Openbaar Ministerie vorige week nadrukkelijk heeft aangegeven dat dit niet het geval is.

Het OM kreeg de ruim 50 meldingen van ongebruikelijke transacties inzake Schotte pas onlangs in handen; niet van het MOT, maar van de pressiegroep Akshon Sivil.

,,De regering heeft geen verkeerde informatie verschaft”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad.
,,De regering heeft zich gebaseerd op wat het OM in een formele verklaring heeft aangegeven, ook naar de gouverneur toe. De gouverneur heeft daarna aan het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gerapporteerd dat hij geen beletselen ziet. Ik verwijs naar de verklaring van het OM die destijds reeds als bijlage is meegestuurd.”

De woordvoerder heeft het dan over de brief, gedateerd 29 december 2010, van procureurgeneraal (PG) Dick Piar.
Daarin staat dat hoofdofficier van justitie Gilbert Joubert een gesprek heeft gehad met Kenneth Dambruck, hoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), over het onderwerp ‘MOTmeldingen’.

,,Gelet op de informatie die voor het OM thans beschikbaar is, zijn er – vooralsnog – geen termen aanwezig om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen de heer G. Schotte”, aldus Piar in de bewuste brief aan gouverneur Frits Goedgedrag.

Dat was dus eind 2010. In maart 2012 lekten de MOT-meldingen uit.
Het betrof vele tientallen meldingen van ongebruikelijke transacties door de bank aan het MOT, waarbij bij elkaar opgeteld enige tonnen (zo’n 800.000 gulden) waren gemoeid en ook grote chequestortingen van 150.000 en cashstortingen tot bedragen van 50.000 gulden.
Toen deze in e-mailboxen en in kranten verschenen, reageerde de regering Schotte dat het oud nieuws was en allemaal al lang was bekeken en dus kennelijk goed gevonden voor het OM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *