SEU: Wanbeleid Aqualectra inzake Aggreko’s

SEU: Wanbeleid Aggreko’s

SEU: Wanbeleid Aggreko’s


Volgens de vakbond voor stafpersoneel bij Aqualectra SEU is er sprake van wanbeleid bij overheids- nv Aqualectra.

Dat baseren ze op het feit dat Aqualectra maandelijks ongeveer 3,5 miljoen gulden extra aan brandstof moet betalen en circa 2 miljoen dollar voor de huur van generatoren, de zogenoemde Aggreko’s (foto).

Advertentie

De verklaring van SEU is de eerste in een reeks waarin de bond naar eigen zeggen het wanbeleid van Aqualectra zal illustreren.

De generatoren worden volgens SEU al maanden minimaal ingezet, de nv hoopt zo op brandstofkosten te besparen. De verklaring van SEU is de eerste in een reeks waarin de bond naar eigen zeggen het wanbeleid van Aqualectra zal illustreren.

In 2012 ontdeed Aqualectra zich van generatoren met een capaciteit van 22 MW, die bij de Nieuwe Haven stonden. Dit gebeurde omdat het bedrijf oordeelde dat er genoeg onderhoud was gepleegd aan de installaties waarmee elektriciteit werd geproduceerd. Op grond daarvan kon het bedrijf de eigen productie van elektriciteit verhogen. De nv beschikte over 113,1 MW, genoeg om het hele eiland van stroom te voorzien.

De overheids-nv zou opnieuw gaan onderhandelen over een nieuw contract voor de resterende generatoren met een capaciteit van 22 MW op Mundo Nobo. Dit was nodig totdat het windmolenpark operationeel werd. De Aggreko’s gebruiken diesel als brandstof. Door ze niet langer te gebruiken zou de nv ongeveer 40 miljoen gulden besparen.

Hierna werden de installaties bij Mundo Nobo ontmanteld vanwege gevaar voor het personeel. Op Mundo Nobo zouden tijdelijke generatoren van 56 MW geplaatst worden, ter compensatie van de ontmantelde installaties. Volgens de leiding van de overheids-nv zouden ze voordelig uitvallen omdat ze in tegenstelling tot de oudere versies geen diesel maar een goedkopere, zwaardere brandstof gebruiken.

SEU stelt dat deze generatoren nu al enige maanden diesel gebruiken, dit kost de nv heel veel geld. Deskundigen op de werkvloer waarschuwden volgens de vakbond de leiding dat het niet verstandig was om de goedkopere brandstof die Aqualectra gebruikt, in te zetten voor de nieuwe Aggreko’s.

Nadat de generatoren als gevolg van het gebruik van de goedkopere maar zwaardere brandstof begonnen te haperen, werd er noodgedwongen overgeschakeld op de duurdere diesel.

De vakbond stelt aan het eind van de verklaring een aantal kritische vragen over onder andere het gebruik van de goedkopere brandstof. Ook wil SEU weten of er maatregelen getroffen zijn om ervoor te zorgen dat de generatoren probleemloos de zwaardere brandstof konden gebruiken. De vraag wordt ook opgeworpen wie er verantwoordelijk gesteld moet worden voor de extra brandstofkosten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *