Shell reageert op Zembla-uitzending Isla

Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst.com Zembla vervuiling Versgeperst shell NIEUWS Milieu klachten Curaçao asfaltmeer  ShellCURAÇAO – “Shell betreurt de huidige klachten over de raffinaderij Isla op Curaçao, maar stelt dat alle verantwoordelijkheden voor de situatie na de verkoop voor de koper zijn.” Dat is de reactie van multinational Shell op de laatste uitzending van Zembla, waarin Raffinaderij Isla centraal stond.

Het televisieprogramma Zembla ging afgelopen donderdag over de voormalige Shell-raffinaderij op Curaçao.

“Deze raffinaderij is momenteel het onderwerp van klachten over milieuoverlast. Shell betreurt de huidige klachten, maar in 1985 verkocht Shell de goedwerkende en normaal onderhouden raffinaderij aan de overheid van Curaçao.”

Werkgelegenheid
Op 1 oktober 1985 verkocht Shell de goedwerkende en normaal onderhouden Isla-raffinaderij aan de overheid van Curaçao voor het symbolische bedrag van 1 Antilliaanse gulden.

“Shell wilde de fabriek aanvankelijk sluiten, omdat deze door de gestegen prijs van de Venezolaanse ruwe olie verliesgevend was.
Curaçao en de Nederlandse Antillen wilden de raffinaderij echter behouden voor het eiland omwille van de werkgelegenheid”

, meldt oliegigant Shell.

Asfaltmeer
De uitzending van Zembla ging onder andere over het ‘asfaltmeer’.
Het asfaltmeer is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog als gevolg van de bijzonder grote vraag van de Geallieerden naar lichte producten als benzine en vliegtuigbrandstof, met name voor de strijd in de Pacific.

“De verwerking van zware, hoogzwavelige ruwe olie ter plekke resulteerde in een circa 1.5 miljoen ton asfalt-residu.
Voor dergelijke grote hoeveelheden waren opslagtanks ontoereikend. Een kunstmatig afgesloten deel van de binnenbaai Schottegat werd toen als opslag gebruikt”

, aldus de verklaring van Shell.

Stookolie
Vanaf 1983 was Shell in staat om van het asfalt-residu winstgevend stookolie te maken.
Tot die tijd was er volgens Shell geen goede verwerkingsmethode voorhanden.
Tussen 1983 en 1985 wist Shell een derde van het asfaltmeer weg te werken.
De kopers van de raffinaderij wilden daar graag mee doorgaan.

“Bij verkoop was het de verwachting dat het asfaltmeer binnen tien jaar opgeruimd kon zijn. De verwerking werd echter een paar jaar later door de kopers gestaakt”

, meldt de oliegigant.

Medewerkers

“Shell heeft zich destijds verantwoordelijk opgesteld ten opzichte van haar lokale medewerkers.
Voor het personeel is in 1985 een sociaal pakket samengesteld, bestaande uit een royale financiële tegemoetkoming en een pensioengarantie”

,wordt er benadrukt in de verklaring van Shell.

“Alle verantwoordelijkheden voor de situatie na 1985 zijn voor rekening van de koper.
Shell betreurt de huidige klachten over de raffinaderij, maar ziet zichzelf daarvoor niet als de aangewezen gesprekspartner of als verantwoordelijke.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *