Sfeer tussen Nederland en Curaçao verbeterd

WILLEMSTAD — Door het werkbezoek van premier Daniel Hodge (PS) en minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (Pais) aan Nederland is de sfeer tussen Curaçao en Nederland verbeterd.
Minister Martina gaf dat gisteren aan tijdens het wekelijkse persmoment van de ministerraad.

Volgens de minister stonden de landen eerder ‘op gespannen voet’, maar is er tijdens het grote aantal ontmoetingen met Nederlandse bewindslieden, instanties en de private sector een ‘basis gelegd voor een constructieve en productieve relatie, die profijtelijk zal zijn voor beide landen en het gehele Koninkrijk’.
Vervolgens legde Martina uit dat er ook een paar concrete resultaten zijn geboekt.

Zo hebben de bewindslieden in samenspraak met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken afgesproken dat Curaçao een grotere rol en aanwezigheid krijgt bij diverse handelsmissies van het Koninkrijk naar Latijns-Amerika.
In het kader daarvan komt er volgende week al een delegatie van Nederlandse ambtenaren naar Curaçao om op ambtelijk niveau de basis hiervoor te creëren.
Latijns-Amerika wordt gezien als een steeds belangrijker markt en Curaçao kan daarbij fungeren als ‘stepping stone’, wat voor alle partijen profijt kan opleveren, aldus de minister.

Ook zal de Nederlandse premier Mark Rutte in het kader van een van deze handelsmissies in juni dit jaar een bezoek brengen aan Curaçao.
Verder komt de voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel naar Curaçao om een Adeck-lezing te geven en zullen de SEI-gelden op verzoek van Curaçao een herprioritering krijgen. Martina stipte ook nog het bezoek aan koningin Beatrix aan, waar hij inhoudelijk niets over kon zeggen, maar wel dat het voor hem en Hodge een bijzondere en indrukwekkende ontmoeting was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *