Sitkom verzet zich tegen ontslagen bij UTS

uts-smallWILLEMSTAD — Er zal niemand bij UTS naar huis gaan, zolang het bedrijf winst blijft maken en veel geld blijft storten in tal van sponsoractiviteiten.
Dit stelt Emilio Brunken, voorzitter van UTS-vakbond Sitkom. Hij reageert hiermee op de talloze geruchten dat UTS bezig zou zijn met plannen om in het kader van bezuinigingen werknemers naar huis te sturen.

De geruchten werden tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten aangewakkerd door de minister belast met Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Earl Balborda (PNP). Reagerend op vragen van Statenleden had Balborda verklaard dat UTS al jaren bezig is om op zijn kosten te besparen.
Deze exercities zouden zijn ingegeven door onder meer de toegenomen concurrentie, de economische crisis en het streven van het bedrijf om zijn efficiëntie te verhogen.
In dit kader zouden er, volgens de minister, gesprekken met alle actoren binnen het bedrijf gevoerd gaan worden.

In een reactie wil UTS-directeur Paul de Geus niet officieel op de plannen van het telecombedrijf ingaan.
Hij geeft wel aan dat binnenkort alle betrokkenen bij UTS op de hoogte worden gesteld van de plannen.
Hierbij worden gesprekken gevoerd met onder meer de aandeelhouder(s), de Raad van Commissarissen (RvC) en vakbond Sitkom.
Maar in een reactie stelt Brunken dat Sitkom op zijn standpunt blijft staan.

“Er gaat niemand weg bij UTS.
Niet zolang UTS nog ieder jaar winst blijft maken.
Ook niet zolang er steeds meer geld van UTS in sponsoring van tal van projecten wordt gestort. Zo werd er onlangs geld gestoken in het Tumbafestival, terwijl er nu weer geïnvesteerd wordt in stellages langs de carnavalsroute.
Iedereen zegt dat het goed gaat met het bedrijf.
UTS blijft geld produceren.
Dus waarom zou je mensen moeten ontslaan bij een bedrijf waar het goed gaat?”

, aldus Brunken vanochtend.
Brunken stelt dat in plaats van over ontslagen te praten, er beter onderzoek verricht moet worden naar al het geld dat er bij UTS binnenkomt.

“Waar gaat al dat geld naar toe?
Daar moeten de politici zich op gaan richten.
Kijk maar naar hoe vijftien werknemers van uitzendbureaus door UTS in dienst worden genomen, drie maanden niet hoeven te werken en toch worden uitbetaald om thuis niks te blijven doen.
Het gaat hier om een bedrag van meer dan 90.000 gulden.
Zulke zaken moeten door UTS worden onderzocht.”

De voorzitter wijst erop dat wanneer Sitkom voor een gesprek over mogelijke ontslagen worden uitgenodigd, de vakbond zijn standpunt duidelijk naar voren zal brengen.

  • “Zolang dit bedrijf geld blijft maken, gaan we niet akkoord dat mensen naar huis moeten.”

CAO

Eind deze week zal de nieuwe driejarige cao tussen de leiding van telecombedrijf UTS en vakbond Sitkom officieel worden ondertekend. Volgens Sitkom-voorzitter Emilio Brunken heeft het personeel van UTS voor de zoveelste cao op rij toezeggingen gedaan op financieel gebied in het belang van UTS.

“Op financieel gebied verandert er niets, behalve dat de indexering wordt aangepast. Wij krijgen altijd te horen dat er geen geld over is voor het personeel. Maar zodra wij de deur achter ons hebben gesloten, dan horen wij dat UTS weer iemand anders gaat sponsoren.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *