Sitek treedt niet toe tot CGOA

Darius ‘Lio’ Plantijn

Plantijn: Onderwijsvakbond Sitek zal niet toetreden tot het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA)

WILLEMSTAD — Onderwijsvakbond Sitek zal niet toetreden tot het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). Dit heeft de vakbond gisteren te kennen gegeven in een overleg met de ministers Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) en Irene Dick (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, PS), aldus Sitek-voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn.

In een reactie stelt Plantijn dat Sitek al 40 jaar gefunctioneerd heeft zonder lid te zijn van het CGOA. “En dat is al die tijd goed verlopen. Wij zijn van mening dat je ambtenaren en leerkrachten niet over een kam moet scheren. Deze functies zijn niet vergelijkbaar. Ze hebben twee totaal verschillende manieren van functioneren”, aldus de Sitek-voorzitter.

Plantijn stelt teleurgesteld te zijn over het verloop van de bijeenkomst van gisteren. Op de eerste plaats bleek dat de vergadering maar een half uur duurde. “Wij kregen een half uurtje om met twee ministers te praten”, geeft hij aan. Verder was de vakbonddelegatie niet te spreken over het verloop van de vergadering. “Wij hadden van tevoren gezegd dat wij niet zomaar tot het CGOA willen toetreden. Wij wilden informatie hebben over onder welke voorwaarden dit moest gebeuren. De minister heeft ons uitgenodigd voor een tweede bijeenkomst die vrijdag gepland staat. Wij gaan hier naar toe, omdat wij meer info willen van de minister en zijn juristen.”

Tijdens het gesprek herhaalde Van der Horst nogmaals zijn uitnodiging aan Sitek om tot het CGOA toe treden. Hierdoor kan Sitek ook deelnemen aan de gesprekken tussen de overheidsvakbonden en de regering over maatregelen die betrekking hebben op arbeidsvoorwaarden van overheidsdienaren. Van der Horst stelt in een toelichting dat binnen het CGOA zelfs de mogelijk is opgenomen voor sectoraal overleg. “Over algemene arbeidsvoorwaarden wordt er algemeen gesproken, maar de mogelijkheid bestaat dat een vakbond ook apart met een betrokken minister in overleg treedt als bepaalde specifiek sectorgebonden onderwerpen aan bod komen.” Maar zoals gezegd is Sitek niet op het voorstel van de minister ingegaan.

Vóór het overleg van gisteren had de Sitek aangegeven een antwoord van de regering te willen over de voortgang van de implementatie van de alternatieven die door overheidsbonden zijn opgesteld. Gisteren gaf Van der Horst aan dat hij hier uitgebreid op in wil gaan, maar dat hij dit zal doen voor Aliansa Sindikal, het samenwerkingsverband van vakbonden van overheidspersoneel. Bij deze samenwerking zijn zeven bonden aangesloten.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *