Schottegat geblokkeerd voor grootscheepse operatie

Schottegat geblokkeerd voor grootscheepse operatie

Schottegat geblokkeerd voor grootscheepse operatie

WILLEMSTAD — Het Schottegat was gisteren ruim 26 uur geblokkeerd in verband met een grootscheepse operatie door het semi-submersible (half-afzinkbare) schip ‘Treasure’ van het Nederlandse bedrijf Dockwise, dat is geregistreerd op Curaçao.

De Treasure kwam in totaal zeven boten en barges van het Belgisch baggerbedrijf Deme ophalen. De enige meest veilige locatie voor deze operatie was op Curaçao. Deme werkte aan een project in Venezuela. De Treasure moest 18,3 meter onder water zakken om de boten te kunnen laden. De havenmeester, Marlon La Roche, koos het Schottegat voor de manoeuvre. Daar is de meeste diepgang. Ook staat er deze dagen een harde wind en op dat stuk zijn er geen golven.

Het is de derde keer dat zo’n operatie plaatsvindt in het Schottegat. Grootscheepse operaties komen ook voor in de Caracasbaai maar dat was dit keer niet praktisch. Zo meldt Willem Borrebach, operations manager van VR Shipping, het betrokken scheepsagentschap.

“Alles is goed verlopen en het schip met de Antilliaanse vlag vertrekt vrijdagochtend naar de haven van Antwerpen.”

Havenmeester La Roche is ruim een maand bezig geweest met de voorbereidingen. Door de blokkade van de baai moesten schema’s van andere schepen aangepast worden.

“Ik heb de directeur van Dockwise en de kapitein moeten overtuigen dat we de expertise hebben om de operatie voor elkaar te krijgen. We hebben drie keer vergaderd over de coördinatie en planning om het zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. We hebben opnieuw bewezen dat we het kunnen, dus wellicht komen er nu meer opdrachten aan. De haven komt internationaal goed op de kaart, want het is absoluut geen makkelijke operatie”, aldus La Roche.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *